Ringorm er den mest smitsomme hudsygdom hos heste

Efteråret er her og med den kolde og fugtige tids ankomst, øges risikoen for smitte med ringorm. Agria Dyreforsikring har sat fokus på problematikken.

Sæsonen for kulde og fugtigt vejr er over os. Ifølge Agria Dyreforsikring er det netop i denne tid, at der er en øget risiko for smitte med ringorm. I en meddelelse oplyser Agria om symptomerne på hudsygdommen.

Ringorm trives bedst i fugtigt miljø, så når vi lægger dækkener på vores heste, og det danske klima viser sig fra sin våde side, så er det perfekte vækstbetingelser.

- Skulle du have mistanke om, at din hest har ringorm, så er det vigtigt, at den isoleres, da lidelsen er yderst smitsom, lyder det i meddelelsen, hvor det endvidere oplyses, at selvom navnet kunne tyde på noget andet, så er ringorm faktisk slet ikke en orm, men derimod en svamp – nærmere betegnet dermatofytter.

Der er altså tale om en svampeinfektion i huden, når hesten har ringorm.

Symptomer på ringorm

Symptomerne på ringorm kan se forskellige ud afhængigt af det stadie, sygdommen opdages i. Mindre hævelse i huden og skorpedannelser er normalt de første symptomer. Når skorperne så falder af, bliver symptomerne mere synlige med hårløse og tørre runde områder af varierende størrelse. Nogle gange er der også fortykket hud.

Berørte områder er normalt hoved, nakke og krop. Men de ramte områder kan variere alt efter, hvilke kropsdele der er kommet i direkte kontakt med inficerede heste eller med smitte fra lånt udstyr.

Meget smitsomt

Ifølge Agria er ringorm smitsomt – meget smitsomt.

Hudsygdommen kan både smitte gennem direkte kontakt, men også gennem udstyr, inventar, tøj osv. Det, der gør, at sygdommen er så smitsom, er netop, at de svampesporer, der dannes i forbindelse med infektionen, kan overleve på udstyr eller i staldens omgivelser i måneder til år og blive ved med at smitte. Derfor skal der også gøres hovedrent i stalden, hvis der er en inficeret hest, ligesom udstyr og strigler, skal desinficeres.

- Faktisk smitter svampen ikke kun hestene imellem, men også fra heste til mennesker eller til andre dyr. Du skal derfor også selv være opmærksom på, at du ikke kommer i berøring med hesten, og at dit tøj kan føre smitten videre, lyder opfordringen.

Netop på grund af den store smittefare er det også nødvendigt at isolere den eller de smittede hest(e), så smittekæden kan stoppes.

Svækket immunforsvar øger risiko

Unge, ældre eller heste med et svækket immunforsvar får lettere ringorm-infektioner.

Heste, der allerede har været inficerede, bliver dog ofte immune for livet. Derfor er det også sjældent, at en hest rammes af ringorm flere gange.

Behandlingen omfatter vask i et svampedræbende middel, som dyrlægen ordinerer. Frekvensen i behandlingen varierer fra produkt til produkt.

Læs også