bannerPos

Tjen nok på dine kødkrydskalve

Redaktionen

06-06-2019 13:41

Nu kan du trække en liste i DMS, som viser, hvad du kan forvente at få i merbetaling for dine kødkrydskalve. Det hjælper dig til at få den rigtige afregningspris. Det skriver Seges.

I afregningsmodulet får alle kalve beregnet en individuel pris, som tager hensyn til kalvens køn, racekombination og vægt, morens vækstindeks og kødkvægtyrens genetik. Der er også en ekstra gevinst ved at bruge afprøvede tyre fremfor uafprøvede tyre.

Kødkvægtyrens genetik udregnes ved brug af X-kalv-indekset. I det indgår avlsværditallet for nettotilvækst og slagteform. Jo højere X-kalv-indeks, jo bedre slagteresultater og dermed afregningspris.

Hvis din slagtekalveproducent eller handelsmand ikke anvender afregningsmodulet, har du mulighed for at bruge listen »Kalve til salg« i DMS.  Kødkvægstillægget er som udgangspunkt delt ligeligt mellem dig og slagtekalveproducenten eller handelsmand, men det er til forhandling, gør Seges opmærksom på. Dermed kan du sagtens forhandle din del op.

Uddan din udenlandske arbejdskraft

En ny undersøgelse, lavet af Seges-konsulent Vibeke Fladkjær Nielsen, viser, at mens der generelt er rigtig godt styr på oplæringen af nyankomne udenlandske medarbejdere, kniber det med udviklingen af deres læring på længere sigt.

- De udenlandske medarbejdere kan deres rutiner og ved, hvad de skal gøre. Men herefter går de i stå, siger hun i Kvægnyt.

Undersøgelsen gjorde det klart for konsulenten, at kommunikationen om landbrugets muligheder for videreudvikling ofte er svær. Hendes opfordring er derfor, at landmænd skal blive ved med at putte viden på deres udenlandske medarbejdere, få dem involveret i gårdens nøgletal og mål og sende dem på kurser, så de er opdaterede. I sidste ende handler det også om at vinde den gode arbejdskraft til gavn for hele erhvervet, påpeger hun.

- Hvis de udenlandske medarbejdere bliver løftet, får landmanden en sparringspartner. Det betyder øget refleksion, og i sidste ende vil det hæve bedriften, slutter Vibeke Fladkjær Nielsen.

Klimavenlige bøffer

Seges står i spidsen for et stort samarbejde, der har som mål at fremavle verdens bedste bøf. Videnscentret vil blandt andet gå efter bedre ressourceudnyttelse og mindre metan-udledning.

Konkret skal der analyseres data fra hele 12.000 krydsningskalve. Det er en kæmpe mængde data, som også vil kunne gøre gavn på eksempelvis fodrings- og managementsiden.

Der skal blandt andet arbejdes på opsamling og bortskaffelse af metan fra køerne i stalden, hvor forskellige metoder er på tegnebrættet. Eksempelvis testes brugen af rapsfrø som fedtkilde til reduktion af metan-udskillelsen samt tilsætningsstoffer, der kan reducere metan betydeligt og give langt større reduktion end effektivitetsudvikling.

Projektet sker i samarbejde med Arla, Danish Crown, Viking, Allflex Danmark, Aarhus- og Københavns Universitet.

Fokus på klima-foder

Dansk mælkeproduktion har i flere år været førende, når det gælder klimaaftryk pr. liter mælk produceret. Det skriver SLF.

Men vi skal alligevel forvente, at mælkeproducenterne skal fortsætte med at tage deres del af ansvaret, mener kvægbrugskonsulent Jane Dietz Rasmussen, Syddansk Kvæg og økologikonsulent Aase Holmgaard, Syddansk Økologi.

De ser dog begge et sammenfald mellem høj produktivitet og lav klima-belastning. Derfor bliver der nu sat fokus på klima i foderoptimeringen via DMS, forklarer de.

- DMS managementsystemet har hidtil beregnet udledningen af metan, som er forbundet med en given foderration. Nu kan DMS også beregne den del af mælkens klimaaftryk, som stammer fra omsætningen af foder. Der er således mulighed for at blive bevidst om, hvordan en given besætnings fodring påvirker klimaet, siger konsulenterne.

På lidt længere sigt vil hele bedriftens areal, udbytter, jordfordeling og energiforbrug også indgå i et samlet klimaregnskab for bedriften, forudser de to kvægbrugsrådgivere.

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next