Retsstaten må stå sin prøve

Det er nu, retsstaten må stå sin prøve, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz, om det videre forløb i minksagen

Af Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

Egentlig ville jeg følge Tour de France, men den politiske virkelighed på TV2 News overgår favoritter, doping og svindel fra de tohjulede, nu hvor Minkkommissionen er kommet med sin rapport.

Udgivelsen af minkrapporten er begyndelsen, og jeg bliver i cykelmetaforen, den første af to styrkeprøver med de høje bjerge. Det er ikke usædvanligt, at den regerende mester – i dette tilfælde statsministeren – bruger sit hold for at begrænse sit tidstab. Men det kræver et enigt og sammentømret hold.

Det politiske pressemøde fra Christiansborg var vel i den forstand en velinstrueret holdindsats, hvor de regeringsbærende partier lagde støttende positioner ud – ja, så var der lige de radikale.

Skærpende omstændighed

Tour de France vindes ikke på cyklen, men sovende. Det er en del af cyklingens mytiske grundlove. SF og Enhedslisten sagde: »Yes minister«, mens de radikale sagde: »Time Out«. Forberedelse, ro og restituering, det kan de radikale ikke se frem til.

Men ingen kan gemme sig på et bjerg – heller ikke de radikale, eller de andre støttepartier for den sags skyld.

Jeg erfarer, at Minkkommissionen har ét hovedsynspunkt om, at det særligt er i pressede tider (undtagelsestilstand, corona og lignende), at retsstaten og kravet om hjemmel udgør en hjørnesten i et retssamfund. Det er altså ikke en formildende, men derimod en skærpende omstændighed. Tak for den juridiske opsang.

Jeg håber ikke på styrt eller urent trav – blot en værdig retsstat.

/ forkortet af redaktionen

Læs også