bannerPos

Aarhus-professor: Virkelig en udfordring for landbruget at blive klimaneutrale

Aarhus-professor Jørgen E. Olesen talte i går på en klimakonference i København om, at landbruget først bliver klimaneutralt i 2096, hvis det nuværende tempo i reduktionerne fortsætter. Foto: Lasse Ege Pedersen

Lasse Ege Pedersen

19-03-2019 16:00
Det kommer til at kræve virkelig meget af dansk landbrug at blive klimaneutrale inden 2050, lyder det fra Aarhus-professor Jørgen E. Olesen.

Det bliver på ingen måde nemt for dansk landbrug at blive klimaneutrale inden 2050. Sådan lyder det fra professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

Udtalelsen kommer ovenpå, at Landbrug & Fødevarer i sidste uge præsenterede sit klimaudspil, hvor visionen er, at man især via mere forskning skal udvikle metoder, som gør, at fødevareerhvervets udledning af klimagasser går i nul inden de næste tre årtier er gået.

- Jeg beundrer virkelig modet fra landbrugssektoren, når de siger, at de vil være CO2-neutrale, fordi det er virkelig en udfordring, sagde Jørgen E. Olesen, da han mandag kom med sit indlæg under en klimakonference i København, som havde fokus på landbrug.

Han forklarede, at bruger man de virkemidler, som Aarhus Universitet har anbefalet i sit klimakatalog – som kom sidste år, og som er testet og klar til brug – så vil man inden 2030 kunne reducere udledningen med 18 procent. Der er med andre ord lang vej igen ifølge Aarhus-professoren.

Især fordi det er mikroorganismer, som man har med at gøre.

- Der er mange af dem, og de er forskellige at gøre noget ved.

Ifølge ham er der brug for en helt ny måde at tænke på i landbrugssektoren i forhold til, hvordan man gør i dag. Fortsætter man i det tempo, som man gør i dag, så lyder det fra Jørgen E. Olesen, at dansk landbrug først er klimaneutralt i 2096.  

- Vi har brug for en meget mere cirkulær måde at tænke på. Vi er nødt til at overveje, hvad det er for nogle afgrøder, som vi dyrker, sagde Jørgen E. Olesen, der påpegede, at man også er nødt til at tilpasse landbruget, så det kan klare det meget mere varierede og ekstreme vejr, som der kommer mere og mere af.

- Det så vi sidste år med tørken. Det var et ekstremt tilfælde, men forudsigelserne går på, at det vil være en tilbagevendende begivenhed, sagde professoren.

Meget fokus på forbrugerne

Under konferencen, som var arrangeret af Aarhus Universitet, fyldte især også forbrugernes rolle i, hvordan man får landbrugssektorens klimabelastning ned.

Den engelske professor Tim Benton fra Leeds University talte blandt andet for vigtigheden i at få ændret befolkningens spisevaner, så der bliver skruet ned for kødforbruget. Direkte adspurgt af Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, om – hvis professoren kun måtte vælge en – ville han så vælge at bruge 100 millioner på at forske i et klimavenligt landbrug eller 100 millioner kroner på markedsføring til at få forbrugerne til at ændre fødevarevaner, så valgte professoren det sidste.

- Vi er nødt til at gøre det hele, men skulle jeg bruge lidt penge, så ville bruge pengene på sundhed, da en ændring af diæten har en mulighed for at give et positivt økonomisk afkast, som en investering i landbrug ikke ville kunne give. Men igen vi er nødt til at gøre alt, sagde professoren.

Aarhus Universitets klimakonference mandag havde deltagelse af stort set alle interessenter inden for landbrug og klima.

Konferencen blev sluttet med en debat mellem blandt andet L&F, Bæredygtigt Landbrug, Økologisk Landsforening, Arla, Danmarks Naturfredningsforening, Coop og Concito.

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next