Høst som da farfar var barn

Sidste lørdag blev der høstet som i gamle dage på Lindøgaard, hvor tre jyske heste selv stod for trækkraften til høst af deres foder hen over vinteren.

Så skal høsten i hus. Marlene Broe Rasmussen (th) nyder arbejdet med de jyske heste og kalder det en livsstil. Bodil Rasmussen gav tilskuerne en populær køretur i hestevogn inden det var tid at samle de høstede neg. Samarbejdet omkring den jyske hest er for hele familien. Her er det børnene, der er sat til at stable negene, inden de samles op. Bodil Rasmussen gav tilskuerne en populær køretur i hestevogn, inden det var tid at samle de høstede neg. Jørgen Rasmussen (80 år) Lindøgaard viser, hvordan man høstede, da han var barn.

Med en regn, der kun truede med at dukke op, holdt familien Rasmussen sidste lørdag en vellykket tærskedag hos »farmor og farfar« Bodil og Jørgen Rasmussen på Lindøgaard øst for Bogense. Med selvbinderen fundet frem, og tre jyske heste spundet for, gik det frem og tilbage i havren med præcise kommandoer, store smil og et tilfredsstillende resultat.

- Der er stadig lidt grønne kerner i havren, men det hele skal jo passe sammen, så nu høster vi. Og det skal nok give en udmærket havre til hestene, lød det fra Jørgen Rasmussen netop som anden generation, Vagn Rasmussen, havde kørt den første stribe i den halvanden hektar store havremark.

 

Holder gammel skik i hævd

Arrangementet afholdes i regi af foreningen Den Jyske hest på Fyn og Øerne, og der var da også god opbakning fra flere af foreningens øvrige medlemmer.

- Vi gør jo det her, fordi vi kan, og fordi vi gerne vil holde noget af det gamle i hævd. Og så fordi vi synes, at det er sjovt, og fordi det er en god måde at mødes på, sagde Jørgen Rasmussen.

 

Hobby for hele familien

Han blev suppleret af sin svigerdatter, Marlene Broe Rasmussen, der – udover at tilbyde køreture i marken til tilskuerne – håndterede hesten Laura, der spændt foran en vogn, i godt samarbejde med Jørgen Rasmussen, samlede de høstede neg sammen.

- Den jyske hest er i dag en hobbyhest, som hele familien kan være sammen om. Det er også det, vi ser i foreningen. Det er en hobby, hvor hele familien er med. Hesten har et fantastisk sind, som både kan bruges til kørsel, turridning og arbejdsopgaver som denne, sagde hun og fremhævede, hvordan det hjemme hos dem dækker alle interesser.

- Jeg nyder at køre med vogn og ride en tur. Min mand Vagn kan lide arbejdet med at pløje og som i dag høste. Og børnene er med inde over det hele. Det er en livsstil.

 

Kan ikke avle hurtigt nok

Ifølge Marlene Broe Rasmussen er begejstringen også smittet af på flere andre familier.

- Da vi for alvor begyndte med vores egne heste for 13 år siden, var der flere avlere, end der var aftagere. I dag kan vi næsten ikke avle hurtigt nok. Den jyske hest kan bruges så bredt, og er blandt andet også god til handicapridning, da de nemt kan holde til, at der sidder to på dem. Så de er - forståeligt nok - meget efterspurgte.

- Det er en dejlig udvikling, sluttede hun.

Læs også