bannerPos

LDM-advokat om Arla-aftale: Vent med at skrive under

Advokat Lauge Fastrup råder mælkeproducenterne til at lade være med at skrive under på den nye Arla-aftale. Fotos: Christian Carus

Christian Carus

Journalist
24-03-2019 13:00
Arlas nye aftale, som venter på underskrift fra andelshaverne, giver mindre indflydelse, mere ulighed og farvel til vedtægterne, mener Lauge Fastrup.

1. maj er deadline for Arlas andelshavere til at skrive under på en ny aftale, der dækker over både medlemskab og leveringsaftaler. »Global mælkeleverenceaftale for andelshavere«, hedder den. Tirsdag forlød det, at 48 procent allerede havde skrevet under.

Torsdag aften på generalforsamlingen for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, rådede advokat Lauge Fastrup dog til at holde kuglepennen i ro.

Hos ham kimer alarmklokkerne nemlig over en standardaftale, der er udformet som individuelle kontrakter, der sætter vedtægter og tidligere aftaler ud af spillet.

- Jeg har talt otte paragraffer, der giver Arla mulighed for at behandle jer forskelligt. Og jeres indflydelse på Arla bliver væsentlig mindre med den her aftale, advarede advokaten, der ikke gav meget for, at aftalerne var blevet sendt ud med en påmindelse om, at andelshaverne enten kunne skrive under eller forlade selskabet.

- Den holder ikke. De vil sikkert slås for det og lave ballade, men de har intet krav og de kan ikke lade være med at hente jeres mælk. Så hvis I står sammen, kan I stå imod. Det var noget andet, hvis I var tre eller fem, som var trængt op i et hjørne, men der er I ikke endnu. Derfor er mit råd: lad være med at skrive under, lød det fra advokaten, der også ser juridiske muligheder for at komme ud af kontrakten, hvis man allerede har skrevet under.

- Der er blevet skrevet og sagt så meget sludder – også fra centrale Arla-folk – så hvis man troede det var det, man skrev under på, tror jeg godt, aftalen kan blive annulleret, vurderede Lauge Fastrup, der har set en række paragraffer, der er lidt for luftigt formuleret efter hans smag.

- Det kan ikke være et tilfælde, at alt det, der giver jer noget i den nye aftale, er så luftigt formuleret, at I ikke ville kunne gå i retten med det.

Ikke færdige

Hos LDM har formand Kjartan Poulsen også tænkt sig at overveje situationen nøje.

- Vi er bestemt ikke færdige med den her sag. At vi har haft Lauge Fastrup til at kigge på, hvad den betyder for vores forhold herhjemme er step ét. Nu venter vi på svar fra advokat Hans Sønderby, der ser kontrakten i forhold til EU. Derefter skal vi have fundet en form på, hvad vi gør med det her. Så som det ser ud lige nu, vil jeg opfordre alle til at klappe hesten og vente med at skrive under. Der er trods alt stadig et stykke tid til 1. maj, lød det fra formanden, der bestemt heller ikke er fan af passagen om fortrolighed i den nye aftale, der forbyder andelshaverne i at sætte sig om et bord og sammenligne aftaler og afregning.

Det ser både Kjartan Poulsen og Lauge Fastrup som endnu et slag til ligheden.

Og som formanden sagde i beretningen:

- Vi vil ikke have mundkurv på, og hvis nogen prøver at give os det, bider vi i hvert fald først.

Også ros til Arla

Mens utilfredsheden med den nye »Global mælkeleverenceaftale for andelshavere«, Arla har sendt ud til mælkeproducenterne, giver anledning til frustrationer og panderynker, var der også plads til et klap på skulderen til det store mejeri, der i kølvandet på tørken forleden valgte at udbetale årets resultat på 2,2 milliarder kroner til de 11.200 andelshavere.

- Mejeriet trådte i karakter og lovede en udbetaling af hele årets opsparing. Pengene ville have været mere værd ved en tidligere udbetaling, så havde vi sluppet for den renteudgift, men bestemt en gestus, som mejeriet skal have stor tak for. Det lunede hos mange af os for 14 dage siden, sagde formand Kjartan Poulsen i sin beretning, mens Martin Pinholt, Aalestrup, også rundede emnet i den efterfølgende debat.

- Vi er rigtig glade for, at Arla betalte os. Der hvor vi kan tillade os at være skuffede er over de andre store andelsselskaber. DLG og Danish Agro gjorde ingenting. Det er skammeligt, sagde Pinholt.

Ingen afhentning under konflikt

»Med denne erklæring opfordrer jeg Arla til at optræde neutralt i sager, hvor 3F udsætter mælkeproducenter for konflikt. Jeg opfordrer Arla til at sikre, at den konfliktramte mælkeproducent får afhentet sin mælk som aftalt. Sker det ikke, opfordrer jeg Arla til at betale for den mælk, som ikke er blevet afhentet.«

Sådan lyder en opfordring til Arla underskrevet af 150 andelshavere. Men selvom LDM-formand Kjartan Poulsen sagtens kan følge intentionerne, og bestemt også udtrykte frustration over den organisationsfrihed »der eksisterer lige til den dag 3F banker på døren, og man er tvunget til at melde sig ind«, tror formanden ikke på en fremtid med Arla-tankbiler på gårdspladsen under en eventuel konflikt – eller afregning for uafhentet mælk.

- Hvis Arla vælger at afhente eller afregne for mælk under en konflikt hos en landmand, går der ikke lang tid, før alle mejerier bliver lukket ned. Det er sådan, fagforeningen fungerer, og det er svært at stille noget op imod, konstaterede formanden, da der blev spurgt ind til emnet på torsdagens generalforsamling.

I stedet slår formanden fast, at de danske forhold kræver, at mejerierne afregner en pris, der kan honorere de nationale produktionsomkostninger.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next