bannerPos

Opfeder jerseytyrekalve og sælger lokalt

Karen Freiesleben i stalden hos kalvene, som besøgende også kan se og klappe, når de handler i gårdbutikken. Fotos: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
14-09-2019 07:15
Karen Freiesleben og Torben Olsen har gennem flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald. De opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder, men medgiver også, at der skal mentalt overskud til, da kunderne stiller krav.

Karen Freiesleben og sin mand Torben Olsen opfeder jerseytyrekalve og sælger dem gennem deres gårdbutik nær Askeby på Møn under navnet Velfærdskød. Hvert år flytter 35 malkekvægskalve, primært renracet Jersey, ind og bliver der indtil de er omkring 18 måneder gamle og har opnået en passende størrelse til slagt.

Kalvene fodres med egenproduceret grovfoder og bliver efter slagt blandt andet til vaccumpakket frostkød, pølser, bacon, røget svinemørbrad og røget hamburgerryg.

Dyrene slagtes og skæres op på Stensved Slagtehus, hvorefter en del ryges hos Tofts Røgeri i Stege.

Undgår aflivninger

Parret går op i at kødet smager af noget, er korrekt modnet og uden tilsætningsstoffer.

- Vi har valgt at opdrætte tyrekalve af racen Jersey på den baggrund, at de i den moderne mælkeproduktion er et »spildprodukt«, som alternativt aflives, fortæller Karen Freiesleben og opfordrer andre til at gå samme vej.

- Mange flere kvægbrugere bør fede tyrekalvene op selv og gerne til direkte afsætning til forbrugerne. Alternativt bør flere specialiserer sig i at fede kalve op, tage flere kalve til sig, og ligeledes gerne med salg fra gårdbutik for øje, siger Karen Freiesleben og fortsætter:

- Når det glæder afsætning af kalvekød, så må vi konstatere at for alle de traditionelle afsætningskanaler af kalve går det ikke særlig godt. Det er simpelthen fordi noteringen går den gale vej og er nærmest omvendt proportionel med svinepriserne på det seneste, lyder det.

Sætter sin egen notering

Karen Freiesleben oplever stor frustration over priserne og kender flere, der er stoppet. Derfor opfordrer hun mange flere til at gå ind og tage bolden op, beholde kalvene hjemme, fede dem op og sælge dem direkte til forbrugerne.

- Dermed kan man i princippet også selv sætte sin egen »notering«.

Hvis man dyrker det lokale marked, er det Karen Freiesleben erfaring at man kan producere fint kød, som kan sælges til fornuftige penge, men det kræver at man selv har grovfoderet.

- I modsat fald er der ikke økonomi i det, for skal man ud og købe foder, kan det slet ikke betale sig, siger hun.

Kontakt lokale supermarkeder

Karen Freiesleben fortæller at man som producent kan lave en aftale med lokale supermarkeder eller for eksempel andre gårdbutikker.

- Stadig flere supermarkeder, også inden for Coop, begynder direkte afsætning. Tilsvarende er der nogle slagtere, der gerne vil have lokalt produceret kød, ikke mindst med tanke for den aktuelle klimadebat, forklarer hun.

Karen Freiesleben erkender, at det ikke er noget man kommer sovende til og det kræver overskud.

- Kunderne der kommer her, vil gerne se at dyrene har det godt. Derfor fordrer det nogle gange lidt ekstra tid, for de vil gerne have en mulighed for at kigge ud i marken, eller se dyrene på stald.

Kunderne betaler for den gode historie

Mange af kunderne hos Velfærdskød kan godt lide historien bag det kød de spiser.

- Folk vil gerne betale for den gode historie – og de der kan det og køber dansk produceret kalvekød, er med til at bibeholde dyrevelfærd i Danmark, mener hun.

Afsluttende medgiver Karen Freiesleben at ud over det mentale overskud, så skal der også være overskud af grovfoder og græs på marken til at fede kalvene op:

- I modsat fald er der ikke økonomi i det, for skal man ud og købe foder, kan det slet ikke betale sig.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.

33 blev tilbageholdt i protester mod naturgenopretningsprojekt

Søndag forsøgte demonstranter i Lille Vildmose at blokere for Aalborg Kommunes arbejde i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt.

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.
Side 1 af 1667 (33322 artikler)Prev1234567166516661667Next