bannerPos

Landboformand: Landbrugspolitik styres af holdninger og følelser

Formand i Jysk Landbrug, H.C. Gæmelke langede ud efter politikernes generelle landbrugspolitik i forbindelse med generalforsamlingen i Billund. Fotos: John Ankersen

John Ankersen

Journalist
15-03-2019 11:00
Formand for Jysk Landbrug, H.C. Gæmelke, efterlyste på foreningens generalforsamling mere fakta-orienteret landbrugspolitik fra Christiansborg

- Vi har i mange år hér i Jysk Landbrug villet føre en fakta-orienteret politik, men vi er underlagt 90 mandater i folketinget. Og vi udsættes, undskyld udtrykket, for følelsesporno, lød det fra formand i Jysk Landbrug, H.C. Gæmelke i forbindelse med foreningens generalforsamling hos Sagro i Billund, hvor omkring 125 deltog.

Og han ser samtidig ingen umiddelbare tegn på, at den tendens ændres hverken nu eller fremadrettet.

- Vi skal derfor blive bedre til at kommunikere og hjælpe hinanden, konstaterede H.C. Gæmelke, der i forbindelse med sin beretning kom ind på de mange udfordringer, som han ser for landbruget.

For ringe indtjening

Blandt de punkter, H.C. Gæmelke slog ned på, var manglende indtjening, vigende kreditværdighed, tørken i 2018, skatter og afgifter – og lokalt for Jysk Landbrugs medlemmer – markvanding.

- Vi må erkende, at indtjeningen i landbruget er for ringe, og gælden er for høj, lød det fra H.C. Gæmelke, der illustrerede det med slides på tavlen, der viste en næsten tredobling af landbrugets samlede gæld på under 20 år til 337 milliarder kroner i 2017.

Ud fra de gennemsnitlige driftsresultater på driftsgrene konstaterede H.C. Gæmelke, at der især er svineproducenterne, der er under stort økonomisk pres lige nu.

Blandt de øvrige emner, han kom ind på, var sprøjterestriktioner i flere kommuner omkring grundvandsboringer – BNBO-områderne, og ikke arbejdssikkerhed, hvor Jysk Landbrug i år stiller ekstra skarpt på sikkerheden i landbruget, der er et af de erhverv med allerflest alvorlige arbejdsulykker.

Bestyrelse og regnskab

I forbindelse med generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen. Det gav genvalg til H.C. Gæmelke som formand samt bestyrelsesmedlemmerne Søren Søndergaard, og Tage Schmidt. Nyvalgt blev Allan Pedersen og Torben Jonasen, der erstatter Bjarne Larsen, der ikke ønskede genvalg, samt Svend Nygaard, der døde i en arbejdsulykke tidligere på året. Som suppleant blev valgt Klaus Schellerup.

Regnskabsmæssigt kom Jysk Landbrug godt ud af 2018. Omsætningen steg en smule fra 3,3 millioner kroner i 2017 til 3,4 millioner kroner i 2018. Årets resultat faldt fra 2,3 millioner kroner i 2017 til godt 1,7 millioner kroner i 2018.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer