bannerPos

Kulden rammer kalvene ved 15 grader

Kalve under tre uger fryser allerede ved 15 grader. LVK Kvægdyrlæger opfordrer derfor til at undgå våd pels og for megen blæst, der kan nedkøle kalvene yderligere i vinterkulden. Arkivfoto

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
05-02-2019 11:00
Kom vintervejret i møde allerede ved 15 grader. Ellers nedkøler temperaturerne kalvene med sygdom og eventuelt tab til følge.

Den første sne har været på visit rundt omkring i landsdelene. Dertil følger som regel også koldere temperaturer, og da de kommer hvert år, er det en god idé at være beredt.

Kalvedødeligheden stiger nemlig i vinterhalvåret, og ofte skyldes det kombinationen af kulde og svækkelser eller infektioner. Det skriver LVK Kvægdyrlæger.

En af følgerne af vinteren er blandt andet kuldestress, som opstår, når kroppen skal bruge mere energi end normalt på at opretholde varmen. Kuldestress forringer kalvenes tilvækst og risikoen for lungebetændelse og diarré øges, fordi kalven mister modstandskraft.

Får en kalv bare lidt diarré, kan den dø meget hurtigt, da den simpelthen fryser ihjel. Klare tegn på kuldestress er mindre aktive kalve, som vil ligge og putte sig i halmen.

Allerede ved 15 grader

Kalvenes termoneutrale zone ligger på 15 til 25 grader. Det vil sige den skala, hvor kalvene ikke skal bruge ekstra energi på at opretholde deres rette kropstemperatur.

- Hæv gerne mælkevognens temperatur med to grader i det kolde vejr

Rikke Engelbrecht, kalverådgiver, Vestjysk Landboforening

Ifølge LVK Kvægdyrlæger, så kræver kalve på 0 til 3 uger derfor allerede mere energi, når temperaturen kommer under de 15 grader, mens ældre kalve først kræver mere energi, når temperaturen kommer under 5 grader.

Vær derfor opmærksom på, at våd pels både i og uden kontakt med blæst kan nedkøle kalven yderligere, selvom temperaturen ikke siger frostgrader. Alle kalve bør også over i en tørrekasse, før de placeres i boks eller hytte om vinteren. Derudover bør lukkede sider uden luftventilation i kalvens nærmiljø undgås – også når det fryser.

Mere foder og vand

Når kulden indtager, øger kalven sin energiomsætning og vil derfor kræve en højere daglig tilførsel af foder. Ligeledes har kalverådgiver fra Vestjysk Landboforening Rikke Engelbrecht tidligere gjort opmærksom på, at udover godt med strøelse, så bør foderplanen optimeres i takt med det ekstra energibehov.

- Kalve, der får otte liter ikke-afbalanceret mælk, har ikke kapacitet til en daglig tilvækst på et kg. Så sørg for varm mælk minimum to gange dagligt. Hæv gerne mælkevognens temperatur med to grader i det kolde vejr, opfordrer rådgiveren.

Alle kalve skal derfor have faste fodertider og ensartet fodring to gange dagligt for mest muligt stabilitet. Det er også en god idé at give varmt vand mindst tre gange dagligt, da det sikrer en større proteinudnyttelse og -optagelse.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.
Side 1 af 1517 (30333 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer