bannerPos

Magtfuldkommenhed i L&F giver behov for konkurrence

Gang på gang rådgives der for sent, forkert eller slet ikke, med store tab til følge for den enkelte, skriver Vagn Lundsteen. Han nævner blandt andet, at det har ført til mangel på forebyggelse mod gulrust. Arkivfoto: Jørgen P. Jensen

Debatindlæg

15-08-2019 08:18
Magtfuldkommenhed hos Landbrug & Fødevarer understreger behov for øget konkurrence, mener Vagn Lundsteen.

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver, direktør i AgroPro, Fjorddraget 28, 4300 Holbæk

Inden for den sidste uge har der været især to interessante historier i landbrugspressen. I weekendens Landbrugsavisen skriver tidligere næstformand i Landbrug & Fødevarer og tidligere formand for Seges, Lars Hvidtfeldt, »at der kun er brug for et rådgivningsselskab i Danmark« og at »der er for mange DLBR-direktører og formænd, der ikke vil landmandens bedste«.

Den anden historie er fra tirsdagens Effektivt Landbrug. Her omtales en historie, hvor L&F efter at have trynet en svineproducent, taber sagen i retten og bliver dømt til at betale landmanden 7 millioner i erstatning.

Hvilken sammenhæng er der så i disse to uafhængige historier? De dokumenterer det, som vi private rådgivere ofte oplever. Oven over os alle findes L&F. De vil bestemme det hele og stakkels den, som i det stille gør et oprør. Rådgivning og beslutninger tages hen over hovedet på landmændene.

Forkert rådgivning koster

Rådgivning er ofte lavet ud fra politiske holdninger og sjældent ud fra, hvad der er bedst for landmanden. Gang på gang rådgives der for sent, forkert eller slet ikke, med store tab for den enkelte. 2019 er ingen undtagelse. Fejlagtig rådgivning omkring N-min., tidlig gødskning, manglende forebyggelse mod septoria og gulrust, samt manglende svampebeskyttelse i vinterrapsen. Disse er blot eksempler på fejlagtig rådgivning i 2019. Men de er ikke enestående, de er mere reglen. Fejlagtig rådgivning koster hvert år landbrugsfamilierne hundrede af millioner af kroner. Og uden konsekvens for rådgiveren og dennes arbejdsgiver.

Landmændene styres

Hvis det stod til L&F var al rådgivning samlet hos landboforeningerne og helst et sted. Så man kan styre landmændene, så de ikke gør noget »forkert« i forhold til den politiske ledelse. Eksemplet, med den tabte retssag mod en svineproducent, viser, at hvis situationen blev overført til planteavlen, ville man kunne tvinge de planteavlere til ophør, som ikke fulgte den politiske rådgivning.

Adskil politik og rådgivning

Hvis det stod til mig, skulle rådgivningen frigøres fra landboforeningerne og være fuldstændig uafhængig. Rådgivningsselskaberne kunne konkurrere på lige fod med den private rådgivning. Tilskud til forsøg skulle fordeles efter antal kunder og rådgivningsareal og uden kontrol og styring fra L&F.

Det ville medføre for brugerne, at de danske landbrugsfamilier ville få verdens bedste uafhængige rådgivning, som igen ville bringe dansk planteavl frem som verdens bedste. Som det er for tiden, oplever jeg den politiske rådgivning som en hæmsko for den udvikling. Lige som sport og politik er skilt ad, bør politik og rådgivning også være det.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Én guldmedalje og 39 sølvmedaljer i Hannover

John Deere løber sammen med Joskin med den eneste guldmedalje, der er uddelt til den kommende Agritechnica-udstilling i november. Danske Samson får sølv for en NPK-sensor.

Afventende stemning på svinemarkeder

Den fornyede fremgang i eksporten af svinekød til Kina har skabt en afventende stemning på de europæiske markeder, lyder det fra Danish Crown. I denne uge er noteringen uændret.

Godt høst-år målt på beredskabet

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Vestjyllands Andel køber op i grovvarefirma

Vestjyllands Andel overtager 75 procent af aktiemajoriteten i grovvareselskabet Adival.

L&F: Der skal flere penge til jordfordeling

Den pulje, som forligspartierne bag tørkepakken er blevet enige om at afsætte til jordfordeling, er en start, men for lille, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Bred kreds af partier er enige om grøn jordfordelingsaftale

En bred politisk aftale mellem regeringen og aftaleparterne bag tørkepakken bliver startskuddet til en grøn multifunktionel jordfordeling. 150 mio. kroner er afsat til, at op til 6.800 hektar landbrugsjord ud fra lokale interesser kan blive omfordelt i lokale multifunktionelle projekter, der for eksempel både understøtter vandmiljø, klima, friluftsliv og drikkevandsbeskyttelse.

Landboformand roser miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Danmarkspremiere på finsk såmaskine med ny type skær

Maskinproducenten Multiva har fornyet både profil og såmaskineprogram. I går var der danmarkspremiere på den nye såmaskine med Multiva’s eget nyudviklede FX såskær. Det skete ved en markdemonstration ved Sabro vest for Aarhus.
Side 1 af 1636 (32715 artikler)Prev1234567163416351636Next