bannerPos

Kritikken hagler ned over Arla

Knap 100 var mødt frem til mødet torsdag i Agerskov for at lytte og diskutere, om de skal sætte deres underskrift på den nye leverandøraftale. Foto: Morten Ipsen

Morten Ipsen

Journalist
06-04-2019 10:00
Andelshavere er rystede over Arlas måde at præsentere en ny leverandøraftale på. Det er ikke os, men Arla, der ikke vil fællesskabet, lød det fra kritiker på møde i Agerskov torsdag aften.

Selvom Arla nu ikke længere siger, at man bliver smidt ud, hvis ikke man skriver under på den nye leverandøraftale, var det tydeligt på LDM-mødet i Agerskov torsdag aften, at flere andelshavere stadig er rystede over selskabets ageren.

Flere af de fremmødte undrede sig over, hvorfor det skulle tage så lang tid og være så svært for Arla at komme til den nye erkendelse, eftersom andelshaverne blev præsenteret for aftalen allerede i februar måned.

Blandt andet repræsentantskabsmedlemmet Erik Riskjær, Suldrup ved Arla, føler sig »rystet i sin grundvold«.

Taknemmelig

En anden af de fremmødte, Christian Nissen, Alslev ved Kruså, var taknemmelig over for LDM for, at foreningen havde arrangeret mødet i Agerskov, blandt andet så Arla-truslen kunne blive diskuteret.

- Det kan godt være, at man synes, at…Herregud…det kan jo smutte. Men jeg kan ikke forestille mig en værre trussel imod min familie og imod min virksomhed, som truslen om at blive sparket ud i et land som Danmark, hvor man ikke har andre muligheder end at levere til Arla Foods. Det er nok den værste trussel, jeg kan forestille mig, at de kan præsentere mig for. Det er ikke bare tilfældigt, lød det fra Christian Nissen, og tilføjede:

- I mellemtiden er der 67 procent, der har skrevet under på aftalen. Og jeg ved ikke, om de selv ved, hvad de har skrevet under på. Men jeg kender folk, der har udtrykt: Uha, tænk hvis vi nu glemte at skrive under, og så blev smidt ud.

- Det her baserer sig jo på tillid. Jeg skal have tillid til mine folkevalgte. På kredsmødet svarede min formand to gange utvetydigt ja på mit spørgsmål, om jeg var smidt ud 1. maj, hvis ikke jeg skrev under. Det synes jeg simpelt hen ikke er rimeligt. Det er – hvis jeg skal bruge et lidt stærkt ord måske – uanstændigt. Du er jo min formand for mit selskab.

Vil fællesskabet

Christian Nissen understregede, at han ikke er ude på at ødelægge selskabet med sine bemærkninger.

- Det er fordi, jeg vil fællesskabet. Det er dem (Arla, red.), der ikke vil fællesskabet, når de sender sådan noget ud. Det er dem, der ødelægger fællesskabet, når de gør, som de gør. Det er at dreje selskabet i en forkert retning. Derfor valgte jeg at stille mig til rådighed (Christian Nissen er nyvalgt repræsentantskabsmedlem i Arla, red.).

- For jeg vil godt være med til at trække det selskab i en anden retning på det politiske plan. Men jeg vil også være med til det på det juridiske plan. At sørge for, at der er anstændige forhold, og at vi bliver behandlet med respekt som landmænd i vores eget selskab.

- Jeg kan næsten tilgive Stiig Markager, Ida Auken, osv., for de ved jo ikke bedre. Men vores egne folk – vores egne kolleger, vi er jo fælles om de ting, der betyder noget, understregede han.

Flere i salen opfordrede til både at skrive under på LDM’s støtteerklæring og give deres mening til kende over for formanden for Arla og relevante repræsentantskabsmedlemmer.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer