Avler efter usynlige køer, som ser godt ud

Køerne ved Bert Groen, Nørager, er efter de har fået sand i sengebåsene igen klar til at blive udstillet. Fire køer vil gå i ringen i Aars. Køer, som derhjemme er usynlige i stalden samtidig med, at de ser hamrende godt ud.

Fire holsteinkøer er snart på vej fra Ringelsiggaard i Thorup ved Nørager til Messecenter Vesthimmerland i Aars, hvor Agro Nord-messen finder sted 7. marts.

De kommer fra Bert Groen og skal bedømmes på deres udseende.

Tre af køerne er førstekalvskøer – alle efter tyren Merrick.

- De er rolige, selvpassende og usynlige i stalden. De er ikke alt for store og passer derfor godt her i stalden. De har gode yvere og er gode at malke, siger Bert Groen.

Rent ydelsesmæssigt præsterer de godt og følger fin med de andre køer i stalden. Bert Groen har i alt 160 holsteinkøer – enkelte DRH.

Pæn og funktionel

De usynlige køer, som passer sig selv, prioriteres højt i stalden. Og selvom man er usynlig, kan og skal man helst se godt ud samtidig.

- Jeg malker to gange om dagen og så skal der også være noget pænt at kigge på, men ikke nok med det. Et yver skal være i balance og patterne skal sidde rigtigt, for at koen er nem at malke, forklarer han.

Fra hobby til konkurrence

Bert Groen købte Ringelsiggaard for 23 år siden. Dengang med 55 køer i bindestald og 36 hektar jord. Han kommer fra Holland, hvor han arbejdede som klovbeskærer.

I år 2000 udstillede han sine egne køer for første gang.

- I starten ville jeg gerne bare vise mine dyr frem som en hobby, men nu er det blevet en konkurrence om, hvor godt jeg kan være med, siger han.

Og der har da også været flere flotte placeringer i blandt.

På Agro Nord havde Bert Groen Miss Agro Nord i 2003 - en Ked Juror-datter. Året efter blev han nummer to og fik reserve champion titlen, også med en Ked Juror-ko.

Sand har givet gode ben

Tyren Ked Juror var den første, som Bert Groen købte strå fra af genetikfirmaet Dansk ABS. Siden er der kommet mange flere til, blandt andet de tre Merric-køer, som skal med til Agro Nord, sammen med Shottle staldsøsteren – en andenkalvs ko.

Bert Groen har holdt udstillingspause i nogle år, fordi madrasserne i kostalden gjorde, at han ikke var tilfreds med køernes ben. Nu er madrasserne skiftet ud med sand og køerne er igen klar til udstilling.

På Agro Nord bliver alle fire køer præsenteret af Dansk ABS.

Bert Groen skal selv være dommer blandt kødkvæget på Agro Nord. Bert Groen dømmer både malkekvæg og kødkvæg herhjemme. Udenlands er han godkendt dommer blandt Holstein og Blonde.

Læs også