bannerPos

Opfeder jerseytyrekalve og sælger lokalt

Karen Freiesleben i stalden hos kalvene, som besøgende også kan se og klappe, når de handler i gårdbutikken. Fotos: Henrik Sieben

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
14-09-2019 07:15
Karen Freiesleben og Torben Olsen har gennem flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald. De opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder, men medgiver også, at der skal mentalt overskud til, da kunderne stiller krav.

Karen Freiesleben og sin mand Torben Olsen opfeder jerseytyrekalve og sælger dem gennem deres gårdbutik nær Askeby på Møn under navnet Velfærdskød. Hvert år flytter 35 malkekvægskalve, primært renracet Jersey, ind og bliver der indtil de er omkring 18 måneder gamle og har opnået en passende størrelse til slagt.

Kalvene fodres med egenproduceret grovfoder og bliver efter slagt blandt andet til vaccumpakket frostkød, pølser, bacon, røget svinemørbrad og røget hamburgerryg.

Dyrene slagtes og skæres op på Stensved Slagtehus, hvorefter en del ryges hos Tofts Røgeri i Stege.

Undgår aflivninger

Parret går op i at kødet smager af noget, er korrekt modnet og uden tilsætningsstoffer.

- Vi har valgt at opdrætte tyrekalve af racen Jersey på den baggrund, at de i den moderne mælkeproduktion er et »spildprodukt«, som alternativt aflives, fortæller Karen Freiesleben og opfordrer andre til at gå samme vej.

- Mange flere kvægbrugere bør fede tyrekalvene op selv og gerne til direkte afsætning til forbrugerne. Alternativt bør flere specialiserer sig i at fede kalve op, tage flere kalve til sig, og ligeledes gerne med salg fra gårdbutik for øje, siger Karen Freiesleben og fortsætter:

- Når det glæder afsætning af kalvekød, så må vi konstatere at for alle de traditionelle afsætningskanaler af kalve går det ikke særlig godt. Det er simpelthen fordi noteringen går den gale vej og er nærmest omvendt proportionel med svinepriserne på det seneste, lyder det.

Sætter sin egen notering

Karen Freiesleben oplever stor frustration over priserne og kender flere, der er stoppet. Derfor opfordrer hun mange flere til at gå ind og tage bolden op, beholde kalvene hjemme, fede dem op og sælge dem direkte til forbrugerne.

- Dermed kan man i princippet også selv sætte sin egen »notering«.

Hvis man dyrker det lokale marked, er det Karen Freiesleben erfaring at man kan producere fint kød, som kan sælges til fornuftige penge, men det kræver at man selv har grovfoderet.

- I modsat fald er der ikke økonomi i det, for skal man ud og købe foder, kan det slet ikke betale sig, siger hun.

Kontakt lokale supermarkeder

Karen Freiesleben fortæller at man som producent kan lave en aftale med lokale supermarkeder eller for eksempel andre gårdbutikker.

- Stadig flere supermarkeder, også inden for Coop, begynder direkte afsætning. Tilsvarende er der nogle slagtere, der gerne vil have lokalt produceret kød, ikke mindst med tanke for den aktuelle klimadebat, forklarer hun.

Karen Freiesleben erkender, at det ikke er noget man kommer sovende til og det kræver overskud.

- Kunderne der kommer her, vil gerne se at dyrene har det godt. Derfor fordrer det nogle gange lidt ekstra tid, for de vil gerne have en mulighed for at kigge ud i marken, eller se dyrene på stald.

Kunderne betaler for den gode historie

Mange af kunderne hos Velfærdskød kan godt lide historien bag det kød de spiser.

- Folk vil gerne betale for den gode historie – og de der kan det og køber dansk produceret kalvekød, er med til at bibeholde dyrevelfærd i Danmark, mener hun.

Afsluttende medgiver Karen Freiesleben at ud over det mentale overskud, så skal der også være overskud af grovfoder og græs på marken til at fede kalvene op:

- I modsat fald er der ikke økonomi i det, for skal man ud og købe foder, kan det slet ikke betale sig.

Landboforening sender 1,2 millioner kroner tilbage til medlemmerne

Alle medlemmer i Østjysk Landboforening kan se frem til en rabat på 70 procent af det samlede kontingent.

Vi skal stå fast, men ikke grave os ned

Det tjener vores interesser bedst, at vi demonstrerer, at vi tager omverdenens bekymring alvorligt, og at vi bestræber os på at holde forbruget af glyphosat nede, skriver Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

Sælg kvien og malk koen en omgang mere

Først i slutningen af anden laktation begynder en ko at give overskud. Derfor vil det ofte kunne betale sig at satse på en laktation mere til de gamle køer frem for at sætte nye ind, vurderer økonomikonsulent.

Offentligheden vildledt om pesticidfund

En historie i flere medier om næsten en fordobling af antallet af boringer med fund af pesticider bygger på manipulation af datamaterialet, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.

Østjysk Landboforening sender 1,2 millioner kroner tilbage til medlemmerne

Når Østjysk Landboforenings medlemmer om få dage modtager den årlige opkrævning, vil den være væsentligt mindre, end den plejer. Alle medlemmer kan se frem til en rabat på 70 procent af det samlede kontingent.

Svinenoteringen står stille

Efter sidste uges stigning er denne uges svinenotering uændret 13,80 kroner for grise, mens sonoteringen stiger med 20 øre til kroner.

Svinenotering fortsat på 13,80 kroner

De danske svinepriser står stille i øjeblikket.

Derfor skal du sige nej til målrettede efterafgrøder

De målrettede efterafgrøder er et indgreb i den faglige frihed. Det er virkningsløst, og det belaster klimaet i form af mere CO2. Og så er det ulovligt, skriver Vagn Lundsteen.
Side 1 af 1751 (35014 artikler)Prev1234567174917501751Next