Kvægnoter 03-06-21

Fremadrettet vil al mælk fra Løgismose tappes på kartoner uden plasticskruelåg.

Foderkontrol en gang om ugen ved afgræsning

Der er stor forskel på, hvor tit man laver en foderkontrol, men er køerne på græs, kan det være en god ide at gøre det en gang om ugen, så man hele tiden kan rette op, hvis noget er ved at gå skævt. Sådan lyder anbefalingen fra ØkologiRådgivningen Danmark.

- En fast rutine med ugentlig foderkontrol og opfølgning på afgræsningen skærper fokus på både køerne og afgræsningsmarkerne. Hvis noget er ved at gå skævt, så bliver der hurtigt rettet op på det, når der er fokus på det hver eneste uge, lyder det.

Græsudbuddet og indholdet ændrer sig og derfor kan det være en svær kunst at få tilpasset sin staldration løbende.

For eksempel kan fordøjeligheden i græsset være faldende mens græsoptaget er uændret. I det tilfælde kan køerne mangle energi, som skal kompenseres i staldfodringen. Sukkerindholdet kan også være faldende samtidig med at proteinindholdet er stigende. Det kræver igen tilpasninger i foderrationen i stalden.

- En foderkontrol giver en god fornemmelse for, hvad der skal ændres. Men den kan ikke stå alene, og tallene skal altid vurderes i sammenhæng med ydelse, fedtprocent, gødningskonsistens, ureatal, græsningstid og markens beskaffenhed. Med hyppige foderkontroller hele sæsonen kommer rutinen og med årene også den fingerspidsfornemmelse, der er så afgørende for, at afgræsningen bliver en fest for både køer og landmand, forklarer foreningen på deres hjemmeside.

Øko-træf i Vestjylland

Igen i år kan du glæde dig til Øko-træf. En dag i Vestjylland arrangeret af ØkologiRådgivningen Danmark og Velas Økologi.

Her kan du møde og se bedriften ved Alfred Kloster i Aulum. En produktion med 320 køer og 350 hektar med korn og grovfoderproduktion.

Der vil være udstillere og oplæg ved både firmaer og konsulenter, som vil fortælle om den nyeste viden indenfor økologisk landbrug.

Desuden deltager en række firmaer, som har udlagt demonstrationsparceller på ejendommens marker.

Det sker fredag den 11. juni.

Løgismose når vigtig milepæl i bæredygtig omstilling

Mælk fra Løgismose har gennem flere år kunnet bryste sig af mærkningen «Anbefalet Af Dyrenes Beskyttelse«. Nu suppleres anbefalingen med de maksimale tre statslige hjerter for god dyrevelfærd.

Udover den øgede dokumentation for god dyrevelfærd, tappes al mælk fra Løgismose fremadrettet på bæredygtige kartoner.

De nye, brune kartoner til Løgismoses mælk har ikke længere plastskruelåg. Kartonerne bærer både ISCC-mærket for en plastmembran lavet af restolie fra papirproduktion af nordiske fyrretræer og FSC-mærket for bæredygtigt skovbrug med omtanke for dyr og planteliv.

Læs også