bannerPos

Tjekkiet er som første land i verden sluppet af med afrikansk svinepest

Anders Nørgaard i går formiddags i det sydlige Tjekkiet blandt slagtesvinene på FirstFarms staldanlæg, hvor der årligt produceres 75.000 slagtesvin. Foto: Anders Nørgaards mobiltelefon

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
02-04-2019 08:30
EU-kommissionen har for kort tid siden meddelt Tjekkiet, at landet efter to års målrettet indsats nu igen har status af ASF-frit land. Vurderingen er, at det især er bekæmpelsen af vildsvin kombineret med høj biosecurity på de tjekkiske svinefarme, der har virket.

Europa-Kommissionen meddelte onsdag den 13. marts, at Den Tjekkiske Republik har formået at slippe af med afrikansk svinepest.

Det oplyser de statslige veterinære myndigheder i Tjekkiet, som den tjekkiske avis, Sputnik, har talt med i den anledning.

- Vi har først og fremmest fulgt retningslinjerne fra EU om forebyggelse af spredning af afrikansk svinepest. Men vi er også gået videre end disse anbefalinger, fortæller Peter Majer fra veterinærmyndighederne til den tjekkiske avis.

Særlig indsats mod vildsvin

Det har især været en intens bekæmpelse af vildsvin, som myndighederne tillægger afgørende betydning ifølge Peter Mayer.

- Alle forebyggende tiltag har hele tiden været diskuteret med vores samarbejdspartnere i form af jægerorganisationer, lokale myndigheder og virksomheder samt ikke mindst politi og brandvæsnet, der alle har deltaget i bekæmpelsen af vildsvin.

De tjekkiske myndigheder har yderligere opstillet en liste med 40 forebyggende tiltag.

- Det har blandt andet været opstilling af elektriske hegn med en særlig afskrækkende lugt for vildsvin ved højrisiko-områder samt jagt og fældefangst på vildsvin.

- Og for at motivere jægere til at afskyde og fjerne døde vildsvin er der blevet udbetalt en dusør for hvert dødt vildsvin.

Længere end andre lande

Peter Mayer er også af den opfattelse, at de tjekkiske veterinærmyndigheder er gået betydeligt videre end andre lande i forebyggelsen og bekæmpelsen af smittespredningen.

- Det er for eksempel med opsætning af hegn, afgrænsning af angrebne steder, krav om høj biosecurity overalt og politiets nedskydning af vildsvin.

På spørgsmålet om de tjekkiske forskere forventer at finde en vaccine mod afrikansk svinepest, så arbejdes der på sagen.

- Vi indgår i den internationale forskning for at finde en forebyggende vaccine til husdyrbesætninger. Det er derimod ikke en behandling af syge dyr, vi forsker efter, siger Peter Mayer.

Den menneskelige faktor

De tjekkiske veterinærmyndigheder understreger imidlertid, at der fortsat er risiko for at bringe ASF-smitte ind i Tjekkiet.

- Der er som bekendt andre smitteveje end med vildsvin. Og vi anser spredning med mennesker som den største risiko i form af medbragt kød, der også vurderes som årsagen til de første udbrud af ASF i Tjekkiet i juni 2017.

Peter Mayers konklusion er derfor, at forebyggelsesindsatsen mod ASF fremad skal målrettes personer, der kommer fra smittede lande og områder.- Sammen med en intensiv biosecurity ude på de enkelte svinefarme skal kontrol og oplysning om risikoen for smittespredning via kød og madvarer intensiveres, slutter den tjekkiske veterinærmand.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer