Grovfoderanalyser giver vigtige svar

Med en grovfoderanalyse til heste kan man finde ud af om energi- og næringsindholdet i foderet er optimalt.

Heste skal have tilstrækkelig energi og næringsstoffer til at holde vægten og til at udføre dens livsytring. Det har stor betydning, at grovfoderet til heste er optimalt.

Grovfoder udgør typisk 70-90 procent af hestens totale fodring, og det har derfor stor indflydelse på hestens totale tildeling af energi og næringsstoffer.

Grovfoder består hovedsageligt af cellevægsstoffer (fordøjelige fibre) protein, sukker og mineraler. Indholdet kan dog være meget svingende. Det kan en analyse af grovfoderet blandt andet afsløre.

Derfor kan det være en rigtig god idé at få foretaget en grovfoderanalyse, og det kan blandt andet ske gennem butikskæden Land & Fritid, som har fysiske butikker over hele landet og tillige har en velfungerende webshop.

Hjælp til tildeling

Idéen bag tildeling af kraftfoder til heste er, at det skal tilføre hestene den mængde af energi, protein, stivelse, fedt og vitaminer og mineraler, som grovfoderet ikke indeholder.

Dermed får hesten samlet set nok energi og næringsstoffer til at holde vægten og til at udføre dens livsytring – som for eksempel hest i træning, unghest i vækst, hoppe der giver mælk.

Med en grovfoderanalyse kan man blive klogere på, om man giver sin hest tilstrækkeligt med energi til huld og for eksempel træning. Og tilstrækkeligt med protein til for eksempel træning, vækst eller avl.

En analyse kan også røbe, hvis man omvendt giver sin hest for meget energi, hvis den for eksempel skal gå ned i vægt.

Man kan med en grovfoderanalyse også finde ud af, om indholdet af sukker og energi passer til hestens huld og brug, og om indholdet af mineraler afviger eller stemmer overens med gennemsnitsværdier.

To analysepakker

Hos Land & Fritid kan man vælge mellem to analysepakker. I den lille pakke får man analyser for tørstofindhold, råprotein, fordøjeligt råprotein, lysin (beregnet), omsættelig energi (FE), sukker, NDF (træstof) og askeindhold.

Den store analysepakke består af parametrene i den lille pakke samt analyse for følgende mineraler: Calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, svovl, kobber, jern, mangan, zink.

Grovfoderanalyserne kan købes i Land & Fritid-butikkerne over hele landet. Den lille pakke koster 499 kroner, mens prisen for den store pakke er 799 kroner.

Læs også