bannerPos

Debat: Afliv nu de herreløse katte

Debatindlæg

07-02-2019 06:00
Vil vi fortsat bare lade stå til med alle de herreløse katte, eller er der nogen, der tør tage ansvar og så får gjort noget ved det reelle problem: At få antallet tilpasset virkeligheden, spørger Knud Jeppesen.

Af Knud Jeppesen, landmand, Tørringvej 30, Jelling

De senere år har der været rigtig meget fokus på dyrevelfærd i landbruget.

Der er store diskussioner om, hvorvidt grise og køer skal gå ude i naturen – hyggeligt og fint om sommeren, men tit i regn og pløre eller i frost resten af året – eller de skal være inde i topmoderne stalde med gulvvarme, klimastyring og super foder osv.

Lige før jul har Landbrugsstyrelsen udbetalt 14 millioner kroner til nødstedte dyr fra en dyrevelfærdspulje. Og der var oprindeligt ansøgt om mere end 50 millioner kroner.

Ved første øjekast troede jeg, det var til landbrugsdyr, men fandt ud af, at pengene går til en masse små og store dyreværnsforeninger, mest noget med kattehjem – kattens værn, hittekilling osv.

Tankevækkende, at kattene har vi råd til, når der lige har været udstillet hjemløse mennesker i glasbure, fordi dem har vi ikke råd til at give en værdig tilværelse. Men nogle folk har samvittighed til at misrøgte og smide en masse dyr ud af hjemmet, som der så skal bruges mange millioner af vores skattekroner på at redde.

 

Store tal

Det anslås, at vi har over 500.000 herreløse katte i Danmark. Over en halv million dyr, der reelt er uønsket, og mange af dem er efterladt af familier, der skal på ferie. Eller bare ikke gider have dem længere, fordi de har kradset på lædermøblerne eller hoppet op på spisebordet og taget dagens ret.

En af dyreværnsforeningerne skriver: »Vores landsdækkende udrykningstjeneste henter årligt mere end 500 dyr fra dyreværnssager, og hver dag modtager Dyreværnets udrykningsleder mellem 7-10 anmeldelser om misrøgtede dyr«. DAGLIGT – læs lige igen – det er altså mange misrøgtede dyr om året, og det er bare fra én forening!

Er det bare blevet almindelig hverdag for alle, og så »bevilger vi bare« nogle flere penge i stedet for at gøre noget ved det reelle problem: For mange uønskede katte?

Og få nu aflivet nogle af alle de killinger efter fødsel – det er da mindre smertefuldt end den opvækst og »smid ud«-tilværelse, som over en halv million af dem skal opleve.

 

Dyrepoliti

Ikke for noget, men hvis der har været en sag om misrøgtede dyr i landbruget, har medierne tit været der med billeder og omtale. Og i næsten alle tilfælde er der en menneskelig tragedie bag med enten økonomisk kaos eller sygdom.

Så der bliver nok at se til for det nye »dyrepoliti«, som der også lige er afsat 38 millioner kroner til.

Her på landet har vi ikke de problemer med herreløse katte. Der lever en del katte rundt på landejendommene og i landsbyerne. De fleste får lidt føde af »madmor«, men de har alle adgang til den frie natur og fanger både fugle, mus og rotter.

Jeg vil så samtidig sige, at jeg har stor respekt for alle de dyreværnsforeninger og en masse frivillige, der hjælper med til at få alle disse tiloversblevne og misrøgtede katte ud til nye familier, der tager sig godt af kattene, og derved får de et godt liv igen. Hurra for dem – for dyrene skal have det godt.

Og det er rigtigt fint, at alle disse dyreværnsforeninger hjælper nogle af kattene. Men selv om der gøres et stort arbejde, så er der altså stadig over en halv million katte, der går rundt og fryser og sulter.

 

Naturlighed

De, der er syge, bliver ikke behandlet men må lide, og en del med døden til følge her i vinterkulden. Hvordan harmonerer det med moderne tiders store lidenskab om dyrevelfærd for alle dyr?

Og i diskussionen om, at der ikke er så mange fugle og andre smådyr i den danske natur længere, viser en engelsk undersøgelse, at en kat på rov tager cirka 3 fugle og 6 mindre pattedyr hver sommersæson som byttedyr.

Det bliver alligevel til 1,5 millioner fugle og 3 millioner små pattedyr, der må lade livet om året. Måske nogle af de fugle, landbruget flere gang har fået skyld for at udrydde?

I landbruget bliver vi tit beskyldt for, at vore dyr ikke kan udfolde deres naturlige instinkter og sociale adfærd i vore moderne stalde og stier.

Men hvordan udlever en kat sit liv naturligt på 3. sal i en lejlighed, der er beriget med et kunstigt kradsetræ, sofa at sove i og en plasticbakke med grus til at skide i? »Kunstig« kattemad, der smager af kylling, og måske smager det af fisk om søndagen.

Køb og smid væk

Katten har aldrig set en mus, en fugl eller sågar en anden kat. Jo, for den har tilpasset sig omgivelserne og spinner gladeligt, når familien kommer hjem. Og familien og især børn kan have meget glæde af katten, og få et godt forhold til det at have dyr omkring sig. Så hurra for dem, der nyder det og er gode ved disse dyr.

Katte og nogle andre kæledyr kan du bare købe, passe og smide væk, som du selv har lyst til. Uden nogen kontrol eller mærkning, så derfor kan man ikke finde dem, der misrøgter dyrene, og eventuelt holde dem ansvarlige for det.

Så mit budskab er, om vi stadig bare lader stå til med alle disse herreløse katte, eller er der nogen, der tør tage ansvar og så får gjort noget ved det reelle problem: At få antallet tilpasset virkeligheden.

Eller skal vi stadig bare betale flere skattekroner?

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Alle opgaver er vigtige

Hos Go-Gris I/S har de succes med at fastholde deres medarbejdere, og ifølge medejer Martin Mogensen, behøver indsatsen ikke at være så højtravende for at lykkes med et godt team.

Ny slam-teknik genbruger fosforgødning

Frisk slam ud på markerne som gødning er ikke velset, selvom fosfor fremover bliver en mangel i verden. Nyt dansk firma kan nu udvinde P af slam uden energi udefra.

Danish Crown kan bygge til i Kina

Manglen på svinekød i Kina kan i fremtiden få Danish Crown til at bygge endnu en fabrik i riget i midten.

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.
Side 1 af 1518 (30348 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer