Ikke nemt for landbruget at blive klimaneutralt

Klimaet blev et af de store omdrejningspunkter, da Familielandbruget Sydvest holdt generalforsamling i Brørup – blot få dage inden forsamlings-restriktionerne i forbindelse med corona-virussen

GENERALFORSAMLING Hver af de 60 deltagere ved generalforsamlingen i Familielandbruget Sydvest fik et egetræ med hjem til at plante i haven – som et symbol på klimaindsatsen i landbruget.

Og netop klima og miljø fyldte en del ved generalforsamlingen, der blev indledt af et foredrag om FN´s verdensmål ved Jacob Fritsbøger Christensen, der er personlig assistent for klimaekspert og professor Katherine Richardson.

Også formand i Familielandbruget Sydvest, Henrik Bertelsen, havde klimaet på dagsordenen i sin beretning.

-  Vi skal huske at fortælle de gode historier. Det er så vigtigt, og vi har faktisk mange at fortælle. E lysende eksempel på en god historie, er vores vision om at være klimaneutrale i 2050. Det tog fuldstændig teten fra vores kritikere i valgkampen, konstaterede Henrik Bertelsen, med henvisning om klimadebatten og klima som det store valgtema ved sidste års folketingsvalg.

Han noterede sig samtidig, at det langt fra bliver nogen nem opgave for landbruget.

-  Der skal forskes massivt på klimaområdet, fra vores side og i resten af samfundet. Klimaet skal tænkes ind i alt, hvad vi gør og i alt, hvad vi tænker, sagde Henrik Bertelsen

Henrik Bertelsen fremhævede i den forbindelse udtagning af lavbundsarealer som et af de redskaber, der er i spil for at reducere CO2-udledningen fra landbruget.

Blandt de øvrige emner i beretningen var det medlemstallet i familielandbruget, der ifølge Henrik Bertelsen, er under pres og faldende.

Hér ser Henrik Bertelsen en stor opgave og udfordring i at få vendt dén udvikling, da han mener familielandbruget i den grad har sin berettigelse og gør en forskel.

Læs også