Hest i vinterkulden

Hvordan klarer hestene sig bedst i frostgraderne? Det giver dyrlægerne fra Højgård Hesteklinik gode råd til.

Vinteren er kommet – det er bidende koldt og sneen dækker landskabet. Vi bliver alle lidt udfordrede, når temperaturen falder – også hestene!

Sådan lyder det i et opslag på Højgård Hestekliniks facebookside, hvor dyrlægerne kommer med en række gode råd til, hvordan du bedst hjælper din hest i vinterkulden.

Væske er vigtigt

Heste er ikke glade for koldt vand. Mange heste mister faktisk lysten til at drikke i kulden.

Ifølge dyrlægerne øger væskemangel risikoen for kolik og forstoppelse. Det er derfor vigtigt at få din hest snydt til at indtage væske.

- Tilbyd mash eller roepiller lavet på lunkent vand eller tilbyd bare generelt lunkent vand, lyder anbefalingen fra Højgård Hesteklinik.

Inaktivitet

Mange heste holder sig i ro, når det bliver koldt, og det er ikke godt for deres tarmsystem, da det nedsætter tarmbevægelserne og dermed øger risikoen for kolik og forstoppelse.

Dyrlægerne opfordrer derfor til, at hesteejeren sørger for at få motioneret hesten – og gerne mere end blot den daglige ridetur.

OBS på sålerne

De frosne og knoldede folde øger risikoen for såleknusninger og hovbylder. Dyrlægerne opfordrer derfor også til, at man holder øje med, om hesten bliver øm i sålerne.

Knoldede folde øger også risikoen for benskader, så måske skal den mest hærgede del af folden hegnes af.

Husk stråfoder

Højgård Hesteklinik påpeger også, at stråfoderet – ikke mindst på folden - ej må glemmes.

- Stråfoder nedbringer risikoen for kolik og forstoppelse, og så hjælper det faktisk også hesten med at holde varmen, når den har spist.

Tøj på – hvis nødvendigt

Slutteligt gør dyrlægerne det klart, at hestene faktisk tåler kulden ganske godt, men at vinden er den afgørende faktor.

- Husk derfor at pakke hesten ind, især hvis den er klippet, så den kan holde varmen. Tjek gerne i løbet af dagen, om der skal et ekstra tæppe på eller af, lyder anbefalingen.

Læs også