Vigtig sjællandsk opbakning i BNBO-kampen

Der er brug for større opbakning i BNBO-striden mellem landmænd og kommuner, påpeger foreningen Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse.

Op mod 150 personer var mødt op, da Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse holdt informationsmøde i Sorø. Foto: Henning K. Andersen

Gennem lang tid har kommuner og landmænd haft en debat om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), og for nylig kom foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse (BG) til Sorø, hvor der blev afholdt stormøde for landmænd.

Det havde lokket op mod 150 mennesker af huse, og de kunne høre foreningens faglige chef, Bente Andersen, fortælle om det komplicerede stof, der er på området. Men iføgle Bente Andersen er det er i bund og grund ikke så kompliceret, når det kommer til stykket.

- Når man finder landbrugets stoffer i miljøundersøgelser, så er det i store mængder. Men så er det ikke dyrkningsfladen, men punktkilder. Vi har endnu til gode at se den første landmand, hvor det er dyrkningsfladen, der er i fokus, sagde Bente Andersen blandt andet til de fremmødte i et langt indlæg.

Opbakning fra 300

Det var Peter Tillisch, Rosenholm Gods, der havde taget initiativ til mødet, og det var der god grund til, at han gjorde, mente en anden af indlægsholderne, advokat med speciale i EU-ret, Hans Sønderby.

- Der er virkelig brug for hjælp fra Sjælland i den her sag, og derfor er det så vigtigt, at Peter Tillisch har lavet det her arrangement, sagde han blandt meget andet og fortsætte:

- Selv hvis man går med og bliver medlem af BG, kan man jo overveje, om man undervejs i forløbet skulle få lyst til at sælge. Men indtil videre er der en gruppe på 300, der bakker op. De går forrest. Og det er det rigtige at gøre, efter min mening.

- Når man gør krav i dyrkningsfladen som i BNBO-sagerne, er det efter min opfattelse ikke i overensstemmelse med EU-retten. Det er nok desværre i overensstemmelse med dansk lovgivning, men så er det godt, at EU-retten har fortrinsret, påpegede advokaten.

Tilfreds formand

Formand for BG, Ulrik Lunden, var tilfreds med fremmødet til arrangementet, der blev holdt hos VKST i Sorø.

- Det viser også, at der er behov for det arbejde, vi lægger for dagen. Ellers ville folk jo ikke møde op i det omfang. Det viser også at der er folk, der står med et ret stort problem, sagde BG-formanden til LandbrugØst efter mødet.

Han slog endnu en gang fast, at man fra BG ikke kan anbefale at indgå frivillige aftaler som landmand.

- Enhver ved, at staten ikke kan ekspropriere en uskyldig dyrkningsflade. Det er derfor, man prøver at lokke os til at opgive dyrkningsfladen frivilligt på forhånd. Landbruget skal stå op for den private ejendomsret. Det er nu det gælder, lød det fra Ulrik Lunden.

Læs også