bannerPos

Danske landmænd har i 25 år hjulpet kolleger i Sydøstasien

Nuværende formand for ADDA, Søren Thorndal Jørgensen, er til daglig chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer indenfor området vand og natur. Foto: ADDA

Jørgen P. Jensen

21-05-2019 10:04
Danske landmænd på studietur til Cambodia og Vietnam blev i 1994 starten på en langsigtet hjælp til kollegerne i de krigshærgede lande.

En gruppe danske landmænd var i 1994 taget på en landbrugsfaglig studietur til noget så usædvanligt som Cambodia i Sydøstasien.

Dengang et yderst krigshærget og forarmet land efter en ufattelig brutal borgerkrig et par årtier tidligere.

- Det var den danske arrangør af landbrugsrejser Niels Dumas-Johansen og hans fransk-vietnamesiske kone, der havde arrangeret rejsen for de danske landmænd, fortæller Søren Thorndal Jørgensen, som i dag er formand for den danske NGO-organisation ADDA, Agricultural Development Denmark Asia.

Rejsegruppen skulle blandt andet besøge en landbrugsskole, PNCA, der lå lidt uden for den cambodianske hovedstad Phnom Penh.

Det viste sig at være en nedslidt skole med utidssvarende undervisning, der mødte de danske landmænd. Undervisningen foregik mest i form af forelæsninger, hvor læreren læste teksten højt, og eleverne tog noter. Praktisk undervisning og øvelser var stort set ikke eksisterende.

Det var borgerkrigen med Khmer Rouge i 1970erne, der havde lukket alle skoler i landet, slået alle lærere ihjel og brændt byerne ned.

Her midt i 1990erne var skolen ganske vist genåbnet, og kineserne havde bygget nye bygninger, men undervisningen var næsten uden effekt.

Vanskelig start

Efter hjemkomsten af de danske landmænd gik en lille gruppe i gang – sammen med Niels-Dumas Johansen og agronom Bodil Engberg Pallesen – med at søge penge hos blandt andet Danida til at hjælpe landbrugsskolen ved Phnom Penh i gang igen.

- Det var ikke let at overbevise Danida om behovet for hjælp. Men det lykkedes ved fælles ihærdighed, og den 1. september 1996 kunne det første fire-årige projekt til udvikling af landbrugsundervisningen sættes i gang på den cambodianske landbrugsskole, fortæller Søren Thorndal Jørgensen.

Der blev nu udstationeret en dansker på skolen derude. Men kort efter kom der uroligheder i landet, og projektet måtte stoppe midlertidigt. Det kom dog i gang igen, og så gik det hurtigt fremad.

Opgraderingen af skolens undervisning og dermed ADDA’s første projekt blev snart en virkelig succes.

- Skolen blev målrettet praktisk landbrugsuddannelse, den fik delvist selvstyre med nye uddannelser og specialer, eleverne strømmede til og forøgede elevtallet mere end fire gange og frem for alt fik man en massiv styrkelse af lærernes kompetencer og skolens ledelse, fortæller Søren Thorndal Jørgensen.

Den første fire-årige projektperiode blev derfor forlænget af Danida med endnu fire år.

Landbrugsskolen blev førende i Cambodia og fik overbygningsuddannelse til bachelor-niveau og uddannelse af landbrugsrådgivere.

- Og i dag har skolen over 1.200 elever, oplyser Søren Thorndal Jørgensen.

Også i Vietnam

Sideløbende med det succesfulde landbrugsskoleprojekt i Cambodia lavede Niels Dumas-Johansen via sin vietnamesiske kone også besøgsrejser for danske landmænd til Vietnam.

- Her kom man blandt andet i kontakt med VNFU, Vietnam Farmers Union, som er landets landboforening. De efterspurgte at komme på genbesøg i Danmark, hvilket Danida bevilligede penge til, fortæller Søren Thorndal Jørgensen.

I 1998 fik man i fællesskab med VNFU beskrevet et vietnamesisk landbrugsprojekt ved Hanoi om integreret planteproduktion med gødning og sprøjtning ud fra oplysning og behov.

- Projektet øgede udbytterne dramatisk, og samtidig kom Vietnam ind i en voldsom økonomisk vækst med stærkt stigende efterspørgsel. Hidtil havde vietnameserne levet meget simpelt – nu kom der virkelig gang i grøntsagssalget overalt.

- I løbet af forholdsvis kort tid fik vi trænet og oplært over 6.000 landmænd i integreret plante- og grøntsagsproduktion, slutter Søren Thorndal Jørgensen.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next