bannerPos

Bier gavner kvalitet og udbytte

Redaktionen

21-05-2019 13:24

Ved at sørge for tilstrækkeligt med bier til bestøvningen af en række afgrøder er det muligt at øge udbyttet uden at belaste klimaet tilsvarende.

Værdien af biernes og andre insekters bestøvning af afgrøder er blevet vurderet til omkring 1 milliard kroner årligt i Danmark. Værdien er nok lavt sat, da det ser ud til, at insektbestøvning betyder mere for udbyttets størrelse, kvalitet og holdbarhed end hidtil antaget, anslår Danmarks Biavlerforening.

- For eksempel øges udbyttet af hestebønne med 5-45 procent, mens forårets gule rapsmarker giver op mod 15 procent større udbytte, og samtidig øges olieindholdet i frøene, så der kan laves mere rapsolie. Biernes bestøvning af jordbær kan resultere i op til 70 procent større høst og samtidig fås større, fastere og rødere jordbær, lyder det fra biavlerne.

- Bier og andre insekter medvirker til at øge både udbytte og kvalitet uden forøgelse af andre input, som f.eks. gødning og sprøjtemidler og uden større klimabelastning, siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Det blev markeret i går på den FN-udnævnte Biernes Dag med besøg på en række besøgsbigårde i hele landet.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next