Guld til Dansk Varmblod i VM for de unge avlere

Dansk Varmblod vandt guld for juniorer ved WBFSH International Young Breeders (IYB) World Championships på Stutteri Ask – og samlet set sluttede DV med en fornem sølvmedalje, da de i år også varetog værtsrollen ved det internationale arrangement.

De unge danske avlere tog også en sølvmedalje hjem i kategorien: Bedste Avlsforbund. Det avlsforbund, som samlet set vandt mesterskabet var holdet fra Sachsen-Thüringen, og så vandt Dansk Varmblod en sølvmedalje med Svensk Varmblod på bronzepladsen. Foto: Ridehesten Inge Madsen er både holdleder for de nu danske unge verdensmestre og var del af arrangementsudvalget, da VM fandt sted på Stutteri Ask. Fotos: Camilla Bønløkke

Dansk Varmblod var i dagene 4.-6. juli vært for VM for ungavlere, WBFSH International Young Breeders World Championships på Stutteri Ask i Martofte, hvor 154 unge fra ti nationer kæmpede om medaljer.

Der er tale om et verdensmesterskab for unge avlere fra avlsforbund over hele verden, og i år var det så de unge Dansk Varmblod som havde værtsrollen

Dansk Varmblod stillede naturligvis selv med et hold til verdensmesterskaberne, hvor deltagerne skal gennem en skriftlig teoriprøve, samt nogle praktiske prøver i bedømmelse af dressurhestens eksteriør samt skridt og trav, løsspringning samt bedømmelse af skridt og trav og mønstring på trekantsbane. Desuden er der andre, mindre konkurrencer undervejs blandt andet »Turn-out«, som er en holdkonkurrence, hvor holdet skal soignere en hest og gøre den udstillingsklar.

Danske sejrer

De tre dages mesterskabs konkurrence sluttede lørdag den 6. juli, da Dansk Varmblods junior-team vandt guld med følgende ungavlere på holdet: Astrid Østergaard Sørensen, Anne-Sofie Wowk Jepsen, Anine Parslov Vogelsang og Karoline Øskov Olesen. Det er første gang Dansk Varmblod vinder guldmedalje i konkurrencen forbundene imellem, selvom de danske deltagere har vundet mange individuelle medaljer gennem årene.

Individuelt kom to juniorer på podiet, idet Astrid Østergaard Sørensen vandt sølv og Anne-Sofie Wowk Jepsen vandt bronze for Dansk Varmblod. For seniorer sluttede Viktor Hjortshøj Kristensen på en samlet 7.plads.

Dansk Varmblods seniorteam sluttede på en flot 5. plads med følgende på holdet: Viktor Hjortshøj Kristensen, Nicoline Holm Larsen, Cecilia Zaremba Jensen og Klara Øskov Olesen.

Interessen samler sig naturligt om den meget præstigefyldte pris, Bedste Avlsforbund (junior og senior) Det avlsforbund, som samlet set vandt mesterskabet var holdet fra Sachsen-Thüringen, og så vandt Dansk Varmblod en sølvmedalje med Svensk Varmblod på bronzepladsen.

En test i teori og praktisk håndtering

Deltagerne bliver testet i deres teoretiske viden, i eksteriørbedømmelse, løsspringbedømmelse og mønstring. Det blev til en bronzemedalje til juniordeltager Astrid Østergaard Sørensen, og de bedste danske placering var som følger:

I bedømmelse af hestens eksteriør blev Nicoline Holm Larsen nr. 17 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Astrid Østergaard Sørensen på en 9. plads med Anne-Sofie Wowk Jepsen lige efter.

I bedømmelse af løsspringning blev Viktor Hjortshøj Kristensen nr. 15 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Astrid Østergaard Sørensen på en 3. plads.

I mønstring blev Viktor Hjortshøj Kristensen nr. 6 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Anne-Sofie Wowk Jepsen på en 10. plads.

Viden og dygtighed

Mesterskaberne kræver koncentration, udholdenhed og selvfølgelig faglig viden og dygtighed inden for områderne teori, kropsbygning(hesten) og bedømmelse af hestens atletiske evner i løsspringning, og ikke mindst evnen til at håndtere en fremmed hest og vise den effektivt for dommerne.

Et mesterskab i særklasse

Selvom ikke alle vender hjem som vindere, blev der knyttet nye venskaber, og skabt meget god læring.

Et af de vigtigste mål for den internationale sammenslutning af unge avlere er at skabe netværk blandt unge på tværs af avlsforbund og nationalitet, samt naturligvis at understøtte deres entusiasme for at lære mere om hesten, så de forhåbentlig får glæde af deres passion for avl i mange år fremover.

Læs også