bannerPos

Nyt studie kortlægger bakterier i yverbetændelse

Det hidtil største studie på verdensplan skal kortlægge de bakterier, som forårsager yverbetændelsen. Når kortlægningen er klar, skal resultaterne kobles til landmænds managementrutiner hjemme i staldene. Arkivfoto

Keld Jakobsen

Udvikler
08-06-2019 15:42
Det hidtil største studie af bakterier i yverbetændelse er første led i indsatsen mod at reducere lidelsen og antibiotikaforbrug hos danske malkekøer.

For første gang nogensinde skal forekomsten af bakterier, der forårsager yverbetændelse i danske malkekvægsbesætninger, undersøges i stor skala.

Studiet er et af de største på verdensplan og sker som led i en indsats, der skal reducere forekomsten af yverbetændelse og forbruget af antibiotika hos malkekøer i Danmark.

Den målsætning lyder som noget, der er blevet hørt før. Men denne gang er der tale om en helt unik og storstilet indsats, som Dansk Yversundhedscenter står bag. Det siger specialkonsulent og en af hovedkræfterne bag studiet, Lærke Boye Astrup, fra Danmark Tekniske Universitet til Seges.

- Vi har masser af viden om yverbetændelser og deres årsager i Danmark. Men vores viden kan desværre sammenlignes med et slidt patchworktæppe, for den er sammensat af mange enkeltdele, som ofte er lidt forældede – og med en hel del huller, forklarer hun.

Derfor skal forskerne i gang med at kortlægge det mikrobiologiske landskab hos danske yverbetændelseskøer helt overordnet, så det såkaldte tæppe fremover kan give mere sikker grund under fødderne, når der skal bekæmpes yverbetændelse.

Et nationalt overblik

Ifølge specialkonsulenten er det en unik tilgang, sammenlignet med tidligere, fordi man får skabt et nationalt overblik fremfor at se på specifikke problemstillinger. Også strukturen er ny.

- Vi har samlet de ledende internationale repræsentanter fra alle sider af forskning og rådgivning, før vi gik i gang med studiet. Samtidig tager vi i Dansk Yversundhedscenter fælles ansvar, i stedet for at hver forsker sidder med sit område. Det sikrer sammenhængende viden og skræddersyet rådgivning, så landbruget får maksimal nytteværdi, forklarer Lærke Boye Astrup.

Når fundamentet er på plads, og forskerne ved, hvilke bakterier og i hvilket omfang de er til stede, bliver næste skridt i indsatsen at finde ud af, hvordan bakterierne håndteres bedst. Det sker ved at følge grupper af køer, som har samme type yverbetændelse, men som behandles forskelligt.

- Vi vil følge disse grupper og se på, hvordan sygdomsprofilen udvikler sig afhængigt af, hvordan køerne behandles. På den måde får vi det bedst mulige grundlag for effektive behandlingsstrategier, siger Lærke Boye Astrup.

Skal kobles med praksis

Sammen med prøveindsamlingen vil der blive foretaget omfattende spørgeundersøgelser blandt mælkeproducenterne, så de bakteriologiske resultater kan sættes i relation til managementfaktorer. Denne del handler desuden om at få den nye viden ud og bragt i spil hos landmænd, praktiserende dyrlæger og rådgivere, skriver Seges.

- Når vi har skabt et solidt fundament af mikrobiologisk viden og relaterede managementfaktorer, har vi et værktøj, vi kan skræddersy til den enkelte besætning. Det værktøj skal vi så bruge til den bedst mulige rådgivning, slutter Lærke Boye Astrup.

Prøveudtagningen kommer til at foregå over cirka halvandet år i hundrede besætninger, som er repræsentative for den samlede danske mælkeproduktion og går i gang til september. Det samlede studie varer tre år.

dbj

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next