bannerPos

Hvad med at samarbejde om klimaindsatsen?

Klimaet er en fælles sag. Alle landmænd har en klimaudfordring uanset produktionsform, skriver økologernes formand, Per Kølster, som opfordrer til samarbejde. Foto: Jacob Lund-Larsen

Debatindlæg

19-06-2019 13:54
BL har en mindre industriproduktion af kritiske indlæg, hvor økologer lige skal have en på kassen. De økologi-angreb gør intet godt for hverken klimaet eller sammenhold i landbruget, skriver Per Kølster.

Af Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening

I et læserbrev forleden under overskriften »Intensivt landbrug styrker klimaregnskabet« er Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug (BL), kommet med endnu et angreb på økologiske landmænd og deres produktionsform. Denne gang handler det om klimaet. BL har en mindre industriproduktion af kritiske indlæg, hvor økologer lige skal have en på kassen. Det kan være, at der er en fanklub, der nyder de mange økologi-angreb, men det gør desværre intet godt for hverken klimaet eller sammenhold i landbruget.

Kritikken går på, at økologisk landbrug er et problem for klimaet. Det er uberørt naturskov vist også, ifølge BL.

Flemming Fuglede citerer den grønne tænketank Concito i sin kritik af økologi. Concito har, i flere medier, beskrevet BL’s fremstilling af Concitos analyse som »groft forenklet og vildledende«. Det er ikke første gang, at BL’s tilgang til videnskabelig fakta får den beskrivelse.

Concito har lavet beregninger, der for nogle varer godt nok viser et højere klimaaftryk fra økologiske varer, men de peger også på en stribe fordele for klimaet ved økologisk produktion og er enige med forskningsverden om, at økologisk landbrug har en lavere udledning af klimagasser pr. hektar. Skal det give anledning til kritik fra økologer af den konventionelle produktion? Nej da.

Alle skal sænke klimatrykket

Concitos og videnskabens hovedkonklusion, og en konklusion som vi er enige i, er, at hverken økologisk eller konventionel landbrug er i mål med klimaet. Alle produktionsformer i Danmark skal sænke klimatrykket væsentligt.

Og mange er i gang, såvel økologer som konventionelle kollegaer, med de redskaber de hver især har til rådighed. I økologi binder vi meget kulstof med græsmarker og efterafgrøder, og vi hæver krav til kulstofbinding i år. Vi laver klimahandlingsplaner hos mange landmænd og udvikler skovlandbrug og andre nye løsninger.

Vi bruger ikke vores tid på at pege fingre. Men at pege i retning af klimaløsninger sammen. Sammen med konventionelle kollegaer arbejder vi på en model for klimaregnskaber, som netop kan fremhæve og dokumentere de mange positive klimainitiativer og løsninger i landbruget, såvel i det økologiske som det konventionelle. Vi arbejder for at få dem alle med i klimaregnskaber, så landmænd og deres virksomheder får kredit for alt det, som de gør positivt for klimaet – og samtidigt forholder vi os til der, hvor vi kan gøre det bedre.

Vi kritiserer ikke den konventionelle produktionsform generelt eller specifikt i forhold til klimaet. I Økologisk Landsforening siger vi, at klimaet er en fælles sag. Vi er optaget af at løse en verdensomspændende klimaudfordring sammen med vores mange konventionelle kollegaer i dansk landbrug. BL er optaget af at være fuldkommen, og at ingen må kritisere. Som om dansk landbrug er i mål med klimaet. Men der er såvel Arla som Danish Crown og hele videnskaben uenige med BL. Der er langt igen. Og hvis vi i Danmark vil være i klimafrontløberrollen, så skal vi oppe os gevaldigt.

Vi vil opfordre BL til at komme ind i kampen. Erkende at vi har en udfordring og arbejde sammen med landmandskollegaer, uanset produktionsformen, om at nå ambitiøse mål for reduktion i klimatrykket i vores produktion. I denne sag og så mange andre er vi naturlige allierede.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next