bannerPos

Intensivt landbrug er klimavenligt

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne, pointerer læserbrevsskribenten.

AF: DEBATINDLÆG

10-08-2019 06:13
Vi skal ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssigt korrekt som overhovedet muligt.

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Al produktion sætter sine spor – også landbrugsproduktion.

Al produktion skal reducere disse spor mest muligt – også landbrugsproduktion.

Men vi kan ikke undvære landbruget og dermed vores fødevarer – dvs. den mad, vi spiser hver dag. Dansk landbrug er blandt de allermest klima- og miljøvenlige i verden.

- Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt

Derfor skal vi ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men vi skal arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssigt korrekt som overhovedet muligt (landbruget har allerede reduceret CO2-belastningen markant de seneste 30 år).

Mere effektiv dyrkning

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne.

- Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe

Det betyder bæredygtigt intensiveret fødevareproduktion. På den måde bliver der også mere plads til natur og skov.

Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt. En langsigtet landbrugspolitik er den bedste garanti for en sådan bæredygtig udvikling.

Hvis de danske politikere hvert år kan fastsætte nye politiske mål for blandt andet EU’s landbrugsstøtte og denne, som foreslået, bliver anvendt som redskab i klimapolitikken, vil det medføre stor usikkerhed for en bæredygtig fødevareproduktion.

Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ny model med sælgerpantebreve er godt nyt for unge landmænd

Det bliver lettere at etablere sig som selvstændig, når man kan finde finansiering i egne rækker, vurderer Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer. Hun roser regeringens model, som gør det muligt at udstede sælgerpantebreve og udskyde en del af skatten.

Kære minister, genovervej Kalø

I en tid med stor fokus på arealanvendelse vil vi bede miljøministeren om at genoverveje et ophør af landbrugsdriften på Kalø Gods, som er noget af Djurslands bedste og dermed mest værdifulde landbrugsjord.

Sådan rykker du bundlinjen

Arbejd med dig selv og din adfærd, hvis du vil skabe rammerne for en bedre bundlinje, lød et af budskaberne på en økonomikonference.

Tidlig såning bliver gjort mere attraktivt som alternativt virkemiddel

Efter længere tids pres så bliver omregningsfaktoren for tidlig såning af vinterafgrøder ændret. Tidlig såning af to hektar kan fremover erstatte en hektar efterafgrøder.

Conservation agriculture øger biodiversiteten

Forsøg viser, at dyrkning efter principperne i conservation agriculture (CA) betyder større andel af insekter i markerne, end hvis jorden pløjes eller harves.
Side 1 af 1721 (34405 artikler)Prev1234567171917201721Next