bannerPos

Intensivt landbrug er klimavenligt

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne, pointerer læserbrevsskribenten.

Debatindlæg

10-08-2019 06:13
Vi skal ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssigt korrekt som overhovedet muligt.

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Al produktion sætter sine spor – også landbrugsproduktion.

Al produktion skal reducere disse spor mest muligt – også landbrugsproduktion.

Men vi kan ikke undvære landbruget og dermed vores fødevarer – dvs. den mad, vi spiser hver dag. Dansk landbrug er blandt de allermest klima- og miljøvenlige i verden.

- Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt

Derfor skal vi ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men vi skal arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssigt korrekt som overhovedet muligt (landbruget har allerede reduceret CO2-belastningen markant de seneste 30 år).

Mere effektiv dyrkning

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne.

- Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe

Det betyder bæredygtigt intensiveret fødevareproduktion. På den måde bliver der også mere plads til natur og skov.

Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt. En langsigtet landbrugspolitik er den bedste garanti for en sådan bæredygtig udvikling.

Hvis de danske politikere hvert år kan fastsætte nye politiske mål for blandt andet EU’s landbrugsstøtte og denne, som foreslået, bliver anvendt som redskab i klimapolitikken, vil det medføre stor usikkerhed for en bæredygtig fødevareproduktion.

Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next