Kunstigt lys i en mørk tid fremmer æglægningen

I den mørke tid går hønsenes ægproduktion gradvist ned, men med kunstigt lys i hønsehuset kan man holde gang i æglægningen hen over vinteren.

Efter en lang og – i perioder – ikke alt for solrig sommer, går vi nu efteråret og de kolde, mørke dage i møde. For hønsene betyder det, at de kommer til at opholde sig flere timer i hønsehuset, og de skal æde lidt mere for at have energi til at holde varmen.

En aftagende dagslængde vil i naturen slukke for hønens ægproduktion, da det ikke er fordelagtigt at få kyllinger om vinteren, hvor det er mørkt og koldt. De moderne høns har ikke fralagt sig denne mekanisme, og derfor vil man ofte opleve, at æglægningen går gradvist i stå i takt med, at dagene bliver kortere.

Hvis man gerne vil forsøge at holde gang i æglægningen hen over vinteren, kan man tænde lys i hønsehuset i nogle timer efter solnedgang. På den måde får hønsene en fornemmelse af, at dagen stadig er lang.

Dagslængden skal i alt være 14-15 timer, men det er stadig vigtigt, at hønsene har en mørk periode, hvor de kan sove. Rent praktisk bør man installere en timer på sin lyskilde, så der bliver tændt og slukket på samme tidspunkt hver dag.

Det er en fordel, at dagslængden ved hjælp af timeren indstilles, så man kan nå at fodre og indsamle æg, inden lyset slukkes for natten. Dermed undgår man at forstyrre hønsene ved at tænde lyset, når de er gået på pind.

Farvetemperatur og lysstyrke

Lys er ikke bare lys, og høns trives bedst med naturligt lys. Derfor skal det kunstige lys, der installeres i hønsehuset, ligne det naturlige så godt som overhovedet muligt.

Lysets farvetemperatur måles i Kelvin på en skala, som går fra meget varm (som et stearinlys) til meget koldt (blå himmel set i skyggen). Jo højere værdi på Kelvin-skalaen, jo koldere og hvidere opfattes lyset.

Gennemsnitligt sollys har en farvetemperatur på cirka 5.000 Kelvin, mens morgensollys har en højere farvetemperatur (mere blåt) og aftensollys har en lavere farvetemperatur (mere rødt).

Man kan se lyskildernes farvetemperatur på emballagen eller anden form for produktdatablad og på den måde få valgt den rigtige farve lys til sit hønsehus.

Udover lysets farvetemperatur er lysstyrken særdeles vigtig, da for meget lys – uanset farve – kan stresse hønsene.

Når lyset er tændt i hønsehuset, skal lyset kun være så stærkt, at man kun lige netop kan læse en avis. For skarpt lys (høj lysstyrke) kan stresse hønerne og i værste fald resultere i fjerpilning og anden uønsket adfærd.

Læs også