bannerPos

Tilbageblik på et hårdt år for landbruget

Nis Hjort konstaterer, at tørken i 2018 har gjort ondt i landbruget og betydet flere konkurser. På sigt frygter han for råvareunderlaget til landbrugets andelsselskaber. Hér fotograferet ved sidste års generalforsamling, der som den i år blev holdt på Hotel Munkebjerg i Vejle. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
13-03-2019 16:00
2018 blev et hårdt år for landbruget, hvor både vejret og økonomien pressede erhvervet. På Vejle-Fredericia Landboforenings generalforsamling mandag aften i Vejle så formand Nis Hjort tilbage på et år, der i historisk sammenhæng blev bemærkelsesværdigt.

- Sidste år indledte jeg beretningen med udtrykket »at året 2017 var et fantastisk år« – det superlativ er ikke muligt at sætte på året 2018, som vel bedst kan betegnes som »det mest bemærkelsesværdige i mands minde«, lød det indledningsvis fra formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, i forbindelse med foreningens generalforsamling, der fandt sted mandag aften på Hotel Munkebjerg i Vejle.

Og det er især den lange, varme og tørkeprægede sommer, som Nis Hjort refererede til. En tørke, som har kunnet ses på bundlinjen på rigtig mange landbrugsbedrifter – ikke mindst i den animalske produktion. Ringere udbytter i markerne, gav højere foderpriser.

Råvaregrundlaget

- Så høj en foderpris kombineret med lave priser på kød og mælk er en barsk cocktail for den animalske produktion. Vi har da også set en stigning i antallet af konkurser og produktionsstop. Det er ærgerligt at se udmærkede produktionsanlæg taget ud og nedlagt, og man kan godt blive lidt bekymret for råvaregrundlaget til vores egne andelsvirksomheder, sagde Nis Hjort.

Blandt de øvrige emner i beretningen kom Nis Hjort ind omkring minivådområder, drikkevand, samt vandløb i Vejle Kommune og dyrskuet i Horsens.

Vejle-Fredericia Landboforening er en af de otte foreninger i LMO rådgivningsselskabet. Som landboforening alene kom Vejle-Fredericia Landboforening ud af 2018 med en omsætning på 921.000 kroner mod 967.000 kroner i 2017. Årets resultat landede på godt 37.000 kroner mod godt 91.000 koner året før.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer