Ros til L&F for fortsat dyrkning af BNBO

Vi bakker op om formand for L&F Søren Søndergaards forslag til at øge landbrugsproduktionen – blandt andet at tage et generelt forbud mod konventionel dyrkning i BNBO (boringsnære beskyttelsesområder) af bordet, så arealerne kan dyrkes effektivt, skriver læserbrevsskribenten.

Af Ulrik Lunden, formand, Foreningen for Grundvandsbeskyttelse 

Vi er midt i en historisk krise med stigende priser og mangel på basale fødevarer. Millioner af mennesker risikerer sultedøden. Danmark er et landbrugsland med ideelle naturgivne forhold, dygtige landmænd og stor viden om ressourceeffektiv og miljørigtig fødevareproduktion. Vi har derfor en humanitær og moralsk forpligtelse til at producere flest mulige fødevarer. 

I Landbrugsavisen den 16. marts kommer formand for L&F, Søren Søndergaard, med en række forslag til at øge landbrugsproduktionen – blandt andet dyrkning af brakmarker, hurtigere godkendelse af nye miljøvenlige plantebeskyttelsesmidler og mere optimal tildeling af plantenæringsstoffer. Søren Søndergaard opfordrer også til, at planerne om at indføre et generelt forbud mod konventionel dyrkning i BNBO (boringsnære beskyttelsesområder) i 2023 tages af bordet, så arealerne kan dyrkes effektivt. Vi bakker op om samtlige forslag.

Alle planer for indgreb mod dyrkningsfladen mod dyrkning af markerne med brug af plantebeskyttelsesmidler på over 700.000 hektar frugtbar agerjord i form af både BNBO og indsatsplaner skal tages af bordet. Efterhånden som kommunerne ruller planerne ud, vil det reducere den danske fødevareproduktion og følgeerhverv med 20-40 procent. Planerne er en bombe under fødevareforsyningen og det danske velfærdssamfund, og hviler på den fejlagtige fordom, at landmændenes dyrkningsflade udfordrer drikkevandet, hvilket ingenlunde er tilfældet. 

Fuldt lovlig og statskontrolleret brug af godkendte plantebeskyttelsesmidler udgør ingen risiko for grundvandet. Ikke én eneste drikkevandsboring er sløjfet grundet landbrugets dyrkningsflade (figur 1). Samtlige sløjfede boringer skyldes forurening fra punktkilder f.eks. gamle lossepladser, nedgravede kemikalier, nu forbudte totalukrudtsmidler på jernbaner, gårdspladser mv. Altså fortidens synder. Derfor gør et forbud mod landbrugets anvendelse af godkendte plantebeskyttelsesmidler i BNBO absolut ingen forskel for drikkevandet
 

- Alle planer for indgreb mod dyrkningsfladen mod dyrkning af markerne med brug af plantebeskyttelsesmidler på over 700.000 hektar frugtbar agerjord i form af både BNBO og indsatsplaner skal tages af bordet

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også