bannerPos

Debat: Vi må ikke blive bange ovenpå BMG-sagen

Det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord, skriver Kim Kjær Knudsen. Arkivfoto

Debatindlæg

06-02-2019 16:00
Sagen om BMG åbner for en nødvendig diskussion om handelsstrukturerne i landbruget. Vi er nødt til at lære af fejl og erfaringer, også de bitre, og udnytte muligheden for at skabe fremskridt i branchen.

Af Kim Kjær Knudsen, svineproducent, medejer af Commoditrader, Allindemaglegård, Allindemaglevej 60, 4100 Ringsted

 

»En svunden tid«. Sådan lød overskriften på Effektivt Landbrugs leder om BMG-konkursen, hvor man kunne læse følgende: 

»Den ulykkelige sag om BMG viser således desværre, at man ikke kan basere sine handler på noget så spinkelt som tillid i dagens Danmark. Der skal en anden form for sikring til.«

Landbrugshandlen har i årtier bygget på venskab og håndslag. Det kan man for så vidt godt blive ved med at praktisere, men ønsker man konkurrencen, der følger med en åbning af markedet, og muligheden for nye spillere, må man forvente, at der skal andre løsninger til.

Med Globalisering følger nye strukturer for produktion og handel. Det har vi set i stort set alle sektorer, og det er ikke anderledes for landbruget.  Men tilliden den behøver ikke at høre fortiden til, den kræver bare nye former og foranstaltninger.

 

Falliterklæring

Effektivt Landbrug efterspørger en ny model, som sikrer handelsparterne mod svindel. Jeg mener personligt, at det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord. Og jeg vil derfor også gerne komme med nogle bud på en ny model.

Dem, der står værst i konkursen, er dem der har leveret og ikke får betaling. En af de mest afgørende løsninger er forsikringer.

I landbruget har vi ikke haft tradition for at bruge det, men bliver kreditforsikringer nemt tilgængelige og til at betale, kan det løse mange af landbrugets udfordringer. Det vil minimere risikoen som er allestedsnærværende – specielt i dårlige høstår, hvor vi som i det seneste år har set flere store konkurser rokke ved vores tillid til hinanden.

Det er en af de centrale dele, vi arbejder på at kunne tilbyde til handlen, når der handles via Commoditrader.

 

Nye handelsbetingelser

Der er også grund til at kigge de eksisterende handelsbetingelser, der bliver handlet under i dag, grundigt efter i sømmende. Den konkrete sag med BMG viser desværre, at handelsbetingelserne sjældent falder positivt ud for os landmænd, og det har gjort ondt på mange.

Manglende betaling á flere millioner, og tilbageholdte varer, der allerede er betalt for, men ikke tilsidesat for »lethedens skyld«. Det er noget, der ikke ligefrem styrker tilliden mellem grovareselskaber og landmænd, og er der noget branchen ikke mangler, er det mere usikkerhed og mistillid. Det er der ingen, der har råd til.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har valgt at være aktiv del af Commoditrader, fordi jeg tror på, at det kan løse nogle af de omtalte udfordringer.

Udover at effektivisere handlen med korn og råvarer, arbejder vi mod tiltag, der stiller os landmænd stærkere i handlen, fx at handle på de mest fair kontrakter og mulighed for køb af kreditforsikringer. I sidste ende for at opnå en handel der er gennemskuelig og lige til.

 

Ikke god motor

Det vigtigste er ikke at blive bange på grund af denne her sag.

Frygt er ikke nogen god motor for udvikling. I stedet er det vigtigere end nogensinde, at branche og landmænd står sammen og tager det fælles ansvar, det er, at udvikle landbrugshandlen til både at være tidssvarende, effektiv og ikke mindst sikker.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ris og ros til fødevareministeren

Resultatet af fredagens melding fra fødevareministeren er »Et skridt frem og et tilbage«, skriver Venstres fødevareordfører.

Bestiller fabriksny Hoegild vertikalblander for anden gang

Sønderjysk bedrift med 400 årskøer investerer i en fabriksny Hoegild vertikalblander på 32 kubikmeter. Den erstatter en fire år gammel blander, der er helt magen til og har blandet 25 tons fuldfoder om dagen.

Genopbygget fuldfoderblander kører fint efter fem år

En genopbygget Hoegild Edition vertikalblander holder lige så godt som en fabriksny, viser fem års erfaring hos vestjysk mælkeproducent med 300 årskøer.

Angreb af meldrøjer i forskellige rugsorter

I et forsøg med kunstig smitte af meldrøjer i rug var der i år færrest angreb i de afprøvede KWS-sorter.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.
Side 1 af 1607 (32133 artikler)Prev1234567160516061607Next