bannerPos

Magtfuldkommenhed i L&F giver behov for konkurrence

Gang på gang rådgives der for sent, forkert eller slet ikke, med store tab til følge for den enkelte, skriver Vagn Lundsteen. Han nævner blandt andet, at det har ført til mangel på forebyggelse mod gulrust. Arkivfoto: Jørgen P. Jensen

AF: DEBATINDLÆG

15-08-2019 08:18
Magtfuldkommenhed hos Landbrug & Fødevarer understreger behov for øget konkurrence, mener Vagn Lundsteen.

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver, direktør i AgroPro, Fjorddraget 28, 4300 Holbæk

Inden for den sidste uge har der været især to interessante historier i landbrugspressen. I weekendens Landbrugsavisen skriver tidligere næstformand i Landbrug & Fødevarer og tidligere formand for Seges, Lars Hvidtfeldt, »at der kun er brug for et rådgivningsselskab i Danmark« og at »der er for mange DLBR-direktører og formænd, der ikke vil landmandens bedste«.

Den anden historie er fra tirsdagens Effektivt Landbrug. Her omtales en historie, hvor L&F efter at have trynet en svineproducent, taber sagen i retten og bliver dømt til at betale landmanden 7 millioner i erstatning.

Hvilken sammenhæng er der så i disse to uafhængige historier? De dokumenterer det, som vi private rådgivere ofte oplever. Oven over os alle findes L&F. De vil bestemme det hele og stakkels den, som i det stille gør et oprør. Rådgivning og beslutninger tages hen over hovedet på landmændene.

Forkert rådgivning koster

Rådgivning er ofte lavet ud fra politiske holdninger og sjældent ud fra, hvad der er bedst for landmanden. Gang på gang rådgives der for sent, forkert eller slet ikke, med store tab for den enkelte. 2019 er ingen undtagelse. Fejlagtig rådgivning omkring N-min., tidlig gødskning, manglende forebyggelse mod septoria og gulrust, samt manglende svampebeskyttelse i vinterrapsen. Disse er blot eksempler på fejlagtig rådgivning i 2019. Men de er ikke enestående, de er mere reglen. Fejlagtig rådgivning koster hvert år landbrugsfamilierne hundrede af millioner af kroner. Og uden konsekvens for rådgiveren og dennes arbejdsgiver.

Landmændene styres

Hvis det stod til L&F var al rådgivning samlet hos landboforeningerne og helst et sted. Så man kan styre landmændene, så de ikke gør noget »forkert« i forhold til den politiske ledelse. Eksemplet, med den tabte retssag mod en svineproducent, viser, at hvis situationen blev overført til planteavlen, ville man kunne tvinge de planteavlere til ophør, som ikke fulgte den politiske rådgivning.

Adskil politik og rådgivning

Hvis det stod til mig, skulle rådgivningen frigøres fra landboforeningerne og være fuldstændig uafhængig. Rådgivningsselskaberne kunne konkurrere på lige fod med den private rådgivning. Tilskud til forsøg skulle fordeles efter antal kunder og rådgivningsareal og uden kontrol og styring fra L&F.

Det ville medføre for brugerne, at de danske landbrugsfamilier ville få verdens bedste uafhængige rådgivning, som igen ville bringe dansk planteavl frem som verdens bedste. Som det er for tiden, oplever jeg den politiske rådgivning som en hæmsko for den udvikling. Lige som sport og politik er skilt ad, bør politik og rådgivning også være det.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Åbent hus landet over

I denne weekend og de kommende weekender afholdes en række åbent-hus-arrangementer hos din lokale maskinhandler.

- Vi afventer politiets undersøgelse

Vi afventer politiets undersøgelse, siger Kim Heiselberg i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

Minister vil styrke kontrol af dyrlæger

Et eksportcertifikat underskrevet af de danske myndigheder skal være uangribeligt. Derfor vil Fødevarestyrelsen nu styrke kontrollen med besætningsdyrlægerne efter et tilfælde, hvor anmeldepligten af husdyrsygdomme muligvis er blevet tilsidesat. Det konkrete forhold er anmeldt til politiet.

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2 procent

Den danske økonomi er i topform, men corona-virusudbruddet kan give en vækstpause, vurderer Nykredit.

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

Årets Gartner 2020

Årets Gartner er kåret og det blev Lotte og Henrik Christensen, der er anden generation på Gunnar Christensens Planteskole, som blev grundlagt i 1962.

Stor forskel på tysk og dansk vedligeholdelse af vandløb

Et dronefoto af to nabomarker – en dansk og en tysk – gør det tydeligt, at der er forskel på afvandingsmulighederne i de to lande.

Vær klar, hvis eksporten lukker midlertidigt

Specielt producenterne af 30 kilos grise til udlandet bør forholde sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten, hvis Tyskland for afrikansk svinepest. Men gå ikke i panik, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST på årsmøde.
Side 1 af 1782 (35623 artikler)Prev1234567178017811782Next