bannerPos

Styr på kvierne med nyt DMS-værktøj

Den første laktation sikres allerede før, at kalven er født, skriver Seges. Derfor har de lavet et nyt management-redskab i DMS, så du kan holde øje med dine kviers størrelse og tilvækst frem til første kalv og laktation. Foto: Ditte Birkebæk Jensen

Redaktionen

10-04-2019 07:24
Hold styr på kviernes tilvækst og størrelse med et nyt værktøj i DMS, så du er sikker på at opnå deres fulde ydelsespotentiale.

Nu er første del af et nyt værktøj med fokus på kviers tilvækst og størrelse tilgængeligt i DMS Dyreregistrering. Værktøjet finder du under »analyse og lister«. Det skriver Seges.

Når kvierne vejes og måles flere gange i løbet af opdrætsperioden, er værktøjet en måde at sikre, at kvierne med det største potentiale for mælkeproduktion kommer til at indgå i produktionen.

I den første del af værktøjet er der fokus på den daglige tilvækst fra fødsel til 56 dage, som er et vigtigt nøgletal. Der beregnes, hvor stor en andel af kvierne, der har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage. De registrerede vejninger på kvier i aldersgruppen 42 til 84 dage vises og er baggrunden for beregning af »56-dages vægten«. Det er i dag kun et fåtal af landmænd, som registrerer vejninger, men det kan faktisk gøres nemt under »dagligt overblik« i fanen »vægt/højde« i DMS, lyder det fra Seges.

Hold styr på kviernes ydeevne

Værktøjet har også en indvirkning på bundlinjen. For i dag udgør produktion af kælvekvier en stor andel af de samlede omkostninger i mælkeproduktionen. Tiden fra fødsel til første kælvning er en lang periode med omkostninger, der er forbundet med at opdrætte kvien og gøre hende til en holdbar ko med høj ydelse.

Da mange køer højst gennemfører tre laktationer, bruger disse dyr næsten halvdelen af deres liv som voksende, ikke-produktive kvier. Derfor fortjener produktionen af kælvekvier omhyggelig opmærksomhed, lyder det fra Seges.

Registrering af kviernes vækst er en af de vigtigste metoder til at måle kviernes ydeevne. Ved at holde styr på kviernes tilvækst kan der holdes styr på, om opdræts-omkostningerne er på niveau med de resultater, der opnås, og man kan sikre, at den fremtidige produktion ikke sættes over styr på grund af dårligt management eller for ringe sundhed og ernæring.

Stort set alle sunde kvier, der vokser stabilt, bør fordoble deres fødselsvægt ved 56 dage efter fødsel. Det er den tidligste parameter for, om tilvæksten og sundheden er i orden. Derfor anbefales det at veje kvierne ved fødsel og dernæst omkring de 56 dage efter fødsel som de første to vejninger.

Første laktation sikres før fødsel

Seges skriver, at langt de fleste besætninger har styr på deres kvie-management, men at problemet er den store variationsbredde mellem besætningerne.

Hvis næringsstoftildelingen eller sundhedsniveauet ikke er tilfredsstillende, kan det betyde, at kvierne kælver, når de er meget ældre end 24 måneder eller er alt for små ved kælvning. Hvis det sker, får de en for lav livstidsydelse sammenlignet med de kvier, der er fodret korrekt og har et højt sundhedsniveau.

Sunde, produktive 1. kalvskøer er resultatet af godt management, der begynder, før kalven er født og fortsætter, indtil kvien har kælvet og har klaret overgangen til den 1. laktation, slår Seges fast.

Det nye værktøj udvides efterhånden med visning af vejninger fra de ældre kvier. Kom allerede nu godt i gang med at bruge værktøjet ved at se filmen med vejledning på landbrugsinfo.dk.

dbj

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer