bannerPos

Kvægnoter: Ny type ensilageafdækning

Redaktionen

27-06-2019 08:25

Producenterne af gummigranulat får måske lidt mere at se til fremover. I hvert fald hvis EMKO Handel i Nørre Nebel får succes med sin import Silage Safe, der er et system til afdækning af ensilagestakken, der gør det overflødigt at bruge eksempelvis dæksider til forsegling af presenningen. Det skriver Seges.

- Silage Safe består af silonet, der er forsynet med solide båndstrammere, som betyder, at man kan stramme silonettet til over plastikken og dermed dække ensilagen mere lufttæt til uden det store arbejde, der skal til, hvis man bruger dæksider, sand eller slanger, siger Ole Vad Hansen fra EMKO Handel.

Ifølge importøren gør systemet det lettere at lægge flere græsslæt ind, da det er nemt at rulle til side og lægge på igen.

- Det gør også kvaliteten mere konstant til gavn for køerne, fordi det effektivt hindrer luft i at trænge ind under plastikken. Desuden mindskes spildet, fordi det slidstærke silonet når helt ud til kanten, så man undgår den 20-30 cm brede bræmme af ensilage langs kanten, der ofte går tabt, siger Ole Vad Hansen.

I Danmark har EMKO Handel foreløbigt solgt to Silage Safe-systemer.

Rent vand giver drikkelyst

Over en kortere periode har Vestjysk Landboforening gennemført et adfærdsstudie med brug af ECA-anlæg i kostalden, skriver landboforeningen i en pressemeddelelse. Studiet er gennemført via videoovervågning af køernes adfærd i en AMS-besætning før og efter etablering af et ECA-anlæg.

Anlægget gjorde, at køerne begyndte at udvikle en mere rolig og harmonisk drikkeadfærd. Det betyder, at køerne som udover at drikke, når de var tørstige – også gjorde det uforstyrret.

Ida Ringgaard, chef for kvæg og innovation hos Vestjysk Landboforening, pointerer, at køer i balance sparer tid, får færre yverbetændelser, lavere celletal og præsterer mere, hvilket giver ro i hele produktionen.

ECA-anlæg er desuden en klima- og miljøbevidst løsning, da man undgår skrappe rengøringsmidler. Og projektet er også et led i Vestjysks ønske om at bidrage til, at landbruget bliver miljøklimaneutralt i 2050. Her har landboforeningen i et samarbejde med Københavns Universitet nemlig tidligere bevist, at sygdomsfremkaldende bakterieniveauer i køers drikkevand kan elimineres i ECA-anlæg.

Flydende hollænder letter anker

Efter flere år undervejs flyttede 32 rødbrogede køer i maj ind på verdens første flydende gård, der ligger i Rotterdams havn. Floating Farm, som gården hedder, opfylder mange formål og fungerer som en cirkulær økonomi. I slutningen af juni åbner den også som besøgsgård for byens borgere. Det skriver Mejeritidende.

Overordnet er ideen at producere fødevarer tættere på forbrugere. Gennemsigtighed, bæredygtighed og cirkulær økonomi er nogle af nøgleordene bag projektet. 

Køerne lever af mad fra storbyen som eksempelvis bryggeriernes korn, kartoffelskæller og græs fra spille- og golfbaner. Køernes gødning bliver genanvendt til brug i haver og parker. Gården har sit eget mejeri, hvor der skal fremstilles mælk og yoghurt, som sælges i lokale butikker.

Gården er i øvrigt indrettet med malkerobot samt optimale forhold for køernes komfort. De har desuden mulighed for at komme på græs på en nærliggende mark en gang imellem. 

Projektet er privatfinansieret med en investering på godt 20 millioner kroner.  

Ny folder om klima og køer

Seges har lanceret en ny folder om køers klimapåvirkning. Den svarer blandt andet på, hvad den enkelte landmand kan gøre for at mindske påvirkningen fra sin produktion, og hvilken effekt nuværende tiltag allerede har. Den kommer også ind på videnscentrets egne projekter for at finde flere klimaløsninger.

Du kan se folderen på landbrugsinfo.dk

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next