Fortrøstningsfuld over trepartsaftale

Selvom der stadig er mange ubekendte, er den grønne trepartsaftale langt mere positiv end frygtet, mener formand for Vestjysk, Jacob Spangsberg.

- Jeg er ikke nervøs, som det ser ud nu. Vi har fået et stort bundfradrag, og der er flere gode værktøjer, som vi kan benytte til at reducere afgiften.

Sådan lyder det fra formand for Vestjysk, Jacob Spangsberg, efter offentliggørelsen forleden af den grønne trepartsaftale.

- Som jeg ser det, kan den effektive landmand ved at benytte værktøjerne umiddelbart helt ende med at slippe for at betale CO2-afgift. Jeg er sikker på, at treparten vil være med til at sikre, at vi også fremadrettet kan have et effektivt landbrug i Danmark, siger Jacob Spangsberg og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at nogle landmænd kommer til at ændre deres produktion, fordi der skal plantes store skovarealer og udtages kulstofrige jorde. Det er der heldigvis afsat store summer penge til.

Jacob Spangsberg fremhæver dog, at der stadig er mange ubekendte i aftalen.

- Blandt andre slagtekalveproducenter, naturplejere og økologer ved endnu ikke, hvor de står. Så der er bestemt udfordringer. Men umiddelbart ser jeg positivt på, at der er landet en fornuftig aftale i forhold til, hvad vi kunne have forventet.

Ifølge landboformanden er bundfradraget helt afgørende for, at han ser positivt på trepartsaftalen.

- Alle har et bundfradrag på 60 procent, og det gør meget. Derved ender afgiften efter fradraget på omkring 300 kroner, når den når sit højeste. Det er det, der er hele essensen i, at det egentlig ikke går så galt som frygtet.

Læs også