Grønne tiltag får drastiske konsekvenser: Farvel til hver 10. ko

Den grønne trepartsaftale vil få antallet af kobesætninger til at falde mærkbart. Nu er der sat tal på i en ny analyse.

Himmerland er kendt som et område med masser af landbrugsaktivitet. Det gælder ikke mindst, når det gælder mælkeproduktion. Men måske lever den store produktion på lånt tid.

Det er en af delkonklusionerne i en ny rapport, der er lavet af Concito og Danmarks Naturfredningsforening. Den konkluderer således, at de nye krav til en indsats i forhold til vandmiljø vil betyde et farvel til 10 procent af den nuværende kvægbesætning i Danmark. Det skriver DR Nyheder.

Den store nedgang skyldes, at der er kvægbesætninger i 14 af de fjordnære områder, hvor der skal laves en større indsats ifølge de to organisationer. De skønner, at der alene omkring Halkær Bredning i Vesthimmerland vil ske et fald på 16.500 dyreenheder, hvilket svarer til et fald på 74,1 procent.

Også området ved Hjarbæk Fjord og i den indre del af Mariager Fjord vil der ske et betydeligt fald i antallet af dyreenheder på hhv. 24.500 og 10.000.

Farvel til 220.000 køer

Konklusionerne i analysen af de to organisationer bakkes op af professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

- Vi skal have løst kvælstofudledningen til vores fjorde især. Der er nogle vandområder, fjorde i Danmark, der er særligt belastet. Ved at kigge på dem, og hvad der skal gøres der, med udtagning og omlægning af driften af landbruget, så når vi frem til, at det er op mod 10 procent af dyrene, der skal væk, siger han til DR.

Trepartsaftalen betyder, at der i alt vil forsvinde 220.000 køer i de 14 områder, som analysen har koncentreret sig om.

En gevaldig udfordring

I et svar til DR Nyheder peger Seges Innovation på, at der er tiltag og teknologier, der kan afbøde for virkningerne af de kommende politiske aftaler på klima- og miljøområdet. Men:

- Hvis man vil gisne om, hvorvidt aftalen fra grøn trepart kan få en effekt på den samlede husdyrproduktion, så kan den godt det. Der er en sandsynlighed for, at det vil give et skub i bedriftsudviklingen, både hvad angår krav til klima og kvælstof, siger direktør i Seges Innovation, Lisbeth Henricksen.

Hun medgiver, at landbruget står overfor nogle gevaldige udfordringer for at kunne leve op til de krav, der blev formuleret i trepartsaftalen.

I et notat har regeringen estimeret, at den grønne trepartsaftale vil betyde et fald i produktionen i landbruget på 4,3 procent i 2030 og et fald på 6,4 procent i 2035.

Ifølge Finansministeriet vil CO2-afgiften på husdyr være skyld i mellem 50 og 60 procent af produktionsnedgangen, mens udtagning af lavbundsjorde og tilskud til reduceret gødningsanvendelse med tiden også vil have en effekt.

Læs også