bannerPos

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Den samlede klimabelastning er lavere for økologiske end for konventionelle forbrugere, da de højere priser på økologiske varer ser ud til at mindske kødforbruget. Så det kan i princippet være et bedre klimavalg med et tilsvarende lavt forbrug af konventionelt kød, men der risikerer man så at miste det incitament til kostomlægning, som er relateret til de økologiske principper, priser mv., mener de i tænketanken Concito. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Debatindlæg

22-05-2019 10:34
Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.

Af Michael Minter, programleder i Danmarks grønne tænketank Concito

Jens Iversen fra Bæredygtigt Landbrug er i diverse medier (Effektivt Landbrug 18.05.2019) med et indlæg, hvor han med reference til Concito konkluderer, at »Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet«. Det er groft forenklet og vildledende af følgende årsager.

Concito har tidligere påpeget, at nogle økologiske varer, når klimapåvirkningen fra arealanvendelse regnes med, udleder op mod 30 procent mere end de konventionelle. Men vi har også peget på en række klimafordele.

Økologiske fødevarer er som regel dyrere end konventionelle, hvilket kan være en klimafordel. Det ser nemlig ud til at mindske kødforbruget og gør derfor den samlede klimabelastning lavere for økologiske end for konventionelle forbrugere. I princippet kan det isoleret set være et bedre klimavalg med et tilsvarende lavt forbrug af konventionelt kød, men der risikerer man så at miste det incitament til kostomlægning, som er relateret til de økologiske principper, priser mv.

Ingen af dem er bæredygtige i dag

Generelt betyder det mere for miljøet og klimaet, hvilken slags fødevarer vi spiser, end om de er økologisk eller konventionelt produceret. Det er videnskabeligt underbygget og forklaret i en ny Concito-rapport om Klimavenlige madvaner.

- Økologiske fødevarer er som regel dyrere end konventionelle, hvilket kan være en klimafordel

Set i forhold til produktionen er der ingen af de to produktionssystemer, der er bæredygtige i dag. Dansk landbrug har i perioden 1990-2005 samlet set mindsket udledningen fra godt 12 mio. ton til godt 10 mio. ton CO2e. Siden 2005 er den samlede udledning fra landbruget slet ikke faldet.

Faktum er, at både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next