bannerPos

Vigtigt at tale landbruget op og lære af udfordringerne

KHL-formand Hans Damgaard så tilbage på de seneste år, der har budt på mange udfordringer for landbruget.

John Ankersen

Journalist
14-03-2019 15:00
Udfordringer har der været rigeligt af for landbruget de seneste år siden finanskrisen. – Men vi skal tale landbruget op og lære af udfordringerne, lød et af budskaberne fra KHL-formand Hans Damgaard på foreningens generalforsamling i Kolding

Løbske bidragssatser, finanskrise, ekstrem tørke, ophør af mælkekvoter, Ruslandsboykot og brexit. Det seneste årti har budt på masser af udfordringer, og de mange forhold var netop dem, som formand for KHL, Hans Damgaard slog ned på i forbindelse med generalforsamlingen tirsdag aften i Kolding, hvor omkring 125 deltog.

Især den tørkeagtige sommer kom til at præge 2018 i landbruget, og hvor Hans Damgaard noterede sig, at forståelsen kom både i befolkning og blandt politikerne omkring tørkehjælp til de tørkeramte landmænd.

- Tørkepakken så rigtig fornuftig ud i lang tid. Men spørgsmålet om at slippe af med jordskatter gik op i juristeri, og den endelig tørkepakke blev meget lille, konstaterede Hans Damgaard, der mener, at det er vigtigt fremadrettet at lære af de udfordringer og problemer, som tørken skabte:

- Hvad har vi lært af tørken? – Vi har lært at vi skal være mere robuste til lignende episoder. Vi er alt for sårbare, med den volumen vi har. Og det må vi også forholde os til rådgivningsmæssigt, lød det fra Hans Damgaard.

Sammenhold, opbakning og optimisme

At være kunde i KHL på rådgivningsfronten betyder ikke nødvendigvis et medlemskab af foreningen. På generalforsamlingen konstaterede Hans Damgaard, at 40 procent af KHL’s kunder ikke er medlem af foreningen, der ved indgangen til 2019 tæller 718 aktive medlemmer

- Jeg bliver nogle gange spurgt, om det er muligt at få et medlemskab af KHL uden samtidig at blive medlem i Landbrug & Fødevarer. Svaret er nej, det er vigtigere end nogensinde at vi står sammen i landboforeningerne og omkring L&F, fastslog Hans Damgaard, der dog samtidig understregede at man i KHL gør alt, hvad man kan, for at holde L&F skarpe.

Generelt mener han, at det er vigtigt at sammenholdet i landbruget også gælder den glæde og positivitet, som han mener landbrugserhvervet fortjener.

- Det handler om passion og forretning – landbrugets stolthed. Vi skal snakke landbruget op og få de unge rekrutteret til landbrugsuddannelserne og få gang i generationsskifter, fastslog Hans Damgaard.

På økonomisiden er der også grund til optimisme hos KHL. Omsætningen steg en smule fra 49,1 millioner kroner 2017 til 49,6 millioner kroner i 2018. Årets resultat blev på 522.000 kroner mod 789.000 kroner året før. Alligevel er det en fremgang, da en del af overskudsmidler fra 2018 i løbet af året er blevet brugt i forbindelse med en større renovering af KHL’s rådgivningscenter i Kolding.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer