bannerPos

Nyt studie kortlægger bakterier i yverbetændelse

Det hidtil største studie på verdensplan skal kortlægge de bakterier, som forårsager yverbetændelsen. Når kortlægningen er klar, skal resultaterne kobles til landmænds managementrutiner hjemme i staldene. Arkivfoto

Keld Jakobsen

IT og Udvikler
08-06-2019 15:42
Det hidtil største studie af bakterier i yverbetændelse er første led i indsatsen mod at reducere lidelsen og antibiotikaforbrug hos danske malkekøer.

For første gang nogensinde skal forekomsten af bakterier, der forårsager yverbetændelse i danske malkekvægsbesætninger, undersøges i stor skala.

Studiet er et af de største på verdensplan og sker som led i en indsats, der skal reducere forekomsten af yverbetændelse og forbruget af antibiotika hos malkekøer i Danmark.

Den målsætning lyder som noget, der er blevet hørt før. Men denne gang er der tale om en helt unik og storstilet indsats, som Dansk Yversundhedscenter står bag. Det siger specialkonsulent og en af hovedkræfterne bag studiet, Lærke Boye Astrup, fra Danmark Tekniske Universitet til Seges.

- Vi har masser af viden om yverbetændelser og deres årsager i Danmark. Men vores viden kan desværre sammenlignes med et slidt patchworktæppe, for den er sammensat af mange enkeltdele, som ofte er lidt forældede – og med en hel del huller, forklarer hun.

Derfor skal forskerne i gang med at kortlægge det mikrobiologiske landskab hos danske yverbetændelseskøer helt overordnet, så det såkaldte tæppe fremover kan give mere sikker grund under fødderne, når der skal bekæmpes yverbetændelse.

Et nationalt overblik

Ifølge specialkonsulenten er det en unik tilgang, sammenlignet med tidligere, fordi man får skabt et nationalt overblik fremfor at se på specifikke problemstillinger. Også strukturen er ny.

- Vi har samlet de ledende internationale repræsentanter fra alle sider af forskning og rådgivning, før vi gik i gang med studiet. Samtidig tager vi i Dansk Yversundhedscenter fælles ansvar, i stedet for at hver forsker sidder med sit område. Det sikrer sammenhængende viden og skræddersyet rådgivning, så landbruget får maksimal nytteværdi, forklarer Lærke Boye Astrup.

Når fundamentet er på plads, og forskerne ved, hvilke bakterier og i hvilket omfang de er til stede, bliver næste skridt i indsatsen at finde ud af, hvordan bakterierne håndteres bedst. Det sker ved at følge grupper af køer, som har samme type yverbetændelse, men som behandles forskelligt.

- Vi vil følge disse grupper og se på, hvordan sygdomsprofilen udvikler sig afhængigt af, hvordan køerne behandles. På den måde får vi det bedst mulige grundlag for effektive behandlingsstrategier, siger Lærke Boye Astrup.

Skal kobles med praksis

Sammen med prøveindsamlingen vil der blive foretaget omfattende spørgeundersøgelser blandt mælkeproducenterne, så de bakteriologiske resultater kan sættes i relation til managementfaktorer. Denne del handler desuden om at få den nye viden ud og bragt i spil hos landmænd, praktiserende dyrlæger og rådgivere, skriver Seges.

- Når vi har skabt et solidt fundament af mikrobiologisk viden og relaterede managementfaktorer, har vi et værktøj, vi kan skræddersy til den enkelte besætning. Det værktøj skal vi så bruge til den bedst mulige rådgivning, slutter Lærke Boye Astrup.

Prøveudtagningen kommer til at foregå over cirka halvandet år i hundrede besætninger, som er repræsentative for den samlede danske mælkeproduktion og går i gang til september. Det samlede studie varer tre år.

dbj

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next