Noter til side 9 i LO51-2022

Krav om overdækning af dyr til Daka

Afhentningspladsen for døde grise er ofte placeret tæt på offentlig vej, så det er nemt og hurtigt for chaufføren at komme til grisene med lastbilen.

Med en afhentningsplads tæt på en offentlig vej, kan der imidlertid også let opstå situationer, hvor pladsen bliver omverdenens første møde med griseproduktionen.

Derfor anbefales det, ifølge Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, at pladsen indrettes diskret og med afskærmning af de døde dyr. Fra den 1. januar 2023 bliver det et branchekrav, at pladsen også er overdækket.

Landbrug og Fødevarer Sektor for Gris har i samarbejde med Daka SecAnim udarbejdet en vejledning til, hvordan man kan indrette afhentningspladsen, så den opfylder gældende lovgivning samt branchekrav og krav fra Daka.

 

Minkavlere ønsker at komme videre

Minkavlerne og deres familier er godt og grundigt mærket af minkskandalen, og derfor er de nået til en konklusion om, at det er mere vigtigt at få en afklaring på deres erstatningssager end at få sagen advokatundersøgt.

Det oplyser brancheforeningen Danske Minkavleres formand, Tage Pedersen, i en skriftlig udtalelse til TV 2.

Minkavlerne ønsker at komme »videre med livet«, og det hjælper ikke, »hvis man bliver ved med at bruge alle kræfterne på at kigge tilbage«.

- Ikke en eneste sag er færdiggjort endnu, og de sidste avlere i køen har udsigt til afgørelser helt ude i 2027-2028. Enhver kan se, at det er helt urimeligt, og det må en ny regering have top-of-mind fra første arbejdsdag, siger Tage Pedersen ifølge TV 2.

 

Rekord for eksport af dansk økologi

Corona-pandemien har været en stor udfordring for den danske økologieksport, men på trods af dette satte eksporten rekord i 2021. Eksporten steg således med 17 procent i 2021 og rundede i alt 3,3 milliarder kroner, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen er på 480 millioner kroner i forhold til 2020, som var hårdt ramt af corona-nedlukninger over hele verden.

Tyskland er fortsat det suverænt vigtigste eksportmarked, idet der her blev afsat økologiske varer for 1,6 milliarder kroner i 2021 – især mejerivarer og grisekød.

Landbrug & Fødevarer kan endnu ikke forudsige, hvordan eksporttallene for 2022 kommer til at se ud.

Importen af økologiske varer sætter ligeledes ny rekord med 5,0 milliarder kroner, hvilket er en stigning på tre procent i forhold til 2020.

 

Færre danskere mister livet i trafikken

Antallet af mennesker, som har mistet livet på grund af for høj fart i trafikken på de danske veje, er faldet med 51 procent fra 2010 til 2020, viser Dødsulykkesstatistikken fra Vejdirektoratet.

I samme periode er antallet af dræbte i andre former for trafikulykker faldet med 15 procent, så isoleret set er faldet i fartulykkerne markant.

For høj fart er fortsat afgørende i cirka fire ud af ti dødsulykker, og kun overgået af uopmærksomhed er for høj fart fortsat den næsthyppigste årsag til dødsulykker i trafikken.

- Bilisterne har over tid ændret holdning til at køre for stærkt. Særligt på landevejen har det haft en effekt, og det har betydet, at færre faktisk også bliver dræbt, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Læs også