bannerPos

Kvælstofsag handler om iscenesættelse

Redaktionen

15-02-2019 15:00
Politikerne forholder sig tilsyneladende ikke til virkeligheden, lyder det fra LandboSyds næstformand ovenpå den nye genopblussede debat om landbrugspakken.

Af Torben C. Lei, Næstformand i LandboSyd, Snogbækvej 9, 6400 Sønderborg

Landbruget har svigtet, lød meldingen i københavneravisen Berlingske lørdag. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sagde, at han havde brugt en masse bandeord, da det kom frem, at landbruget kun havde skaffet 12 ton kvælstof – langt under, hvad der var lovet.

De radikales Ida Auken tog sagen op. Selvfølgelig gjorde hun det i den sædvanlige skarpe tone.

Landbrug & Fødevarer dokumenterede efterfølgende, at begge politikere var på afveje. Der gøres en meget stor indsats med kollektive virkemidler, og der var ved frivillighed skaffet 100.000 hektar med efterafgrøder.

Men da var skaden sket.

Det er ikke længe siden, Ellemann-Jensen ligeledes var ude med meldinger om, at kvælstofreduktionen ikke var stor nok. Dengang var det med henvisning til foreløbige tal fra en rapport. Han havde end ikke tid til at vente på den endelig rapport – nok fordi meldingen skulle ud lige før Plantekongressen.

Målet er at lægge afstand og skabe usikkerhed, så landbruget ved ikke, hvor de har ministeren, regeringen og den konstruktive del af oppositionen. Og mens Landbrug & Fødevarer dokumenterer og dokumenter fakta og faglighed, skælder Merrild ud på Auken og Fuglede ud på Ellemann-Jensen. Vi kan kun frygte, at de efterfølgende begynder at skælde ud på hinanden sekunderet af politikerne, som atter glæder sig over, at erhvervet er splittet.

Politikerne og journalisterne kunne jo have taget turen ud i virkeligheden. De kunne have besøgt de oplandskonsulenter, som arbejder med minivådområder sammen med landmændene. De kunne have hørt om, hvor mange bureaukratiske forhindringer der lægges i vejen for, at projekter kan føres ud i livet. De kunne også have hørt historien om, at tilsagn til at lave et minivådområde tidligst blev givet i august 2018. Det er såmænd blot et halvt år siden.

Men politikerne forholder sig tilsyneladende ikke til virkeligheden.

Det her handler ikke om miljø. Det handler ikke om fjorde og farvande og ikke om kvælstof, iltsvind og fiskedød. Og det handler slet ikke om landbrug, produktion af kvalitets-fødevarer, milliardeksport og tusindvis af arbejdspladser.

Det handler kun om politikernes iscenesættelse og genvalg.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next