Hellere avl end bøffer

Martin Lodahl Larsen købte sin første dexter-kvie som 12-årig. Nu har han været fast dyrskue-inventar i seks år, og møder op på Aulum Dyrskue med sidste års vinder hos kødkvægene.

Der går ikke en dag, hvor Martin Lodahl Larsen ikke tænker på dexter-avl.
Mens tænderne hos mange løber i vand og tankerne kredser om fyldte kummefrysere og saftige bøffer, når man nævner ordet kødkvæg, reagerer Martin Lodahl Larsen fra Feldborg noget anderledes.
- Min far siger godt nok, at det er lidt underligt at have en søn, som har kødkvæg, men at han ikke har noget kød i fryseren. Men jeg vil langt hellere sælge til avl end til slagtning, siger den unge kødkvægsavler, der dog har sat tænderne i et par af dyrene fra hans dexter-besætning gennem tiden.
- Jeg har fået slagtet to, og jeg må indrømme, at kødet er virkelig lækkert. Men det er ikke det, der er mit primære formål med at have dyr. Det skal være nogle, der kan klare sig som dyrskue-dyr ellers må de væk, siger han.
 

Forsvarende mester

Og selvom han kun er 18 år gammel, ved Martin Lodahl Larsen udmærket, hvad han taler om, når snakken kommer ind på kødkvæg og dyrskuer.
Som 12-årige investerede han i sin første dexter-kvie og har siden været fast inventar i kødkvægskonkurrencerne på diverse midt- og vestjyske dyrskuer. Flere år tidligere havde han allerede investeret i en rødbroget ko, der var staldet op blandt faderens sortbrogede på hans daværende gård i Varde.
I år har Martin Lodahl Larsen traditionen tro også rundet Midt West Farmshow i Skive og Landsskuet i Herning, og er nu klar til at gøre et forsøg på at forsvare sidste års titel som bedste kødkvægsdyr på Aulum Dyrskue 11. august med sin dexter-besætning.
Her stiller han med sidste års vinder, Gejlagergård Jytte, og Stensbo Hedda.
 

Avls-tanker

Avisen møder Martin Lodahl ved indhegningen hos Jens Nyboe Karstensen, hvor køerne er på »ferie« hos formanden for Dansk Dexter-forenings avlsudvalg og hans tyr, Skivevejens Raket, i Kibæk ved Herning.
At køerne er på visit hos lige netop Jens Nyboe og Raket er ingen tilfældighed.
- Jeg plejer at sige, at hvis Jens har det, så er det i orden, siger Martin Lodahl, der dog har haft andre destinationer i tankerne, inden køerne blev sendt afsted – for man er vel kødkvægsnørd og tager ikke bare den første mulighed, der byder sig.
- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på kødkvæg og avl. Og engang i foråret vågnede jeg en nat, fordi jeg var kommet i tanke om, at Jens måske havde den helt rigtige tyr. Så blev jeg nødt til at stå op og gå ind og søge på, om hans tyr godt nok kunne bruges på mine køer. Det kunne den, så nu må vi spændt vente på resultatet, siger den unge kødkvægsavler.
For hvis der er én ting, der kan måle sig med dyrskuesæsonen, så er det forårets kælvninger.
- Det er de to højdepunkter på året. Alle dyrskuerne og når der kommer kalve, konstaterer han.
 

Dexter for altid

Lige nu tæller Martin Lodahl Larsens besætning tre køer med kalv og en enkelt tyr. Med tiden er drømmen at flytte ind på et landsted med plads til 10-20 dexter-dyr, der skal være hobbyen ved siden af det faste job, der også gerne skulle have med køer at gøre, når han engang bliver uddannet landmand fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.
- Det er arbejdet med køerne, der trækker i mig. Jeg vil meget hellere være i stalden end at skulle ud og køre traktor.
Og selvom dexter-køerne efterhånden ser en anelse klejne ud i forhold til deres høje ejer, har han ikke tænkt sig at skifte dem ud med en større race.
- I sin tid var det min far, der bestemte, at det skulle være dexter, fordi han også gerne ville have ro i maven, hvis han sendte mig alene afsted på dyrskue. Det ville han ikke have, hvis det eksempelvis var en stor simmentaler. Men det er et valg, jeg har været rigtig glad for, og kunne ikke forestille mig, at skifte til en anden race, selvom folk indimellem spørger mig, om ikke jeg skal have nogle større dyr. Hvis jeg på et tidspunkt får det, bliver det for at have dem samtidig med, at jeg også har dexter, fastslår han, selvom de seks år med Dexter også har budt på mindre sjove oplevelser.
- En af de to køer, jeg har fået slagtet, var den første jeg fik. For hun var fuldstændig gal og svær at styre. Vi måtte da også jagte hende et helt døgn, før vi fik hende kørt afsted til slagtning, for da lastbilen kom ind ad indkørslen blev hun helt vild, fortæller han.
Et andet bump på vejen var da han købte en ungtyr, han havde store avlsplaner med, indtil den viste sig at være impotent til stor skuffelse for både Martin Lodahl og manden han allerede havde lejet den ud til.
- Der har været lidt startproblemer gennem årene, og der har efterhånden vist sig et mønster med de dyr jeg har købt på Sjælland – min første kvie og den impotente tyr. Så selvom det nok har været mere eller mindre tilfældigt, køber jeg ikke dyr derovre mere. Jeg vil også helst avle dyrene selv, og har efterhånden også kun én, der er købt ind udefra. Jeg synes, det gør tingene endnu sjovere, når man kan sige, at man har vundet med en ko eller tyr, man selv har fremavlet.
 

Altid sikker vinder

Nu ser han frem til at blande sig blandt de bedste af de 23 kødkvæg, der er meldt til i Aulum.
- Jeg vil rigtig gerne slå de andre, der stiller op med Dexter. Hvis jeg gør det, er dagen reddet. Og hvis man så kan blande sig i toppen på tværs af racerne, ville det være ekstra sjovt.
Og skulle Jytte ikke klare sig helt så godt som sidst, ændrer det ikke på Martins forhold til hende.
- Hun er altid en sikker vinder hos mig, fastslår Martin Lodahl, der har lettere ved at acceptere, hvis hans dyr ikke tager ærespræmier med hjem, end hvis han selv fejler i en af de mange mønstringskonkurrencer, han efterhånden har stillet op i.
I 2013 blev han således kåret til dansk mester i mønstring på Landsskuet, mens han i år måtte nøjes med en placering i top 10.
- Der var jeg godt nok skuffet. Jeg røg ud, fordi jeg kom til at stå lidt for tæt på en af de andre, og der er jeg nok en lidt dårlig taber. Det er noget andet end dyrebedømmelsen, hvor meget kommer an på dagsformen hos dyrene, siger han.
 
 

Læs også