bannerPos

Kritikken hagler ned over Arla

Knap 100 var mødt frem til mødet torsdag i Agerskov for at lytte og diskutere, om de skal sætte deres underskrift på den nye leverandøraftale. Foto: Morten Ipsen

Morten Ipsen

Journalist
06-04-2019 10:00
Andelshavere er rystede over Arlas måde at præsentere en ny leverandøraftale på. Det er ikke os, men Arla, der ikke vil fællesskabet, lød det fra kritiker på møde i Agerskov torsdag aften.

Selvom Arla nu ikke længere siger, at man bliver smidt ud, hvis ikke man skriver under på den nye leverandøraftale, var det tydeligt på LDM-mødet i Agerskov torsdag aften, at flere andelshavere stadig er rystede over selskabets ageren.

Flere af de fremmødte undrede sig over, hvorfor det skulle tage så lang tid og være så svært for Arla at komme til den nye erkendelse, eftersom andelshaverne blev præsenteret for aftalen allerede i februar måned.

Blandt andet repræsentantskabsmedlemmet Erik Riskjær, Suldrup ved Arla, føler sig »rystet i sin grundvold«.

Taknemmelig

En anden af de fremmødte, Christian Nissen, Alslev ved Kruså, var taknemmelig over for LDM for, at foreningen havde arrangeret mødet i Agerskov, blandt andet så Arla-truslen kunne blive diskuteret.

- Det kan godt være, at man synes, at…Herregud…det kan jo smutte. Men jeg kan ikke forestille mig en værre trussel imod min familie og imod min virksomhed, som truslen om at blive sparket ud i et land som Danmark, hvor man ikke har andre muligheder end at levere til Arla Foods. Det er nok den værste trussel, jeg kan forestille mig, at de kan præsentere mig for. Det er ikke bare tilfældigt, lød det fra Christian Nissen, og tilføjede:

- I mellemtiden er der 67 procent, der har skrevet under på aftalen. Og jeg ved ikke, om de selv ved, hvad de har skrevet under på. Men jeg kender folk, der har udtrykt: Uha, tænk hvis vi nu glemte at skrive under, og så blev smidt ud.

- Det her baserer sig jo på tillid. Jeg skal have tillid til mine folkevalgte. På kredsmødet svarede min formand to gange utvetydigt ja på mit spørgsmål, om jeg var smidt ud 1. maj, hvis ikke jeg skrev under. Det synes jeg simpelt hen ikke er rimeligt. Det er – hvis jeg skal bruge et lidt stærkt ord måske – uanstændigt. Du er jo min formand for mit selskab.

Vil fællesskabet

Christian Nissen understregede, at han ikke er ude på at ødelægge selskabet med sine bemærkninger.

- Det er fordi, jeg vil fællesskabet. Det er dem (Arla, red.), der ikke vil fællesskabet, når de sender sådan noget ud. Det er dem, der ødelægger fællesskabet, når de gør, som de gør. Det er at dreje selskabet i en forkert retning. Derfor valgte jeg at stille mig til rådighed (Christian Nissen er nyvalgt repræsentantskabsmedlem i Arla, red.).

- For jeg vil godt være med til at trække det selskab i en anden retning på det politiske plan. Men jeg vil også være med til det på det juridiske plan. At sørge for, at der er anstændige forhold, og at vi bliver behandlet med respekt som landmænd i vores eget selskab.

- Jeg kan næsten tilgive Stiig Markager, Ida Auken, osv., for de ved jo ikke bedre. Men vores egne folk – vores egne kolleger, vi er jo fælles om de ting, der betyder noget, understregede han.

Flere i salen opfordrede til både at skrive under på LDM’s støtteerklæring og give deres mening til kende over for formanden for Arla og relevante repræsentantskabsmedlemmer.

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next