Tænk ud af boksen - og eksperimentér

Du skal turde tænke nyt, hvis du vil væk fra den traditionelle jordbearbejdning med livrem og seler samt plov og det pæne udseende. Avisen har mødt franske Sarah Singla, der er en spændende underviser med stor viden om conservation agriculture, og hvordan driftsformen kan praktiseres med stigende udbytter og lavere omkostninger.

Sarah Singla illustrerer forskellen med jordstrukturen og en marks evne til at opsuge nedbør med denne planche. Ved direkte såning i en jord med god struktur optages selv store mængder vand uden, at der står vand på overfladen. Ved pløjning og hvor der er en sål nede i jordprofilen, sopper vandet på overfladen og render væk, hvor marken hælder. For hver procent-point organisk materiale, der er i jorden, er der næringsstoffer for 680 euro svarende til cirka 5.050 kroner. For at forstå, hvad der egentlig foregår i forbindelse med dyrkning af afgrøder, er man nødt til at vide noget om biokemi. Men nemt er det ikke. Man dyrker ikke bare en efterafgrøde for at have en efterafgrøde - efterafgrøden skal være målrettet den næste salgsafgrøde i sædskiftet, fremhæver Sarah Singla. Ved at recirkulere næringsstofferne og hente kvælstof fra atmosfæren kombineret med tilført gødning fra enten husdyr eller handelsgødning kan en god efterafgrøde indeholde meget store mængder af såvel makro- som mikronæringsstoffer som vist på denne planche. Sarah Singla og en stribe andre landmænd med fokus på direkte såning købte hver især for flere år siden sådan en Semeato såmaskine, der stammer fra Brasilien. Med en arbejdsbredde på tre meter og en fremkørselshastighed på fem kilometer i timen, er det ikke verdens hurtigste såning. Sarah Singla overvejer både af den grund og af andre årsager at så alt ovenpå jorden med en luftgødningsspreder i fremtiden. Her kan man se opbygningen af såenhederne. Dybden er fast og ændres kun i takt med slitagen på skiveskæret. Her er der sået triticale, og der er også lidt hestebønner og boghvede fra efterafgrøden, der er sået i. En håndfuld jord med god krummestruktur efter syv år med direkte såning og jorddække hele tiden.

Skal såsæden ned i jorden - eller kan man bare sprede den ud ovenpå jorden?  Det er et af de mange spørgsmål, som den franske agronom og foregangskvinde inden for »conservation agriculture«, Sarah Singla, tumler med. I november var hun underviser og vært for 16 landmænd og konsulenter, der deltog i et kursus arrangeret af Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK).

Der blev lagt ud med et besøg på de

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også