bannerPos

Landbruget vil sikre egen fremtid gennem klima-samarbejde

Sammenslutningen Klima Rebild er et godt eksempel på, hvordan landbruget arbejder sammen med både det offentlige og andre grønne organisationer. Der er netop afviklet debatmøde med 70 deltagere ved et stort klima-event.

Keld Jakobsen

Udvikler
13-04-2019 14:23
Landmændene er nødt til at arbejde på fælles løsninger på klimaudfordringerne sammen med de grønne organisationer, mener Henrik Dalgaard, Agri Nord.

Det skal være slut med, at landbruget står på den ene side og råber ad naturforeninger og grønne organisationer på den anden side, mener man hos Agri Nord.

- Vi har en fælles udfordring, og den løser vi ikke ved at råbe ad hinanden, men ved at tale sammen, siger Henrik Dalgaard.

Det har han selv praktiseret de sidste seks år sammen med en række interesseorganisationer omkring fællesskabet Klima Rebild.

Nu afholder de sammen eventet Klima Rebild. Det strækker sig over to uger med forskellige foredrag, virksomhedsbesøg med mere.

I år var hovedbegivenheden et debatmøde med titlen »Korn eller klima« med deltagelse af forskere, landmænd og medlemmer fra de grønne foreninger.

Fælles løsninger

Samarbejdet går helt i tråd med den aftale, Landbrug & Fødevarer har indgået med Danmarks Naturfredningsforening.

Et samarbejde Henrik Dalgaard hilser velkomment.

- Det flytter noget, at vi taler sammen og finder fælles løsninger. Det er vejen frem, siger han.

- Vi er nødt til at stå sammen for at få 179 mandater til at afsætte penge på finansloven til miljø- og klimatiltag, så landmændene kan tage eksempelvis lavbundsjorde ud af dyrkning og få betaling for det. Vi har jo ikke råd til at stoppe med at dyrke vores jord, med mindre vi kompenseres for det, siger han.

Og lige netop forståelsen for, at landbruget ikke kan tage jord ud af drift uden kompensation, er en af de ting, der er kommet ud af den gode dialog.

- Vi har fået naturens organisationer til at anerkende, at landmanden har en række økonomiske forpligtigelser, han ikke kan overholde, hvis han ikke kompenseres for den tabte jord. Den anerkendelse har vi fået gennem den gode dialog, siger han.

Landbrugsjorden er et vigtigt middel

Landbruget er forpligtet til at være med til at løse udfordringen, mener Henrik Dalgaard. En af de oplagte indsatser er udtagning af lavbundsjorder.

- Det er en af de lavthængende frugter, der virkelig batter, og selvom landmændene skal kompenseres økonomisk, så er det stadig et af de bedste og billigste klimatiltag, siger han.

Landmændene flytter sig

Samarbejdet mellem de tidligere så uenige parter har ikke alene rykket de grønne organisationer.

Det har også rykket landmændene.

- På lokal basis har det fået landmændene til at tage en række initiativer på bedriftsniveau. Det kan være naturpleje eller forskellige naturtiltag som vildt- og bistriber og meget andet, siger Henrik Dalgaard, der er spændt på at se, hvor langt dialogen og det gode samarbejde kan føre klimaindsatserne.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer