bannerPos

Kvælstofsag handler om iscenesættelse

Redaktionen

15-02-2019 15:00
Politikerne forholder sig tilsyneladende ikke til virkeligheden, lyder det fra LandboSyds næstformand ovenpå den nye genopblussede debat om landbrugspakken.

Af Torben C. Lei, Næstformand i LandboSyd, Snogbækvej 9, 6400 Sønderborg

Landbruget har svigtet, lød meldingen i københavneravisen Berlingske lørdag. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sagde, at han havde brugt en masse bandeord, da det kom frem, at landbruget kun havde skaffet 12 ton kvælstof – langt under, hvad der var lovet.

De radikales Ida Auken tog sagen op. Selvfølgelig gjorde hun det i den sædvanlige skarpe tone.

Landbrug & Fødevarer dokumenterede efterfølgende, at begge politikere var på afveje. Der gøres en meget stor indsats med kollektive virkemidler, og der var ved frivillighed skaffet 100.000 hektar med efterafgrøder.

Men da var skaden sket.

Det er ikke længe siden, Ellemann-Jensen ligeledes var ude med meldinger om, at kvælstofreduktionen ikke var stor nok. Dengang var det med henvisning til foreløbige tal fra en rapport. Han havde end ikke tid til at vente på den endelig rapport – nok fordi meldingen skulle ud lige før Plantekongressen.

Målet er at lægge afstand og skabe usikkerhed, så landbruget ved ikke, hvor de har ministeren, regeringen og den konstruktive del af oppositionen. Og mens Landbrug & Fødevarer dokumenterer og dokumenter fakta og faglighed, skælder Merrild ud på Auken og Fuglede ud på Ellemann-Jensen. Vi kan kun frygte, at de efterfølgende begynder at skælde ud på hinanden sekunderet af politikerne, som atter glæder sig over, at erhvervet er splittet.

Politikerne og journalisterne kunne jo have taget turen ud i virkeligheden. De kunne have besøgt de oplandskonsulenter, som arbejder med minivådområder sammen med landmændene. De kunne have hørt om, hvor mange bureaukratiske forhindringer der lægges i vejen for, at projekter kan føres ud i livet. De kunne også have hørt historien om, at tilsagn til at lave et minivådområde tidligst blev givet i august 2018. Det er såmænd blot et halvt år siden.

Men politikerne forholder sig tilsyneladende ikke til virkeligheden.

Det her handler ikke om miljø. Det handler ikke om fjorde og farvande og ikke om kvælstof, iltsvind og fiskedød. Og det handler slet ikke om landbrug, produktion af kvalitets-fødevarer, milliardeksport og tusindvis af arbejdspladser.

Det handler kun om politikernes iscenesættelse og genvalg.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmarks drænsystem er en stor og vigtig national investering

Dræningen af en stor del af landbrugets arealer har en samlet værdi af 26 milliarder kroner. Det må være et krav til en ny vandløbslov, at vi bevarer værdien af denne nationale investering, mener formanden for Danske Vandløb.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken, og kommer med forslag til løsningsmuligheder.

Kalk udfælder tungmetaller og fremmer regnormes aktivitet

Ved kalkning udfældes tungmetaller som aluminium og jern, og jordens porøsitet forbedres, da kalk blandt andet kan influere på dannelsen af mikro- og makroaggregater. Ligeledes påvirkes regnorme positivt af kalkning.

- Hvis vi kunne dræne himlen, så gjorde vi det

Dræningsgrejet er blevet opdateret væsentligt hos SM Entreprenørfirma A/S i Roslev på Salling. Men lige nu er alles fokus på at få bjerget årets høst.

Historiske merudbytter for svampebekæmpelse i vinterhvede

Syv ud af ti landsforsøg i vinterhvede er gjort op, og de foreløbige resultater viser, at de ældre sorter skuffer. Heldigvis finder nye vej og gør det godt. Der er dog en stor variation i merudbytter mellem sorterne.

Går i hegnet med fem blade på kniven

Det er højsæson for hegnsklippere landet over på bagkant af høsten. I Sønderjylland huserer Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation, og han har nok at se til.

Få styr på overgangsordningen til det nye feriesystem

Overgangsperioden til den nye ferielov træder i kraft allerede den 1. september 2019 og får betydning for alle lønmodtagere – og medfører nye krav for dig som arbejdsgiver.

Lad os få nogle flere digitale skæverter i stalden

Jeg vil vove den påstand, at hvis vi havde de fornødne digitale løsninger og data, så vil vi kunne eliminere en stor del af de heldbaserede resultater.

Kalkning bør igen komme i fokus

Der er frem til 17. september mulighed for at få tilskud på op til 100 procent til rydning og hegn i visse Natura 2000-områder.
Side 1 af 1613 (32249 artikler)Prev1234567161116121613Next