Debat: Vi må ikke blive bange ovenpå BMG-sagen

Det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord, skriver Kim Kjær Knudsen. Arkivfoto

Debatindlæg

06-02-2019 16:00
Sagen om BMG åbner for en nødvendig diskussion om handelsstrukturerne i landbruget. Vi er nødt til at lære af fejl og erfaringer, også de bitre, og udnytte muligheden for at skabe fremskridt i branchen.

Af Kim Kjær Knudsen, svineproducent, medejer af Commoditrader, Allindemaglegård, Allindemaglevej 60, 4100 Ringsted

 

»En svunden tid«. Sådan lød overskriften på Effektivt Landbrugs leder om BMG-konkursen, hvor man kunne læse følgende: 

»Den ulykkelige sag om BMG viser således desværre, at man ikke kan basere sine handler på noget så spinkelt som tillid i dagens Danmark. Der skal en anden form for sikring til.«

Landbrugshandlen har i årtier bygget på venskab og håndslag. Det kan man for så vidt godt blive ved med at praktisere, men ønsker man konkurrencen, der følger med en åbning af markedet, og muligheden for nye spillere, må man forvente, at der skal andre løsninger til.

Med Globalisering følger nye strukturer for produktion og handel. Det har vi set i stort set alle sektorer, og det er ikke anderledes for landbruget.  Men tilliden den behøver ikke at høre fortiden til, den kræver bare nye former og foranstaltninger.

 

Falliterklæring

Effektivt Landbrug efterspørger en ny model, som sikrer handelsparterne mod svindel. Jeg mener personligt, at det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord. Og jeg vil derfor også gerne komme med nogle bud på en ny model.

Dem, der står værst i konkursen, er dem der har leveret og ikke får betaling. En af de mest afgørende løsninger er forsikringer.

I landbruget har vi ikke haft tradition for at bruge det, men bliver kreditforsikringer nemt tilgængelige og til at betale, kan det løse mange af landbrugets udfordringer. Det vil minimere risikoen som er allestedsnærværende – specielt i dårlige høstår, hvor vi som i det seneste år har set flere store konkurser rokke ved vores tillid til hinanden.

Det er en af de centrale dele, vi arbejder på at kunne tilbyde til handlen, når der handles via Commoditrader.

 

Nye handelsbetingelser

Der er også grund til at kigge de eksisterende handelsbetingelser, der bliver handlet under i dag, grundigt efter i sømmende. Den konkrete sag med BMG viser desværre, at handelsbetingelserne sjældent falder positivt ud for os landmænd, og det har gjort ondt på mange.

Manglende betaling á flere millioner, og tilbageholdte varer, der allerede er betalt for, men ikke tilsidesat for »lethedens skyld«. Det er noget, der ikke ligefrem styrker tilliden mellem grovareselskaber og landmænd, og er der noget branchen ikke mangler, er det mere usikkerhed og mistillid. Det er der ingen, der har råd til.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har valgt at være aktiv del af Commoditrader, fordi jeg tror på, at det kan løse nogle af de omtalte udfordringer.

Udover at effektivisere handlen med korn og råvarer, arbejder vi mod tiltag, der stiller os landmænd stærkere i handlen, fx at handle på de mest fair kontrakter og mulighed for køb af kreditforsikringer. I sidste ende for at opnå en handel der er gennemskuelig og lige til.

 

Ikke god motor

Det vigtigste er ikke at blive bange på grund af denne her sag.

Frygt er ikke nogen god motor for udvikling. I stedet er det vigtigere end nogensinde, at branche og landmænd står sammen og tager det fælles ansvar, det er, at udvikle landbrugshandlen til både at være tidssvarende, effektiv og ikke mindst sikker.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ukrudtet er nu i større vækst end det var i april sidste år

20-02-2019 14:00:53

Ved Ringsted har Klaus Jacobsen sammenlignet friske enårig rapgræsplanter med fotos taget sidste år i april. - De lange, hvide rødder viser tydeligt, at væksten er godt i gang. Og allerede har været det i nogen tid, siger han.


Fåreavler kaster håndklædet: - Løbet er kørt, for Energinet har besluttet sig

20-02-2019 12:00:29

Efter at Energinet har offentliggjort den endelige linjeføring for gasledningen Baltic Pipe, har fåreavler Richard Andersen besluttet at afhænde sin besætning på flere end 300 får. En gårdejer undres og får medhold af talskvinde for dem, der får kompressor- og transformerstationen tæt.


Hvor er den folkelige debat i forhold til Baltic Pipe?

20-02-2019 11:00:49

Baltic Pipe opfylder ikke danskernes forventninger til demokratiet, mener skribenten. Han efterlyser hensyn til almenvellet i Danmark og efterlyser en folkelig debat i forhold til linjeføringen for en gasledning fra Norge til Polen.


Nye muligheder i NTM for krydsningsdyr

20-02-2019 09:05:04

Nye avlsværdital for krydsningsdyr gør det muligt at bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet i krydsningsbesætninger og dermed øge det avlsmæssige niveau, skriver Viking Danmark.


Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Så dygtige er landmænd og fødevareindustri faktisk til at undgå spild

20-02-2019 09:00:19

Danske fødevareproducenter er mestre i at recirkulere.


Animalske fødevarer giver faktisk mindst madspild

20-02-2019 09:00:06

Hovedparten af fødevareaffaldet fra primærproduktionen og fødevareindustrien går i virkeligheden ikke til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål.


Svinenoter

20-02-2019 09:00:04

Ledelsestemaer for landmænd ligner dem for andre virksomheder

20-02-2019 06:00:51

Topledere i erhvervsvirksomhederne og praktiske landmænd har mange sammenfald i fokusområder i denne tid.


Sjællandsk dyrskuemand til Fyn

20-02-2019 06:00:06

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1462 (29222 artikler)Prev1234567146014611462Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer