bannerPos

Man kan ikke skyde sig ud af problemerne

Antallet af vildsvin er i eksplosiv stigning syd for grænsen, hvor man har mistet kontrollen over situationen, skriver LandboSyd-formanden.

Debatindlæg

12-04-2019 08:00
Det vil være ubærligt, hvis der kommer udbrud af afrikansk svinepest i Danmark nu. Derfor må vi danskere gå i dialog med Flensborgs byråd, mener LandboSyd-formand Mogens Dall.

Af Mogens Dall, formand for LandboSyd, Kidingvej 42, 6200 Aabenraa

Når Flensborgs byråd 9. april går ud med en melding om, at de vil bestemme, hvad der skal ske i en dansk skov og dermed tilsidesætter danske myndigheder og danske vurderinger af miljøforhold i skoven, så bliver vi danskerne nødt til at bøje os og søge dialogen. For Flensborg har ret til at gribe ind over for Zweckentfremdung, som det hedder dernede.

Til gengæld har vi i Danmark ret til at beskytte vores milliardeksport mod svinepest, og derfor fastholder vi, at hegnet skal sættes op. For sagen er jo, at antallet af vildsvin er i eksplosiv stigning syd for grænsen, hvor man har mistet kontrollen over situationen.

Snu dyr

På et møde med danske jægere fortalte vildtbiolog Oliver Keuling fra Landbohøjskolen i Hannover, at man syd for grænsen forsøger at skyde sig ud af problemerne, men det er vanskeligt at holde vildsvinene i skak gennem jagt. Vi ved, at vildsvinene ofte er mere snu end jægerne, og de reagerer bl.a. med at søge nordpå – ind over den danske grænse.

I sidste jagtsæson skød man 18.000 vildsvin i Slesvig-Holsten. Men det hjælper ikke – når bestanden har nået en vis størrelse er den umulig at kontrollere, lyder meldingen fra Oliver Keuling.

Hærgede butikker

Flensborg Avis skrev allerede for halvandet år siden om, hvordan to vildsvin løb hærgende ind i flere butikker i byen Heide tæt på grænsen. De angreb og sårede fire mennesker – en mistede en del af sin fingre, og folk blev opfordret til ikke at forlade deres biler – før vildsvinene var blevet skudt af politiet. Det siger lidt om alvoren – og at der er flere grunde til at holde den danske bestand af vildsvin nede.

Virus tager ikke hensyn til følelser i grænselandet.

Virus kan modsat udnytte alle muligheder, vi mennesker giver den. Det vil være ubærligt, hvis der kommer udbrud i Danmark nu.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer