bannerPos

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

I 2017 oplevede nordjyderne, at regnen samlet set ødelagde de ellers, indtil da, ok udbytter. Arkivfoto
23-08-2019 16:15
Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

- Stemningen er faktisk sådan lidt træls. Det har småregnet hele dagen i går og også her i formiddag er der kommet vand, fortæller planteavlskonsulent Henrik Krogh, LandboNord.

- Den vejrudsigt, vi glædede os over i midten af ugen, har indtil videre ikke helt holdt, hvad den lovede, og nu begynder det at koste. Der kommer udgifter på til tørring og rens, og vi ser også begyndende spiring i rug og hvede.

- Det er en våd høst, vi går ind i nu, desværre

Niels Christian Borup, svineavler, Dronninglund

Henrik Krogh fortæller, at status i området er, at der er høstet 25-30 procent af kornet, mens raps og vinterbyg for de flestes vedkommende er i hus.

- Det, som man har kunnet få i hus, har i alle afgrøder været af en god kvalitet og med gode udbytter. Jeg vil vurdere det til 5-10 procent bedre end normalen, siger han.

Husker 2017 med gru

- Folk husker jo 2017. Da startede vi også flot, og så endte det alligevel med en samlet høst under gennemsnit på grund af vejret. Det kan vi også risikere i år, forklarer Henrik Krogh.

Han påpeger, at det ikke kun går ud over dette års høst, at man ikke kan komme i marken efter det sidste. Også såning af vinterraps bliver mange steder forsinket, hvis man da overhovedet kan køre i markerne, hvilket særligt er problematisk i de områder, hvor der er faldet 200 millimeter i august måned.

- Vi håber, at mange kan komme ud her i eftermiddag, og forhåbentlig holder det godt vejr hen over weekenden, så må vi se, afslutter Henrik Krogh.

Bekymringen breder sig

Landmand og svineavler Niels Christian Borup, Dronninglund, kan nikke genkendende til billedet. Også her har det regnet både torsdag og fredag.

- I rajgræs har vi indtil videre høstet 30 hektar i Calibra og 20 hektar i Greenway. På rapsen er vi 98 procent i hus og når også at få de sidste to procent med.

- Folk husker jo 2017. Da startede vi også flot, og så endte det alligevel med en samlet høst under gennemsnit på grund af vejret

Henrik Krogh, planteavlskonsulent, LandboNord

- I kornet mangler vi derimod stort set det hele. Vi har kun høstet 10-12 hektar ud af 230 hektar, fortæller Niels Christian Borup fredag eftermiddag.

Han begynder nu at se problemer med aksnedknækning og kerner, der ligger vandmættede på jorden.

Nu våd høst

- Det ser mildest talt lidt svært ud. Jeg troede på det i dag, men det er ikke sikkert, vi kommer ud at køre.

- Det er en våd høst, vi går ind i nu, desværre, og vi har ikke selv de store muligheder for at få kornet tørret, sukker Niels Christian Borup, der i sit område har fået 200 millimeter vand siden 20. juli og mellem 60-70 millimeter siden 18. august.

Han er også bange for, at det våde vejr ikke kun kommer til at gå ud over dette års høst, men også ødelægger rapsetableringen.

- Vi skulle jo gerne have haft rapsen etableret senest i denne uge. Men jeg frygter, at vi ikke når det.

- Jeg mangler selv at høste 35 hektar hvede, før jeg kan få rapsen i jorden, og det er galt i hele området, ikke kun hos mig. Det er rigtig meget korn, der mangler, afslutter Christian Borup, der oveni høstproblemerne også har udfordringer med kartoffelskimmel.

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.

Plads til mere lysin og protein i foderblandinger

Foderet er blevet billigt i forhold til den rekordhøje notering, og derfor er der penge i at skrue op for minimumsindholdet af næringsstoffer i blandingerne.

Tre måder hvor landbruget kan vinde klimakampen

Metan-emhætte, planteforædling og grønne fly er altsammen områder, hvor danske landmænd kan ende med at spille en kæmpe rolle, mener Asger Christensen.

Olieprisen er blevet for lav for OPEC-landene

OPEC-landene vil kæmpe med næb og klør for at få olieprisen over 60 dollar. Rusland vil også gerne hjælpe til med at gøre olieproduktion økonomisk fordelagtigt igen.
Side 1 af 1756 (35117 artikler)Prev1234567175417551756Next