bannerPos

Landmanden beskytter dit drikkevand

- Moderne sprøjtemidler er faktisk designet til at blive opløst i de øvre jordlag, så de ikke ender i vores drikkevand, argumenterer Peter Kiær.

Debatindlæg

13-03-2019 12:00
Det er tankevækkende, at byerne henter drikkevandet ude på landet, fordi det er her, det gode drikkevand findes, mener skribenten.

Af Peter Kiær, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Vi skal ifølge miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen have pesticiderne ud af områderne tæt på vores drikkevandsboringer. Det fremgår af et brev sendt til samtlige kommuner – der nu åbenbart bliver bedt om at beskytte borgerne mod en fare, der ikke findes.

Hvilken faglig vurdering bygger ministeren dén politik på?

Der er ingen miljø- eller sundhedsmæssig begrundelse for at forbyde brugen af planteværnsmidler – der ikke i ét eneste tilfælde nogensinde har gjort folk syge. Vi har et af verdens skrappeste kontrolsystemer, når det handler om at godkende pesticider, og moderne sprøjtemidler er faktisk designet til at blive opløst i de øvre jordlag, så de ikke ender i vores drikkevand. Alligevel hænges landbruget pr. automatik ud, hver gang der findes sprøjtemidler i vandet – også når disse midler aldrig har været brugt i landbrugsøjemed men til eksempelvis imprægnering af træ …

Det er tankevækkende, at byerne henter drikkevandet ude på landet, fordi det er her, det gode drikkevand findes – og fordi grundvandet under byerne meget sjældent lever op til drikkevandskvalitet.

En fagligt velfunderet minister burde overfor befolkningen understrege, at vi har noget af det reneste drikkevand her i Danmark – og at det sjovt nok er vi landmænd, som dyrker og beskytter dette vand.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next