Alt for mange inviterer smitten indenfor

En undersøgelse blandt mælkeproducenter viser, at der er mange, som løber en stor risiko for at invitere smitten indenfor.

En spørgeundersøgelse blandt 500 mælkeproducenter foretaget af projektgruppen »Tag smitten ved hornene« viser, at mange kvægbrugere gør en indsats for at bremse smitten ved »hoveddøren« til malkekvægsbesætningen. Men der er også mange, som løber en risiko for at invitere smitten indenfor. Det oplyser Seges Innovation på Landbrugsinfo.

De peger på, at listen over folk, der besøger en kvægbedrift og ofte kommer direkte fra en anden besætning er lang. Derfor er forholdene, når de ankommer, vigtige brikker i bedriftens smittebeskyttelse, fastslår de.

Resultaterne fra undersøgelsen skal bruges til at sætte ekstra fokus på, hvor landmændene kan forbedre deres smittebeskyttelse.

Bliver ved tanken

Seges Innovation fremhæver nogle af resultaterne fra spørgeundersøgelsen, som blandt andet viste, at godt halvdelen af kvægbrugerne har tydelig skiltning til den rigtige indgang, som ifølge Seges Innovation er første skridt til god smittebeskyttelse.

Derudover svarer også godt halvdelen, at de har forrum til modtagelse. Det er ifølge Seges Innovation slet ikke nok, da de understreger, at det er i forrummet, at der er gode muligheder for at dæmme op for smitten med blandt andet skiftetøj, skiftestøvler og håndvask – og dermed en effektiv mulighed for at forhindre besøgende i at tage smitte med ind til dyrene.

Når man ser på, hvor mange der stiller skiftestøvler til rådighed for de besøgende, ser det bedre ud, lyder det fra Seges Innovation, som oplyser, at det er næsten to tredjedele, der svarer bekræftende.

Blandt dem, som ikke har ekstra støvler, svarer mange, at de besøgende benytter engangsovertræk til deres fodtøj. En del erkender dog også, at de har intentionen om at anskaffe ekstra støvler, men at de kun er nået til tanken.

Dyrlæge er fortrøstningsfuld

Hos Seges Innovation konstaterer dyrlæge Betina Tvistholm, at mange kvægbrugere er godt i gang med at gøre besætningens forrum til en god barriere mod smitte udefra.

- Men vi må også erkende, at mange har mulighed for at gøre det endnu bedre, understreger hun.

Hun opfordrer derfor til, at man tjekker op på bedriftens forrum og ser, hvor man eventuelt kan gøre det bedre.

- Tag også en snak med dine besøgende om smittebeskyttelsesrutiner, så de ved præcis, hvad du som landmand forventer, når de besøger din bedrift, lyder det fra Betina Tvistholm.

Seges Innovation er en del af samarbejdet »Tag smitten ved hornene«, hvor også Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer, VikingDanmark, Boehringer Ingelheim og DLBR medvirker.

Læs også