Økologirådgiver: Kvierne behøver ikke komme på stald endnu

Der er stadig græs på markerne, så det er ikke nødvendigt at tage dyrene på stald, men man skal blandt andet sikre sig ly og læ til dyrene.

Går man og overvejer at tage kvierne på stald, kan man ifølge ØkologiRådgivning Danmark godt vente lidt.

- Det er næsten en skam nogle steder, hvor græsset fortsat gror lidt og har nået at sætte et godt lag siden sidste slæt. Kvierne er gode til at udnytte dette sene græs, påpeger Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark.

Samtidig understreger hun, at kvieafgræsning kan være en hjælp de steder, hvor der ikke er kommet for meget foder på lager.

- Så om kvierne skal på stald er ikke nødvendigvis. Det er nemlig fuldt ud muligt at beholde dem ude, der er bare nogle ting, man skal have styr på i den forbindelse, siger Birgitte Kjemtrup Høyer og nævner en række fokuspunkter:

  • Dyrene skal have et godt og tæt hårlag
  • De skal være i godt huld
  • Der skal eventuelt tildeles suppleringsfoder, da huldet skal holdes ved lige
  • Der skal 24 timer i døgnet være adgang til friskt, rent vand
  • Alle dyr skal kunne ligge ned samtidig på et tørt leje, gerne i et eller flere skure
  • Er der naturlig bevoksning på arealet, som påtænkes som læ, skal dette yde samme beskyttelse som et skur – dyrene skal kunne sikre sig mod vind og vejr

Hvis du er i tvivl

Er man i tvivl om, hvorvidt man kan sikre dyrene ordentligt ly og læ, råder Birgitte Kjemtrup Høyer til, at man tager dyrene ind.

- Det er dog det sikreste, siger hun og uddyber:

- Både Dyreværnsrådet og Det Veterinærer Sundhedsråd udtaler, at der er meget få steder i den danske natur hvor beplantning og landskab alene kan yde beskyttelse nok.

Læs også