Debat: Udemokratisk Baltic Pipe-projekt

Gul-orange markeringer i landskabet viser, hvor gasledninger er gravet ned. Arkivfoto: Henrik Sieben

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
07-12-2018 12:21
Hvis interesse er det at få ført en stor rørledning gennem dansk jord for at føre gas fra Norge til Polen, spørger skribenten. Han var en de lodsejere, der fik et brev i august 2017 fra EnergiNet, hvor man ønskede at vurdere hans jordareal til at være egnet til nedlæggelse af en gasledning. Ledningsføringen blev siden ændret.

Af gårdejer Jørgen Arndt Ravn, Haldagermaglevej 9, 4250 Fuglebjerg 


Baltic Pipe har siden sommeren 2018 været kendt af de fleste landmænd, der har jord liggende ved projekteringslinjen. 

Generelt har der været meget stor stilhed om dette enorme gasledningsprojekt til en pris på cirka 12 mia. kr. Storpolitik, siger energiminister Lars Christian Lilleholt. Danmark – læs EnergiNet – skal hjælpe Polen med at etablere den 75 cm i diameter store rørledning ca. 800-900 kilometer tværs over Sønderjylland, tværs over Fyn og tværs over Sjælland. 

Linjeføringen har aldrig været til debat. Meget udemokratisk har EnergiNet bestemt, hvor gasledningen skulle ligge. Ved nogle orienteringsmøder fik man det indtryk, at der ikke kunne flyttes ret meget ved linjeføringen. Det var kun nogle meget små korrektioner, man gav den enkelte lodsejer.

Business case ikke kommet

Danske gasforbrugere får ikke direkte gavn af den norske gas, der skal transporteres fra Norge over Danmark til Polen. 

EnergiNet vil få nogle transmissionsafgifter. EnergiNet har selv beregnet en business case, hvor overskudsprocenten vil blive 4,4 procent af anlægssummen (krav for at investeringen er forsvarlig: 4,0 procent). Disse beregninger har fagavisen »Ingeniøren« forelagt nogle økonomer fra Aarhus Universitet. Økonomerne har stillet meget store spørgsmål ved EnergiNets egne beregninger. Energiministeren har i august/september 2018 over for folketingets energiudvalg lovet, at EnergiNet skal lave en ny justeret business case. Den er 1. december 2018 endnu ikke kommet.

Gevinst for hvem?

I marts 2018 blev der afholdt orienteringsmøder af landboforeningerne i de respektive områder. I Herlufmagle Hallen den 12. marts stillede jeg spørgsmålet, om EnergiNet overhovedet kunne gå ud og ekspropriere jord og bygninger, når dette gasprojekt ikke var i almenvellets interesse. Ingen af de tilstedeværende jurister fra Seges og udefra kommende advokat kunne eller ville svare på spørgsmålet, men lovede forsamlingen at vende tilbage. Det er heller ikke sket.

Spørgsmålet er meget centralt. Har det danske samfund en gevinst ved dette projekt, eller er det snarere EnergiNet, der scorer den tvivlsomme gevinst (firmaet kan eventuelt senere sælges til en udenlandsk kapitalfond). Så står landbruget med alle ulemper, og andre nupper gevinsten.

Betænkeligt stille

Det er ikke i almenvellets interesse, at man går ud og eksproprierer fast ejendom til denne gasledning.

Ingen har været ude for at undersøge, om grundlaget for ekspropriation er til stede. 

Der har været betænkeligt stille fra aviserne – lokale og landsdækkende (undtagen Landbrug Øst/Effektivt Landbrug og Ingeniøren), DR og TV2 og radiokanalerne.

Grundforbedringskonsulenter, konsulenter samt jurister/advokater har haft travlt med at give landmænd individuel rådgivning.

Men der er overhovedet ikke arbejdet på at få afklaret hovedspørgsmålet: Er projektet Baltic Pipe i almenvellets interesse? Hvis det ikke er i almenvellets interesse, kan EnergiNet ikke ekspropriere fast ejendom/jord.

Her i november/december måned er der indgået en investeringsbeslutning mellem Danmark og Polen, der har aftalt at gennemføre Baltic Pipe-projektet.

Stå sammen 

Hvad kan du som landmand at gøre?

Du skal stå så godt rustet som muligt, når de første ekspropriationsforretninger går i gang. Kontakt eventuelt den lokale kommissarius ved Statens Ekspropriationer og få en vejledning, så du ved, hvad dine rettigheder er, og hvad du har krav på (se links i bunden af læserbrevet, red.)

Vær opmærksom på, at når du først har underskrevet en aftale om modtagelse af en erstatningssum, kan du ikke fortryde.

Hvis du er uenig, kan du derimod fremføre dine argumenter overfor taksationskommissionen. En afgørelse fra taksationskommissionen kan i sidste ende indbringes for domstolene, hvor du kan få afklaret spørgsmålet om ekspropriationens lovlighed.

For din egen skyld – stå sammen med de øvrige landmænd, byfolket og eventuelt kommunen, også ved ekspropriationsmøderne. Det vil gavne jer alle. For de, der ønsker at gå rettens vej eller ønsker mere rådgivning kan det måske give mening at gå sammen om en advokat.

Der er ingen, der ønsker at få dette ar igennem vores smukke natur.

Her er angivet nogle links fra Google. Hvert link repræsenterer et geografisk område: 

Vejledning - Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne:
https://www.komoe.dk/vejledning.html

Vejledning | Kommissarius ved Statens Ekspropriationer i Jylland:
www.kommissarius.dk/vejledning
 

Ukrudtet er nu i større vækst end det var i april sidste år

20-02-2019 14:00:53

Ved Ringsted har Klaus Jacobsen sammenlignet friske enårig rapgræsplanter med fotos taget sidste år i april. - De lange, hvide rødder viser tydeligt, at væksten er godt i gang. Og allerede har været det i nogen tid, siger han.


Fåreavler kaster håndklædet: - Løbet er kørt, for Energinet har besluttet sig

20-02-2019 12:00:29

Efter at Energinet har offentliggjort den endelige linjeføring for gasledningen Baltic Pipe, har fåreavler Richard Andersen besluttet at afhænde sin besætning på flere end 300 får. En gårdejer undres og får medhold af talskvinde for dem, der får kompressor- og transformerstationen tæt.


Hvor er den folkelige debat i forhold til Baltic Pipe?

20-02-2019 11:00:49

Baltic Pipe opfylder ikke danskernes forventninger til demokratiet, mener skribenten. Han efterlyser hensyn til almenvellet i Danmark og efterlyser en folkelig debat i forhold til linjeføringen for en gasledning fra Norge til Polen.


Nye muligheder i NTM for krydsningsdyr

20-02-2019 09:05:04

Nye avlsværdital for krydsningsdyr gør det muligt at bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet i krydsningsbesætninger og dermed øge det avlsmæssige niveau, skriver Viking Danmark.


Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Så dygtige er landmænd og fødevareindustri faktisk til at undgå spild

20-02-2019 09:00:19

Danske fødevareproducenter er mestre i at recirkulere.


Animalske fødevarer giver faktisk mindst madspild

20-02-2019 09:00:06

Hovedparten af fødevareaffaldet fra primærproduktionen og fødevareindustrien går i virkeligheden ikke til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål.


Svinenoter

20-02-2019 09:00:04

Ledelsestemaer for landmænd ligner dem for andre virksomheder

20-02-2019 06:00:51

Topledere i erhvervsvirksomhederne og praktiske landmænd har mange sammenfald i fokusområder i denne tid.


Sjællandsk dyrskuemand til Fyn

20-02-2019 06:00:06

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1462 (29222 artikler)Prev1234567146014611462Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer