bannerPos

Styr på kvierne med nyt DMS-værktøj

Den første laktation sikres allerede før, at kalven er født, skriver Seges. Derfor har de lavet et nyt management-redskab i DMS, så du kan holde øje med dine kviers størrelse og tilvækst frem til første kalv og laktation. Foto: Ditte Birkebæk Jensen

Redaktionen

10-04-2019 07:24
Hold styr på kviernes tilvækst og størrelse med et nyt værktøj i DMS, så du er sikker på at opnå deres fulde ydelsespotentiale.

Nu er første del af et nyt værktøj med fokus på kviers tilvækst og størrelse tilgængeligt i DMS Dyreregistrering. Værktøjet finder du under »analyse og lister«. Det skriver Seges.

Når kvierne vejes og måles flere gange i løbet af opdrætsperioden, er værktøjet en måde at sikre, at kvierne med det største potentiale for mælkeproduktion kommer til at indgå i produktionen.

I den første del af værktøjet er der fokus på den daglige tilvækst fra fødsel til 56 dage, som er et vigtigt nøgletal. Der beregnes, hvor stor en andel af kvierne, der har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage. De registrerede vejninger på kvier i aldersgruppen 42 til 84 dage vises og er baggrunden for beregning af »56-dages vægten«. Det er i dag kun et fåtal af landmænd, som registrerer vejninger, men det kan faktisk gøres nemt under »dagligt overblik« i fanen »vægt/højde« i DMS, lyder det fra Seges.

Hold styr på kviernes ydeevne

Værktøjet har også en indvirkning på bundlinjen. For i dag udgør produktion af kælvekvier en stor andel af de samlede omkostninger i mælkeproduktionen. Tiden fra fødsel til første kælvning er en lang periode med omkostninger, der er forbundet med at opdrætte kvien og gøre hende til en holdbar ko med høj ydelse.

Da mange køer højst gennemfører tre laktationer, bruger disse dyr næsten halvdelen af deres liv som voksende, ikke-produktive kvier. Derfor fortjener produktionen af kælvekvier omhyggelig opmærksomhed, lyder det fra Seges.

Registrering af kviernes vækst er en af de vigtigste metoder til at måle kviernes ydeevne. Ved at holde styr på kviernes tilvækst kan der holdes styr på, om opdræts-omkostningerne er på niveau med de resultater, der opnås, og man kan sikre, at den fremtidige produktion ikke sættes over styr på grund af dårligt management eller for ringe sundhed og ernæring.

Stort set alle sunde kvier, der vokser stabilt, bør fordoble deres fødselsvægt ved 56 dage efter fødsel. Det er den tidligste parameter for, om tilvæksten og sundheden er i orden. Derfor anbefales det at veje kvierne ved fødsel og dernæst omkring de 56 dage efter fødsel som de første to vejninger.

Første laktation sikres før fødsel

Seges skriver, at langt de fleste besætninger har styr på deres kvie-management, men at problemet er den store variationsbredde mellem besætningerne.

Hvis næringsstoftildelingen eller sundhedsniveauet ikke er tilfredsstillende, kan det betyde, at kvierne kælver, når de er meget ældre end 24 måneder eller er alt for små ved kælvning. Hvis det sker, får de en for lav livstidsydelse sammenlignet med de kvier, der er fodret korrekt og har et højt sundhedsniveau.

Sunde, produktive 1. kalvskøer er resultatet af godt management, der begynder, før kalven er født og fortsætter, indtil kvien har kælvet og har klaret overgangen til den 1. laktation, slår Seges fast.

Det nye værktøj udvides efterhånden med visning af vejninger fra de ældre kvier. Kom allerede nu godt i gang med at bruge værktøjet ved at se filmen med vejledning på landbrugsinfo.dk.

dbj

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next