Hold celletallet lavt i robotterne

Seges og Arla har i samarbejde lavet to små film, som viser hvad man som minimum skal gøre, for at holde celletallet nede i robotbesætninger.

To film – en med DeLaval robotter og en med Lely robotter, viser hvad man som minimum bør gøre, for at holde celletallet nede i robotbesætninger. Man bør blandt andet have nogle faste vaskerutiner morgen og aften for at undgå smitte fra ko til ko.

I DeLaval robotter skal robotarm, pattekopper, magasin og gardin rengøres med en børste og varmt sæbevand.

- Pattevaskeren skal tjekkes dagligt, så man sikrer, at den rengør patterne inden påsætning. Tjek at den er ren, virker og vasker med lunkent vand, fortæller Seges og Arla i en lille film.

Man bør også tjekke laserglasset dagligt på sin DeLaval-robot og gøre det rent med sprit morgen og aften.

- Glasset er rent og intakt, hvis laserstrålen er lige på en hvid baggrund.

En gang om ugen bør man tjekke desinfektionsmiddelet. Det gøres med en stips i skyllevandet. PH skal være 3,5 ved DeLaval robotter.

Der opfordres desuden til at tjekke, at alle spyddene under kopperne er rene og at der skylles med lunkent vand.

Ved Lely robotter skal man også vaske robottens arm, dækpladen på over og undersiden, børstearm og pattekopper.

- Børsterne skal skiftes jævnligt. Ved højt celletal bør det gøres dagligt. Vurder om de er slidte, vask, desinficer og tør, lyder det i en kort film om Lely robotter.

Laserglasset skal tjekkes og rengøres to gange dagligt.

Desinfektionsmidlet skal tjekkes med strips en gang om ugen. Niveauet er i orden ved 800 på Lely-skalaen.

Generelt, uanset robot-mærke, skal man tjekke om pattesprayen rammer alle patter tilstrækkeligt. En god huskeregel er, at der altid skal hænge en dråbe fra hver pat, når koen forlader robotten.

Der opfordres til, at man har en SOP hængende ved hver malkerobot med alle arbejdsrutiner beskrevet, og at man har en god hygiejne i sengebåsene. Man bør også tjekke lister i robottens managementssystem dagligt.

De to film kan se på landbrugsinfos hjemmeside.

Læs også