bannerPos

Man kan ikke skyde sig ud af problemerne

Antallet af vildsvin er i eksplosiv stigning syd for grænsen, hvor man har mistet kontrollen over situationen, skriver LandboSyd-formanden.

Debatindlæg

12-04-2019 08:00
Det vil være ubærligt, hvis der kommer udbrud af afrikansk svinepest i Danmark nu. Derfor må vi danskere gå i dialog med Flensborgs byråd, mener LandboSyd-formand Mogens Dall.

Af Mogens Dall, formand for LandboSyd, Kidingvej 42, 6200 Aabenraa

Når Flensborgs byråd 9. april går ud med en melding om, at de vil bestemme, hvad der skal ske i en dansk skov og dermed tilsidesætter danske myndigheder og danske vurderinger af miljøforhold i skoven, så bliver vi danskerne nødt til at bøje os og søge dialogen. For Flensborg har ret til at gribe ind over for Zweckentfremdung, som det hedder dernede.

Til gengæld har vi i Danmark ret til at beskytte vores milliardeksport mod svinepest, og derfor fastholder vi, at hegnet skal sættes op. For sagen er jo, at antallet af vildsvin er i eksplosiv stigning syd for grænsen, hvor man har mistet kontrollen over situationen.

Snu dyr

På et møde med danske jægere fortalte vildtbiolog Oliver Keuling fra Landbohøjskolen i Hannover, at man syd for grænsen forsøger at skyde sig ud af problemerne, men det er vanskeligt at holde vildsvinene i skak gennem jagt. Vi ved, at vildsvinene ofte er mere snu end jægerne, og de reagerer bl.a. med at søge nordpå – ind over den danske grænse.

I sidste jagtsæson skød man 18.000 vildsvin i Slesvig-Holsten. Men det hjælper ikke – når bestanden har nået en vis størrelse er den umulig at kontrollere, lyder meldingen fra Oliver Keuling.

Hærgede butikker

Flensborg Avis skrev allerede for halvandet år siden om, hvordan to vildsvin løb hærgende ind i flere butikker i byen Heide tæt på grænsen. De angreb og sårede fire mennesker – en mistede en del af sin fingre, og folk blev opfordret til ikke at forlade deres biler – før vildsvinene var blevet skudt af politiet. Det siger lidt om alvoren – og at der er flere grunde til at holde den danske bestand af vildsvin nede.

Virus tager ikke hensyn til følelser i grænselandet.

Virus kan modsat udnytte alle muligheder, vi mennesker giver den. Det vil være ubærligt, hvis der kommer udbrud i Danmark nu.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.

Næstformand i L&F inviterer kontroversiel veganer ind i sin svinestald

Manden bag flere ulovlige indtrængninger i svinestalde, Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, er blevet inviteret på besøg i stalden hjemme hos Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard.

Afgørelse om sprøjteforbud i Beder skal en tur i retten

Landbrug & Fødevarer har som ventet taget næste skridt i sagen om Aarhus Kommunes sprøjteforbud i Beder. Organisationen indbringer nu Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, der stadfæstede forbuddet, for retten.

Maskinhandler: - Det er købers marked

Hos Kragmann A/S kan man lige nu finansiere sit maskinkøb til en negativ rente på 0,48 procent p.a. Ifølge maskinhandleren er markedet også på andre parametre attraktivt lige nu, hvis man skal have maskinparken opdateret.
Side 1 af 1568 (31357 artikler)Prev1234567156615671568Next