bannerPos

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

I 2017 oplevede nordjyderne, at regnen samlet set ødelagde de ellers, indtil da, ok udbytter. Arkivfoto
23-08-2019 16:15

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

- Stemningen er faktisk sådan lidt træls. Det har småregnet hele dagen i går og også her i formiddag er der kommet vand, fortæller planteavlskonsulent Henrik Krogh, LandboNord.

- Den vejrudsigt, vi glædede os over i midten af ugen, har indtil videre ikke helt holdt, hvad den lovede, og nu begynder det at koste. Der kommer udgifter på til tørring og rens, og vi ser også begyndende spiring i rug og hvede.

- Det er en våd høst, vi går ind i nu, desværre

Niels Christian Borup, svineavler, Dronninglund

Henrik Krogh fortæller, at status i området er, at der er høstet 25-30 procent af kornet, mens raps og vinterbyg for de flestes vedkommende er i hus.

- Det, som man har kunnet få i hus, har i alle afgrøder været af en god kvalitet og med gode udbytter. Jeg vil vurdere det til 5-10 procent bedre end normalen, siger han.

Husker 2017 med gru

- Folk husker jo 2017. Da startede vi også flot, og så endte det alligevel med en samlet høst under gennemsnit på grund af vejret. Det kan vi også risikere i år, forklarer Henrik Krogh.

Han påpeger, at det ikke kun går ud over dette års høst, at man ikke kan komme i marken efter det sidste. Også såning af vinterraps bliver mange steder forsinket, hvis man da overhovedet kan køre i markerne, hvilket særligt er problematisk i de områder, hvor der er faldet 200 millimeter i august måned.

- Vi håber, at mange kan komme ud her i eftermiddag, og forhåbentlig holder det godt vejr hen over weekenden, så må vi se, afslutter Henrik Krogh.

Bekymringen breder sig

Landmand og svineavler Niels Christian Borup, Dronninglund, kan nikke genkendende til billedet. Også her har det regnet både torsdag og fredag.

- I rajgræs har vi indtil videre høstet 30 hektar i Calibra og 20 hektar i Greenway. På rapsen er vi 98 procent i hus og når også at få de sidste to procent med.

- Folk husker jo 2017. Da startede vi også flot, og så endte det alligevel med en samlet høst under gennemsnit på grund af vejret

Henrik Krogh, planteavlskonsulent, LandboNord

- I kornet mangler vi derimod stort set det hele. Vi har kun høstet 10-12 hektar ud af 230 hektar, fortæller Niels Christian Borup fredag eftermiddag.

Han begynder nu at se problemer med aksnedknækning og kerner, der ligger vandmættede på jorden.

Nu våd høst

- Det ser mildest talt lidt svært ud. Jeg troede på det i dag, men det er ikke sikkert, vi kommer ud at køre.

- Det er en våd høst, vi går ind i nu, desværre, og vi har ikke selv de store muligheder for at få kornet tørret, sukker Niels Christian Borup, der i sit område har fået 200 millimeter vand siden 20. juli og mellem 60-70 millimeter siden 18. august.

Han er også bange for, at det våde vejr ikke kun kommer til at gå ud over dette års høst, men også ødelægger rapsetableringen.

- Vi skulle jo gerne have haft rapsen etableret senest i denne uge. Men jeg frygter, at vi ikke når det.

- Jeg mangler selv at høste 35 hektar hvede, før jeg kan få rapsen i jorden, og det er galt i hele området, ikke kun hos mig. Det er rigtig meget korn, der mangler, afslutter Christian Borup, der oveni høstproblemerne også har udfordringer med kartoffelskimmel.

Goodvalleys indtjening tager syvmileskridt

Goodvalley, der driver svineproduktion på 34 farme i Polen, Ukraine og Rusland, fik et kæmpe løft i omsætning og indtjening i første kvartal.

- Der er mange ting, man skulle have gjort om set i bakspejlet

Den unge, ekspansive landmand Morten Svendsen er gået konkurs med sin blandede kvæg- og svinebedrift og 1.500 hektar delvist forpagtet planteavl. Et tørt 2018 og lave svinepriser var med til at gøre udslaget, fortæller han til Effektivt Landbrug.

Nyt it-samarbejde bliver til Terra Connect

DLG Connect skifter navn, efter Velas er indtrådt i ejerkredsen med købet af 40 procent af aktierne fra DLG. Samtidig flytter medarbejderne ind i Velas’ lokaler i Vissenbjerg.

- Vi vil gøre branchen verdensførende

En ny national klynge indenfor fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen, er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Erfaringer med par- og gruppevis opstaldning af kalvene

Måske er det kalvestaldens tur til en opdatering. I hvert fald vælger flere og flere at opstalde deres kalve par- eller gruppevis. En jordbrugsteknologstuderende har besøgt en række konventionelle landmænd og hørt deres erfaringer med opstaldningsformen.
Side 1 af 1850 (36997 artikler)Prev1234567184818491850Next