bannerPos

Tilbageblik på et hårdt år for landbruget

Nis Hjort konstaterer, at tørken i 2018 har gjort ondt i landbruget og betydet flere konkurser. På sigt frygter han for råvareunderlaget til landbrugets andelsselskaber. Hér fotograferet ved sidste års generalforsamling, der som den i år blev holdt på Hotel Munkebjerg i Vejle. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
13-03-2019 16:00
2018 blev et hårdt år for landbruget, hvor både vejret og økonomien pressede erhvervet. På Vejle-Fredericia Landboforenings generalforsamling mandag aften i Vejle så formand Nis Hjort tilbage på et år, der i historisk sammenhæng blev bemærkelsesværdigt.

- Sidste år indledte jeg beretningen med udtrykket »at året 2017 var et fantastisk år« – det superlativ er ikke muligt at sætte på året 2018, som vel bedst kan betegnes som »det mest bemærkelsesværdige i mands minde«, lød det indledningsvis fra formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, i forbindelse med foreningens generalforsamling, der fandt sted mandag aften på Hotel Munkebjerg i Vejle.

Og det er især den lange, varme og tørkeprægede sommer, som Nis Hjort refererede til. En tørke, som har kunnet ses på bundlinjen på rigtig mange landbrugsbedrifter – ikke mindst i den animalske produktion. Ringere udbytter i markerne, gav højere foderpriser.

Råvaregrundlaget

- Så høj en foderpris kombineret med lave priser på kød og mælk er en barsk cocktail for den animalske produktion. Vi har da også set en stigning i antallet af konkurser og produktionsstop. Det er ærgerligt at se udmærkede produktionsanlæg taget ud og nedlagt, og man kan godt blive lidt bekymret for råvaregrundlaget til vores egne andelsvirksomheder, sagde Nis Hjort.

Blandt de øvrige emner i beretningen kom Nis Hjort ind omkring minivådområder, drikkevand, samt vandløb i Vejle Kommune og dyrskuet i Horsens.

Vejle-Fredericia Landboforening er en af de otte foreninger i LMO rådgivningsselskabet. Som landboforening alene kom Vejle-Fredericia Landboforening ud af 2018 med en omsætning på 921.000 kroner mod 967.000 kroner i 2017. Årets resultat landede på godt 37.000 kroner mod godt 91.000 koner året før.

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next