Lad os satse på udvikling frem for afvikling

Af Carl Christian Pedersen, Nejsigvej 31, Gandrup, formand for Agri Nord

Tillykke til de nyvalgte Folketingspolitikere.

Stemmerne er talt op, og vælgerne har sammensat det hold, der skal lede landet. 

Nu er det op til politikerne at løfte ansvaret og sætte en ansvarlig retning.

Agri Nords bestyrelse appellerer til, at politikerne sikrer brede, langsigtede løsninger og ordentlige rammevilkår for dansk landbrug.

Lad os satse på udvikling frem for afvikling. Det gjorde vi jo netop med en bred politisk landbrugsaftale i 2021. Det er en katastrofe, hvis man politisk vælger at trække stikket på den gode udvikling med ny lovgivning.

Danske landmænd vil gerne levere på bæredygtighedsdagsordenen. Men der er behov for en langsigtet politik, så vi i landbruget kan investere i grøn energi og grønne løsninger med ro i maven. 

Afgørende med stærkt fødevareklynge

Det er afgørende for Nordjylland og for Danmark, at vi fortsat har en stærk fødevareklynge og kan levere fødevarer, der både er sikre, sunde og klimaeffektive. 

Vi har på danske breddegrader optimale betingelserne for at producere gode fødevarer – også til resten af verden – og det forpligter. Samtidig har vi i Danmark en forpligtigelse til at udvikle, udnytte og dele vores viden om grønne teknologi og klimainitiativer. Og det gør vi gerne.

En CO2-afgift på landbrugets biologiske processer vil koste arbejdspladser – alene Nordjylland risikerer at miste op mod 6000 arbejdspladser i landbruget og de tilknyttede industrier. 

En CO2-afgift på landbrugets biologiske processer vil samtidig øge prisen på danske fødevarer, øge importen af udenlandske fødevarer og lukke produktion i Danmark. Fra at være et foregangsland, bliver Danmark et afviklingsland. Det er en forkert vej at gå. Vi skal ikke lukke den danske produktion med en høj CO2-afgift for derefter at importere de fødevarer, som forbrugerne savner.

Lad os i stedet udvikle klimavenlige løsninger her i Danmark.

Fra Agri Nords bestyrelse skal lyde god arbejdslyst til de nyvalgte folketingsmedlemmer. Dansk landbrug er en del af løsningen.

Giv dansk landbrug ordentlige, langsigtede rammevilkår, så vi fortsat kan lade de grønne initiativer spire.
 

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også