Indendørsarealer beskytter heste mod insekter

Gennem sommerperioden kan bidende insekter være en plage for heste. Nu er der forsket i graden af ubehag forbundet med insekter, og resultaterne siger, at indendørsarealer gavner.

Foråret er over os, og den daglige mulighed for at komme på fold eller græs med andre heste er altafgørende for vores hestes velfærd. I visse områder kan bidende insekter – særligt klæger (Tabanidae) – dog udfordre hestenes trivsel i sommerhalvåret.

Det oplyser DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet i en meddelelse, hvor de sætter fokus på problematikken og deler resultatet af den undersøgelse, der blev gennemført i perioden fra juni 2019 til august 2020.

Der findes godt nok adskillige midler og metoder, hvormed hesteejere forsøger at komme dette problem til livs – herunder brug af spray- eller smøremidler og forskellige former for insektfælder.

Midler til påføring på hesten virker dog sjældent ret længe ad gangen, og diverse insektnet – for eksempel fluemasker og insektdækkener – bruges i stor udstrækning, men kræver hyppig inspektion og er derfor heller ikke praktisk anvendelig i alle hestehold.

Undersøgelse med 39 heste

Der er derfor brug for andre måder at beskytte heste mod insekter på. Forskere fra Aarhus Universitet har gennemført et studie for at undersøge betydningen af adgang til læskure eller andre indendørsarealer i forhold til graden af ubehag hos hestene, forbundet med de bidende insekter.

I studiet er forekomsten af klæger på hestenes folde gennem fældefangster undersøgt, og man har målt hestenes afværgeadfærd over for insekter sammenholdt med høj eller lav forekomst af klæger og i forhold til, om hestene havde adgang til indendørsarealer. Desuden er langtids- og akut stress målt gennem kortisol-niveauer i henholdsvis afføringsprøver og spytprøver fra hestene.

I første del af undersøgelsen indgik i alt 39 heste fordelt på ni grupper, hvoraf fem havde indendørs adgang, mens de resterende fire grupper ikke havde mulighed for at gå ind. Grupperne var fordelt på lokaliteter, som lå mindre end to kilometer fra hinanden.

Positiv effekt af indendørsarealer

Resultaterne viste, at hestene gjorde flittigt brug af indendørsarealerne på dage med høj forekomst af klæger samt, at adgangen til indendørsarealer reducerede hestenes afværgeadfærd mod insekterne markant, hvilket vil sige, at insekterne ikke fulgte med ind.

Forskerne fandt ingen sammenhæng med høj insektforekomst med kortisol-koncentrationer i afføringsprøverne fra hestene. Til gengæld blev der fundet høje kortisol-koncentrationer i spytprøverne, i et opfølgende studie hos heste uden indendørs adgang.

- Vores konklusion på undersøgelsen er, at adgang til læskure og indendørsarealer øger velfærden hos heste på græs, da det giver dem mulighed for at undslippe den værste insektplage på dage med høj insektforekomst, fortæller lektor Janne W. Christensen fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, som har ledet undersøgelsen.

Læs også