bannerPos

Tjen nok på dine kødkrydskalve

Redaktionen

06-06-2019 13:41

Nu kan du trække en liste i DMS, som viser, hvad du kan forvente at få i merbetaling for dine kødkrydskalve. Det hjælper dig til at få den rigtige afregningspris. Det skriver Seges.

I afregningsmodulet får alle kalve beregnet en individuel pris, som tager hensyn til kalvens køn, racekombination og vægt, morens vækstindeks og kødkvægtyrens genetik. Der er også en ekstra gevinst ved at bruge afprøvede tyre fremfor uafprøvede tyre.

Kødkvægtyrens genetik udregnes ved brug af X-kalv-indekset. I det indgår avlsværditallet for nettotilvækst og slagteform. Jo højere X-kalv-indeks, jo bedre slagteresultater og dermed afregningspris.

Hvis din slagtekalveproducent eller handelsmand ikke anvender afregningsmodulet, har du mulighed for at bruge listen »Kalve til salg« i DMS.  Kødkvægstillægget er som udgangspunkt delt ligeligt mellem dig og slagtekalveproducenten eller handelsmand, men det er til forhandling, gør Seges opmærksom på. Dermed kan du sagtens forhandle din del op.

Uddan din udenlandske arbejdskraft

En ny undersøgelse, lavet af Seges-konsulent Vibeke Fladkjær Nielsen, viser, at mens der generelt er rigtig godt styr på oplæringen af nyankomne udenlandske medarbejdere, kniber det med udviklingen af deres læring på længere sigt.

- De udenlandske medarbejdere kan deres rutiner og ved, hvad de skal gøre. Men herefter går de i stå, siger hun i Kvægnyt.

Undersøgelsen gjorde det klart for konsulenten, at kommunikationen om landbrugets muligheder for videreudvikling ofte er svær. Hendes opfordring er derfor, at landmænd skal blive ved med at putte viden på deres udenlandske medarbejdere, få dem involveret i gårdens nøgletal og mål og sende dem på kurser, så de er opdaterede. I sidste ende handler det også om at vinde den gode arbejdskraft til gavn for hele erhvervet, påpeger hun.

- Hvis de udenlandske medarbejdere bliver løftet, får landmanden en sparringspartner. Det betyder øget refleksion, og i sidste ende vil det hæve bedriften, slutter Vibeke Fladkjær Nielsen.

Klimavenlige bøffer

Seges står i spidsen for et stort samarbejde, der har som mål at fremavle verdens bedste bøf. Videnscentret vil blandt andet gå efter bedre ressourceudnyttelse og mindre metan-udledning.

Konkret skal der analyseres data fra hele 12.000 krydsningskalve. Det er en kæmpe mængde data, som også vil kunne gøre gavn på eksempelvis fodrings- og managementsiden.

Der skal blandt andet arbejdes på opsamling og bortskaffelse af metan fra køerne i stalden, hvor forskellige metoder er på tegnebrættet. Eksempelvis testes brugen af rapsfrø som fedtkilde til reduktion af metan-udskillelsen samt tilsætningsstoffer, der kan reducere metan betydeligt og give langt større reduktion end effektivitetsudvikling.

Projektet sker i samarbejde med Arla, Danish Crown, Viking, Allflex Danmark, Aarhus- og Københavns Universitet.

Fokus på klima-foder

Dansk mælkeproduktion har i flere år været førende, når det gælder klimaaftryk pr. liter mælk produceret. Det skriver SLF.

Men vi skal alligevel forvente, at mælkeproducenterne skal fortsætte med at tage deres del af ansvaret, mener kvægbrugskonsulent Jane Dietz Rasmussen, Syddansk Kvæg og økologikonsulent Aase Holmgaard, Syddansk Økologi.

De ser dog begge et sammenfald mellem høj produktivitet og lav klima-belastning. Derfor bliver der nu sat fokus på klima i foderoptimeringen via DMS, forklarer de.

- DMS managementsystemet har hidtil beregnet udledningen af metan, som er forbundet med en given foderration. Nu kan DMS også beregne den del af mælkens klimaaftryk, som stammer fra omsætningen af foder. Der er således mulighed for at blive bevidst om, hvordan en given besætnings fodring påvirker klimaet, siger konsulenterne.

På lidt længere sigt vil hele bedriftens areal, udbytter, jordfordeling og energiforbrug også indgå i et samlet klimaregnskab for bedriften, forudser de to kvægbrugsrådgivere.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next