Mælkeproducent: - Du gør måske en masse for klimaet uden at vide det

Når vi udskifter lyset i stalden til LED, og sparer tid, strøm, vand og brændstof i bedriftens processer, så handler det for de fleste om økonomi og effektivisering, men det hjælper samtidig klimaet.

- Vi gør rigtig meget for klimaet, uden vi altid tænker over, at det er det vi gør, siger mælkeproducent Christian Therkildsen, der er medlem af bestyrelsen for Landboforeningen Kronjylland

Derfor er det også fint at få fokus på at få klimatallene med i sin budgetopfølgning og sine årsrapporter, så klimaet tæller med som en synlig kolonne i regnskabet, mener han og vurderer, at de fleste landmænd er på det spæde stadie med hensyn til at bedrive decideret klimaregnskab.

- Ved sådan noget helt lavpraktisk som at udskifte sin belysning til LED, der tænker de fleste jo på økonomien og ikke nødvendigvis på CO2, men det kommer man indirekte til. Tingene hænger sammen, siger han.

Benhård effektivisering giver plus på klimakontoen

- Et andet eksempel er, at vi konstant optimerer på markdriften for at blive effektive og for ikke at bruge for meget energi derude. Vi bruger GPS-teknologi, sparer overkørsler og roder ikke mere i jorden end højst nødvendigt, og vi beregner vores gødningsmængder ud fra udbytteregistrering, hvor der gives mindre og mindre. Vi tænker hele tiden økonomi ind, og vi er tvunget til at optimere benhårdt på alting. Alt det gavner jo klimaet, lyder det fra Christian Therkildsen.

Han startede for to år siden med at have et årligt opfølgningsmøde med en rådgiver om klimatallene for bedriften.

- Vi gennemgår klimatallene og kigger på udviklingen i forhold til sidste år. Det er stadigvæk nyt, for det første møde var bare to år siden, siger mælkeproducenten og fortsætter:

- Jeg har for eksempel ændret på måden, vi vasker og rengør malkeanlægget, hvor vi har ændret på nogle forhold i vaskeprocessen, så vi har sparet strøm, vand og tid i forhold til sidste år. Og det giver plus på klimakontoen. Det er mange små ting hele tiden.

- Jeg tror ikke, man ved, hvor meget der allerede er i gang på klimadelen derude hos os, der roder med det. Langt hen ad vejen følges økonomi og klima ad. Og det er vigtigt, vi får de data frem. Gerne med så nemt og simpelt et værktøj, som muligt, mener Christian Therkildsen.

Læs også