bannerPos

Vigtigt at tale landbruget op og lære af udfordringerne

KHL-formand Hans Damgaard så tilbage på de seneste år, der har budt på mange udfordringer for landbruget.

John Ankersen

Journalist
14-03-2019 15:00
Udfordringer har der været rigeligt af for landbruget de seneste år siden finanskrisen. – Men vi skal tale landbruget op og lære af udfordringerne, lød et af budskaberne fra KHL-formand Hans Damgaard på foreningens generalforsamling i Kolding

Løbske bidragssatser, finanskrise, ekstrem tørke, ophør af mælkekvoter, Ruslandsboykot og brexit. Det seneste årti har budt på masser af udfordringer, og de mange forhold var netop dem, som formand for KHL, Hans Damgaard slog ned på i forbindelse med generalforsamlingen tirsdag aften i Kolding, hvor omkring 125 deltog.

Især den tørkeagtige sommer kom til at præge 2018 i landbruget, og hvor Hans Damgaard noterede sig, at forståelsen kom både i befolkning og blandt politikerne omkring tørkehjælp til de tørkeramte landmænd.

- Tørkepakken så rigtig fornuftig ud i lang tid. Men spørgsmålet om at slippe af med jordskatter gik op i juristeri, og den endelig tørkepakke blev meget lille, konstaterede Hans Damgaard, der mener, at det er vigtigt fremadrettet at lære af de udfordringer og problemer, som tørken skabte:

- Hvad har vi lært af tørken? – Vi har lært at vi skal være mere robuste til lignende episoder. Vi er alt for sårbare, med den volumen vi har. Og det må vi også forholde os til rådgivningsmæssigt, lød det fra Hans Damgaard.

Sammenhold, opbakning og optimisme

At være kunde i KHL på rådgivningsfronten betyder ikke nødvendigvis et medlemskab af foreningen. På generalforsamlingen konstaterede Hans Damgaard, at 40 procent af KHL’s kunder ikke er medlem af foreningen, der ved indgangen til 2019 tæller 718 aktive medlemmer

- Jeg bliver nogle gange spurgt, om det er muligt at få et medlemskab af KHL uden samtidig at blive medlem i Landbrug & Fødevarer. Svaret er nej, det er vigtigere end nogensinde at vi står sammen i landboforeningerne og omkring L&F, fastslog Hans Damgaard, der dog samtidig understregede at man i KHL gør alt, hvad man kan, for at holde L&F skarpe.

Generelt mener han, at det er vigtigt at sammenholdet i landbruget også gælder den glæde og positivitet, som han mener landbrugserhvervet fortjener.

- Det handler om passion og forretning – landbrugets stolthed. Vi skal snakke landbruget op og få de unge rekrutteret til landbrugsuddannelserne og få gang i generationsskifter, fastslog Hans Damgaard.

På økonomisiden er der også grund til optimisme hos KHL. Omsætningen steg en smule fra 49,1 millioner kroner 2017 til 49,6 millioner kroner i 2018. Årets resultat blev på 522.000 kroner mod 789.000 kroner året før. Alligevel er det en fremgang, da en del af overskudsmidler fra 2018 i løbet af året er blevet brugt i forbindelse med en større renovering af KHL’s rådgivningscenter i Kolding.

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next