bannerPos

Aarhus-professor: Virkelig en udfordring for landbruget at blive klimaneutrale

Aarhus-professor Jørgen E. Olesen talte i går på en klimakonference i København om, at landbruget først bliver klimaneutralt i 2096, hvis det nuværende tempo i reduktionerne fortsætter. Foto: Lasse Ege Pedersen

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
19-03-2019 16:00
Det kommer til at kræve virkelig meget af dansk landbrug at blive klimaneutrale inden 2050, lyder det fra Aarhus-professor Jørgen E. Olesen.

Det bliver på ingen måde nemt for dansk landbrug at blive klimaneutrale inden 2050. Sådan lyder det fra professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

Udtalelsen kommer ovenpå, at Landbrug & Fødevarer i sidste uge præsenterede sit klimaudspil, hvor visionen er, at man især via mere forskning skal udvikle metoder, som gør, at fødevareerhvervets udledning af klimagasser går i nul inden de næste tre årtier er gået.

- Jeg beundrer virkelig modet fra landbrugssektoren, når de siger, at de vil være CO2-neutrale, fordi det er virkelig en udfordring, sagde Jørgen E. Olesen, da han mandag kom med sit indlæg under en klimakonference i København, som havde fokus på landbrug.

Han forklarede, at bruger man de virkemidler, som Aarhus Universitet har anbefalet i sit klimakatalog – som kom sidste år, og som er testet og klar til brug – så vil man inden 2030 kunne reducere udledningen med 18 procent. Der er med andre ord lang vej igen ifølge Aarhus-professoren.

Især fordi det er mikroorganismer, som man har med at gøre.

- Der er mange af dem, og de er forskellige at gøre noget ved.

Ifølge ham er der brug for en helt ny måde at tænke på i landbrugssektoren i forhold til, hvordan man gør i dag. Fortsætter man i det tempo, som man gør i dag, så lyder det fra Jørgen E. Olesen, at dansk landbrug først er klimaneutralt i 2096.  

- Vi har brug for en meget mere cirkulær måde at tænke på. Vi er nødt til at overveje, hvad det er for nogle afgrøder, som vi dyrker, sagde Jørgen E. Olesen, der påpegede, at man også er nødt til at tilpasse landbruget, så det kan klare det meget mere varierede og ekstreme vejr, som der kommer mere og mere af.

- Det så vi sidste år med tørken. Det var et ekstremt tilfælde, men forudsigelserne går på, at det vil være en tilbagevendende begivenhed, sagde professoren.

Meget fokus på forbrugerne

Under konferencen, som var arrangeret af Aarhus Universitet, fyldte især også forbrugernes rolle i, hvordan man får landbrugssektorens klimabelastning ned.

Den engelske professor Tim Benton fra Leeds University talte blandt andet for vigtigheden i at få ændret befolkningens spisevaner, så der bliver skruet ned for kødforbruget. Direkte adspurgt af Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, om – hvis professoren kun måtte vælge en – ville han så vælge at bruge 100 millioner på at forske i et klimavenligt landbrug eller 100 millioner kroner på markedsføring til at få forbrugerne til at ændre fødevarevaner, så valgte professoren det sidste.

- Vi er nødt til at gøre det hele, men skulle jeg bruge lidt penge, så ville bruge pengene på sundhed, da en ændring af diæten har en mulighed for at give et positivt økonomisk afkast, som en investering i landbrug ikke ville kunne give. Men igen vi er nødt til at gøre alt, sagde professoren.

Aarhus Universitets klimakonference mandag havde deltagelse af stort set alle interessenter inden for landbrug og klima.

Konferencen blev sluttet med en debat mellem blandt andet L&F, Bæredygtigt Landbrug, Økologisk Landsforening, Arla, Danmarks Naturfredningsforening, Coop og Concito.

Forlængelse af køresilo gav maksimalt straksfradrag

Landsskatteretten mente, at en forlængelse af to køresiloer var en bygningsbestanddel til stalden. Derfor kunne landmanden trække hele udgiften til forlængelsen fra som straksfradrag, skriver Seges på Landbrugsinfo.dk.

Svinenoteringen falder igen

Danish Crowns notering for slagtesvin falder igen. Noteringen for uge 23 står på 11,40 kroner, og dermed falder noteringen med 30 øre.

igus åbner digital innovations messen 2020

Mere end 100 motion plastics innovationer viser hvordan kunderne kan reducere omkostninger og forbedre deres teknologi

Opfrisk kursus i sprøjtebevis hurtigst muligt

Miljøstyrelsen har på grund af corona-krisen givet dispensation for de sprøjtecertifikater, der er udløbet efter 1. september 2019. Men dispensationen løber kun frem til den 31. december, så man bør hurtigst muligt få opdateret sit bevis, siger rådgiver.

Ny skadevolder får økologer til at så vårhvede i november

Bygfluens larve har de seneste år taget 30 procent af udbyttet i vårhvede. Derfor eksperimenterer økologer nu med at så vårhveden i november, hvilket ser ud til at give flere fordele i økologisk planteavl.

FirstFarms starter 2020 med millionoverskud

Landbrugskoncernen FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa, kom ud af første kvartal 2020 med et overskud før skat på 6,9 millioner kroner. Koncernen fastholder sine forventninger til hele året på trods af de usikre markedsvilkår.
Side 1 af 1848 (36948 artikler)Prev1234567184618471848Next